На 23 октомври 2018 Програма Достъп до Информация отбеляза 22 години от основаването на организацията. Споделяме поздравленията, които получихме за празника, от наши настоящи и бивши координатори в страната.

 

„Честит празник на рицарите в неравната битка за достъпа до информация. Дерзайте - има смисъл и си струва да се воюва, защото във времена на институционален пиар, дезинформация и фалшиви новини, няма по-силно оръжие от истината и достъпа до информация. ПДИ е еталон, с който се съобразява светът“.

Здравка Маслянкова, Велико Търново

 

„Честит рожден ден, приятели, колеги! Бъдете! Продължавайте - Прикритото Да Изобличавате“.

Цветомир Цветанов, Видин

 

„Честити 22 години, ПДИ! От създаването си до днес Програма Достъп до информация успя да пробие цялата затворена система на властта и бюрокрацията и показа как се воюва! За мен е чест да съм от страхотния ви екип“! 

Кръстина Маринова, Варна

 

„Ех, че хубава възраст! Пазете си хъса, с който отстоявате правото ни на информация, но и правата ни на граждани. И както в първите 22, не мълчете, когато сте убедени, че трябва да се говори! Благодаря за всички пъти, в които съм стъпвала на сигурно заради подкрепата ви! Да ви има дълги години и да не усещате умора от това, което правите. Много сме, които имаме нужда от вашата отдаденост“.

Емилия Димитрова, Габрово   

 

„ПДИ се превърна в институция, която неотклонно изпълнява своята мисия да помага на журналисти, граждани и неправителствени организации в упражняването и защитата на правото на информация. 22 години вече са в историята. Бъдещето е пред Вас! Бъдете“!

Калина Грънчарова, Силистра

 

„Бъдете честити, да бъдем честити! 22-те години изобщо не ни личат. И няма как да е другояче, тъй като ПДИ е все така енергична, търсеща, намираща, помагаща, бореща се. А това е присъщо на всички, които не са загубили младежките си дух и усещане. За мен е удоволствие да съм част от екипа вече 19 години. Дадохте ми спомени, приятелство, разбиране, уроци, примери! Дерзайте и в тези смутни времена по родните географски ширини! Защото хората, обществото имат потребност от вас, от ПДИ“!

Владимир Симеонов, Благоевград   

 

„Честита годишнина, колеги! За тези 22 години ПДИ проправи пътя за правото на информация в България – естествено право, за което нито гражданите, нито институциите, и особено държавата, имаха понятие. Само вие си знаете колко усилия ви е коствало, но резултатът е факт. И удовлетворението вече не е само „привилегия” на ПДИ, а и на всички ползватели на Закона за достъп до  обществена информация от външната страна на гишетата.

Бъдете здрави, все така полезни и инициативни!

За мен е чест да съм в екипа“!

Тодор Гроздев, Пазарджик

 

„22 години за човека са най-прекрасната възраст – на хвърлей от детството, в центъра на младостта, пред прага на житейската реализация. За неправителствените организации обаче тази възраст е сериозна, даже достолепна. Да съществуваш и работиш в днешна България над две десетилетия е повод за гордост и доказателство за  жизненост и осъзната потребност от хората.

Честит рожден ден, ПДИ! И успех в следващите десетилетия“!

Любомир Йорданов, Монтана

 

„Смелост, енергия, професионална методичност в отстояването на истината и законността – това е характерно за посланията, които неуморно излъчва Програма Достъп до информация през годините. Респект!

Особено задължени на ПДИ са журналистите – фондацията не само ни учи и насърчава да използваме този толкова важен инструмент, какъвто е ЗДОИ, но и застава зад нас в защита на правата ни. Пожелавам на всички, свързани с ПДИ, да не стихва огънят, запален завинаги в сърцата ни“!  

Иванка Ламбева, Кърджали

 

„В играта с непълна информация преимущество получава този, който знае или може да получи допълнителна информация - Жан-Франсоа Лиотар.

Честит празник, ПДИ“! 

Красимира Апостолова, Хасково

 

„Програма Достъп до информация

за прозрачна администрация

за граждани без фрустрация

на Закона е демонстрация!

И така 22 години!

Честита годишнина, ПДИ!

Дейността и активността на екипа и съмишлениците му през този не кратък и не лесен период е смислено основание да не губим посока и надежда“!

