Фондация Програма Достъп до Информация
2019 г.
2018 г.
2017 г.
2016 г.
2015 г.
Обучения и конференции
ПДИ подрепи призива срещу опитите на политически партии и техни лидери да оказват натиск върху гражданското общество

На 2 октомври 2019, Програма Достъп до Информация се присъедини към отворено писмо до медиите, с което 85 български организации, работещи в сферата на човешките права, се обявиха в подкрепа на Българския хелзинкски комитет и срещу искането на ВМРО-БНД до главния прокурор от 30 септември за прекратяване на дейността на правозащитната организация. В позицията на гражданските организации се посочва, че подобни публични атаки са недопустими и представляват опит гласът на гражданите да бъде заглушен в услуга на политически интереси.

ПДИ търси Комуникационен координатор

ПРОГРАМА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ е неправителствена организация, основана преди 23 години с мисията да подпомага гражданите да упражняват правото си на информация и да подтиква държавните органи да предоставят обществена информация. Ние търсим да наемем отдаден на нашата мисия комуникационен координатор. Комуникационният координатор ще поддържа нашата вътрешна и външна комуникационна стратегия, ще пише и разпространява материали за нашата работа, ще отговаря за търсенето на нашите услуги от обществеността и медиите и ще координира публичните събития на ПДИ.

17-та церемония за Международния ден на правото да знам – 28 септември 2019
17-та церемония за Международния ден на правото да знам – 28 септември 2019

Програма Достъп до Информациявръчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. 

Церемонията се проведе на 28 септември 2019 – от 12.00 ч. в Литературен клуб „Перото“ – НДК, София. Вижте кои са наградените.33 номинации за наградите за Международния ден на правото да знам 2019
33 номинации за наградите за Международния ден на правото да знам 2019

За седемнадесети път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Тази година 33 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ" и две антинагради – „Катинар" и „Вързан ключ". Имената на победителите ще научите на церемонията, която ще се проведе на 28 септември 2019 г., събота, от 12.00 ч., в Литературен клуб „Перото" – Национален дворец на културата, София.

ПДИ стартира ФОРУМ „ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ“
ПДИ стартира ФОРУМ „ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ“

ПДИ стартира изпълнението на проект „Форум Достъп до информация“. Проектът е подкрепен по Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Продължителността на проекта е 36 месеца  и цели да създаде среда за обсъждане на проблемите по прилагането на ЗДОИ, което да подпомогне държавните органи на национално и местно ниво в постигането на международните стандарти в областта на достъпа до информация. Този своеобразен форум ще осигури място за дебат, изследвания и модели, както за администрацията, така и за търсещите информация НПО и граждани.

Становище относно проект за Закон за изменение и допълнение на Закон за защита на класифицираната информация

Днес, 19 август 2019 г., ПДИ изпрати до Портала за обществени консултации на МС становище относно Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

Подкрепете Шампионите на достъпа до информация в България! - 28 септември 2019
Подкрепете Шампионите на достъпа до информация в България! - 28 септември 2019

Програма Достъп до Информация започна набирането на средства за провеждането на 17та церемония по връчване на награди по повод Международния ден на правото да знам в България. Всеки може да подкрепи Шампионите на достъпа до информация в България, като дари малка сума за провеждането на церемонята!

Започна набирането на номинации за Деня на правото да знам 2019
Започна набирането на номинации за Деня на правото да знам 2019

Програма Достъп до Информация стартира набирането на номинации в шестте категории за наградите по повод Международния ден на правото да знам. Всеки може да изпрати номинация чрез електронната форма на сайта www.righttoknowday.net до 15 септември 2019. Наградените ще бъдат избрани от жури и ще бъдат връчени на церемонията на 28 септември 2019 г. 

Как се прилага ЗДОИ в България? - визуализация на данните
Как се прилага ЗДОИ в България? - визуализация на данните

Програма Достъп до Информация отново публикува визуализация на актуализираните данни за прилагането на Закона за достъп до обществена информация в България. Анализът и графиките са подготвени от д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на Програма Достъп до Информация, и са достъпни на страницата на ПДИ. Визуализацията на данните за прилагането на ЗДОИ в България бе направена с помощта на експерт от платформата Tableau.

Как се прилага Закона за достъп до обществена информация?
Как се прилага Закона за достъп до обществена информация?

