Международна кръгла маса „Законът на Дафне: По-добра защита на журналистите от съдебен тормоз“ 08.04.2024 г.

Асоциацията на европейските журналисти, в партньорство с Програма достъп до информация и Коалицията срещу SLAPP делата в Европа (CASE) организира международната кръгла маса „Законът на Дафне: По-добра защита на журналистите от съдебен тормоз“, която ще се проведе в Дома на Европа на 9 април. В събитието ще вземат участие Матю Каруана Галиция, директор на фондация „Дафне Каруана Галиция“, Чарли Холт, правен съветник в Greenpeace International и член на Управителния съвет на CASE, директорът на ПДИ Александър Кашъмов, главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева, както и представители на Народното събрание, изпълнителната власт, регулаторите, европейските институции, гражданския и академичния сектор у нас.

Конференция на тема „Актуална съдебна практика по Закона за достъп до обществена информация“ 15.03.2024 г.

На 14 март 2024 в "Хотел Централ София" Програма достъп до информация проведе конференция на тема „Актуална съдебна практика по Закона за достъп до обществена информация“.

Съдебна практика по Закона за достъп до обществена информация 2013-2023 12.03.2024 г.

ПДИ представя анализ и обобщение на практиката на Върховния административен съд и административните съдилища по Закона за достъп до обществена информация през последните 10 години.

Граждански одит на активната прозрачност 2024 01.03.2024 г.

На 1 март 2024 г. Програма достъп до информация стартира ежегодното проучване – одит на интернет страниците на административните структури в системата на изпълнителната власт.

Среща с Наташа Пирц Мусар - президент на Словения 27.02.2024 г.

Гергана Жулева, председател на управителния съвет на ПДИ, и Александър Кашъмов, изпълнителен директор на ПДИ, се срещнаха с президента на Словения Наташа Пирц по време на официалното й посещение в България. 

Съветът за върховенство на правото прие отчет за работата си през 2023 20.02.2024 г.

В заседание на 19 февруари 2024 г. Съветът по върховенство на правото обсъди развитието по проекта за нов Закон за съдебната власт, проекта за изменения и допълнения в Гражданскопроцесуалния кодекс, свързани с пресичането на т.нар. SLAPP дела, и отчет за дейността му през предходната година. Съветът работи в рамката на Националния координационен механизъм за върховенство на правото и е съвепредседателстван от министъра на правосъдието и председателстващия Висшия съдебен съвет.

"Дело шамар" на годината за "Лев инс" 07.02.2024 г.

Българската застрахователна компания „Лев инс“ получи антинаградата за корпоративно “дело шамар” – SLAPP на годината, от Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE). Антинаградата бе обявена на церемония във вторник вечер в Страсбург. “Лев инс” привлече вниманието на журито с рекордното дело за един милион лева, което заведе срещу Mediapool и което наскоро загуби на първа инстанция.

Програма достъп до информация участва в общо становище до Европейския съд за правата на човека относно значимо дело за прозрачността в законодателната власт 01.02.2024 г.

Програма достъп до информация участва в общо становище (Amicus Curiae), изготвено и подадено от общо 19 неправителствени организации, сред които Article 19 и Access Info Europe. Становището е свързано с правото на достъп до информация, съхранявана от законодателните органи.

АЕЦ Козлодуй оттегли рекордния иск срещу гражданката Наталия Станчева 30.01.2024 г.

Държавното дружество АЕЦ „Козлодуй“ депозира молба за оттегляне на иска си, предявен срещу гражданката Наталия Станчева.

28 януари: Европейски ден за защита на личните данни 26.01.2024 г.

На 28 януари отбелязваме Европейския ден за защита на личните данни.

Правораздавателната дейност не може да се извършва „на тъмно“  25.01.2024 г.

С решение от 19 януари 2024 г. Административен съд София – град (АССГ) отмени отказ на Министерството на финансите (МФ) да предостави достъп до текста на арбитражното решение по делото на Оманския фонд срещу България и приложението към него. Информацията е поискана от разследващото издание „Bird”, а делото се води с подкрепата на Програма достъп до информация. Арбитражът бе проведен пред Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове към Световната банка по дело State G. R. F. of the Sultanate of O. v. R. of B., ICSID C. № ARB/15/43 от 13. 08. 2019 г.

Разходите на общината за публични събития и отбелязване на празници са обществена информация  24.01.2024 г.

Община Благоевград изпълни незабавно съдебното решение и предостави пълен достъп до исканата информация,

Предстояща конференция на тема „Актуална съдебна практика по Закона за достъп до обществена информация“ 22.01.2024 г.

Програма достъп до информация организира конференция  на тема „Актуална съдебна практика по Закона за достъп до обществена информация“.

Завърши осмият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“ 12.01.2024 г.

На 12 януари 2024 г. ПДИ връчи сертификати на студенти от Нов български университет за успешно преминаване на практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“. Курсът се проведе в периода 10 ноември 2023 - 12 януари 2024 г. Лектори в курса бяха председателят на управителния съвет и основател на ПДИ, д-р Гергана Жулева, изпълнителният директор на ПДИ адв. Александър Кашъмов и адвокатите Кирил Терзийски и Стефан Ангелов от правния екип.

ПДИ и АЕЖ призовават АЕЦ "Козлодуй" да се откаже от заведено дело-шамар за половин милион 11.01.2024 г.

Програма достъп до информация и Асоциацията на европейските журналисти – България призовават „АЕЦ Козлодуй” ЕАД да се откаже от иска за половин милион лева, заведен срещу тяхна бивша служителка и нейната майка.

Програма достъп до информация подкрепи Обръщение към народните представители от граждански организации във връзка с предстоящите процедури за избор на органите с изтекъл мандат 09.01.2024 г.

Обръщението е подкрепено още от организациите: Български институт за правни инициативи, Антикорупционен фонд, Асоциация на европейските журналисти - България, Български адвокати за правата на човека, Български Хелзинкски комитет, Български център за нестопанско право, Институт за пазарна икономика, Институт за развитие на публичната среда,Център за либерални стратегии и Център за оценка на въздействието на законодателството.