Програма Достъп до Информация представя анализ на прилагането на Закона за достъп до обществена информация, въз основа на публикуваните данни в докладите „Състоянието на администрацията” 2001 – 2018. Анализ на тенденциите и графики, подготвени от изпълнителния директор на ПДИ Гергана Жулева, четете в секцията на ПДИ: Прилагане на ЗДОИ: http://www.aip-bg.org/legislation/Данни_от_правителствените_доклади/201753/.

ПДИ представи доклада
ПДИ представи доклада "Състоянието на достъпа до информация в България 2018"
На 4 юни 2019 от 11.00 ч. в Пресклуба на Българската телеграфна агенция (бул. „Цариградско шосе“ 49) ПДИ ще представи деветнадесетия годишен доклад за състоянието на достъпа до информация в България. Основни констатации и препоръките на ПДИ.
Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация
Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация

За пръв път от 19 години след влизането в сила на Закона за достъп до обществена информация Сметната палата подготви одит на изпълнението „Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация“ за периода 1 януари 2016 – 30 юни 2018 г. 

Граждански одит на активната прозрачност 2019
Граждански одит на активната прозрачност 2019

На 19 април 2019 на пресконференция в Пресклуба на БТА, ПДИ представи резултатите от годишното си проучване чрез оценяване на Интернет страниците и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт.

Национална мрежа за децата осъди здравното министерство за отказ за достъп до информация относно фонда за лечение на деца

Национална мрежа за децата спечели дело срещу Министерство на здравеопазването за отказ за предоставяне на информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Жалбата касае два отказа за достъп до информация по изпратено запитване от Национална мрежа за децата до МЗ относно закриването на Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисията за лечение в чужбина и прехвърлянето на дейността им към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

Публикуваме съобщение до медиите, подготвено от Национална мрежа за децата във връзка със спечелването на две съдебни дела за достъп до информация, водени с правната помощ на Програма Достъп до Информация.

Работна среща с координаторите от журналистическата мрежа на ПДИ
Работна среща с координаторите от журналистическата мрежа на ПДИ

На 15 февруари 2019 Програма Достъп до Информация проведе годишната среща с координаторите от журналистическата мрежа в страната. Срещата се проведе в хотел „Хемус“ в София и е в рамките на проект "Консултативен център за прозрачност", финасиран с грант от Фондация "Америка за България".

ПДИ и Интернет общество-България връчиха антинаградите
ПДИ и Интернет общество-България връчиха антинаградите "Големия брат" 2019

На 3 февруари 2019 в Литературен клуб „Перото“ в София Програма Достъп до информация и Интернет общество – България обявиха за седми път антинаградите „Големия брат“. Те се връчват на държавни и частни организации, нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

28 януари – Ден на защита на личните данни. Антинагради Големия Брат 2019
28 януари – Ден на защита на личните данни. Антинагради Големия Брат 2019

На 28 януари в Европа се отбелязва Денят на защита на личните данни. По повод Европейския ден за защита на личните данни, Фондация Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – Българияще обявят антинаградите „Големия брат“ (Big Brother) 2019. Церемонията ще се проведе на 3 февруари (неделя) 2019 от 11.00 ч. в Литературен клуб „Перото“ – гр. София (в сградата на НДК).Завърши третият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“
Завърши третият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“

На 25 януари 2019 Програма Достъп до Информация връчи сертификати на студенти от професионално направление „Обществени комуникации и информационни науки“ в Нов български университет за успешно преминаване на практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“. Курсът се проведе в периода 2 ноември 2018 - 25 януари 2019. Лектори в курса бяха изпълнителният директор на ПДИ д-р Гергана Жулева, адвокатите Александър Кашъмов, Кирил Терзийски и Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ.

Изпращайте номинации за антинаградите Big Brother (Големият брат) 2019
Изпращайте номинации за антинаградите Big Brother (Големият брат) 2019

Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България обявиха началото на набиране на номинации за антинаградите Big Brother 2019. Антинаградата се връчва за нарушение на правото на лична неприкосновеност и на защитата на личните данни на гражданите. Тази година журито ще връчи две антинагради – една за частна организация и една за държавна. Всеки може да изпрати номинация като попълни електронната форма до 24 януари 2019 г.