Ива Антонова, Враца

 

„Продължавайте да отстоявате правото на всеки да знае и да има достъп до информация! Честит празник“!

Петромира Кирчева, Добрич

 

„Преди много години, когато бях начинаещ репортер, ПДИ ме окрили да следвам пътя си на журналист. Откакто познавам ПДИ, срещам все хора, на които организацията дава подкрепа и вдъхновение. Днес живеем във време, когато трудно се оказва подкрепа, а малко са вдъхновителите.

Честит рожден ден и дръзновение!

С изключителното ми уважение към всички от голямото семейство на мрежата“.

Цвета Ненова, Русе

 

„Честита годишнина, колеги от Програма Достъп до информация!

Казват че тази възраст все още се брои за юношеска, но пък в някои държави официално разрешават на навършилите я сами да влизат в нощните заведения.  Което си е направо скок през ... барикадата.  Шегата настрана, но къде заедно, къде най-вече вие, през тези 264 месеца (или близо 7 000 дни и нощи!) успяхме да извървим пътя от Кота О (когато малцина се досещаха що е то „обществена информация“, а още по-малко бяха усещащите се, че държавата е длъжна да дава достъп до нея) до ЗДОИ, регламентиращ ако не друго, то поне коловозите, по които да се върви към постигането на крайната цел. Къде с бутане на каруцата, къде с размахване на камшик (тоест водене на дела и дела по различни съдебни инстанции) ПДИ успя да накара доста запънатата държавна машина да проскърца със зъбчатите си колела и макар и на порции да споделя част от тайните си. 

Дай Боже все така съвместно да продължим и напред“! 

Христо Христов, Стара Загора

 

„Скъпи колеги, имате много поводи да се гордеете от това, което правите в областта на свободното слово и достъпа до информация. 

Бъдете здрави, за да продължите с увереност напред! 

Бъдете удовлетворени от работата си! 

Бъдете щастливи“!

Илияна Иванова, Перник

 

„Честита годишнина! Бъдете все така неудържими в стремежа към търсене на истината и справедливостта. Постигайте все по-значими победи в битката с безхаберието и нехайството, с апатията в институциите и местната власт, с пренебрежителното им отношение към граждани и журналисти“. 

Борислав Курдов, Търговище

 

„Наистина не усетих кога изминаха годините, откакто станах част от фондацията. Но усещам искреността, усещам подкрепата и приятелството на хората, с които ме събрахте. Горда съм, че ПДИ не само размърда гражданския сектор, но и се доказа като власт – с налагането на ЗДОИ; с измененията на редица закони, приети вследствие на съдебните решения, извоювани от юристите на фондацията; с усилията на институциите да получат по-висок рейтинг за прозрачност от мониторинга на ПДИ; с доверието на гражданите, които търсят съдействие... 

Да, 22 години не стигнаха, за да постигнем абсолютна прозрачност на централната и местна власт. Но напредъка никой не го отрича.

Пожелавам на целия екип и хората, които ни подкрепяха през тези години, много успехи и удовлетвореност от постигнатите цели! Нека вървим само напред и нагоре“!

Дияна Бончева, Ямбол

 

Честит празник, колеги! Вече 22 години сте стожер в налагането на широкия достъп до обществена информация на всеки гражданин на България. Професионализмът ви може да ви прави горди! А за мен е чест, че съм част от екипа“!  

Искра Койчева, Пловдив

 

„Честита двадесет и втора годишнина на ПДИ! 

Нека целият екип бъде здрав и дръзновен! Нека има силата, куража и волята все така да отстоява правото на достъп до информация! Пожелавам удовлетвореност от работата и още дълги години ПДИ да бъде ключ към истината и законността“! 

Даниела Балабанова, Ловеч 

 

„22 години не са достатъчни, за да бъдат убедени всички   граждани в България, колко е важно обществото да изисква от властта да го информира за делата си. 22 години активност от  ПДИ обаче се оказаха напълно достатъчни активните хора да се почувстват подкрепени в правото си да знаят.

Нека е честит рожденият ден на ПДИ, успех и дръзновение на  екипа“!

Стела  Ковачева, Разград

 

„22 години, които промениха света на политиката и правото в България в областта на достъпа до информация.

Колкото и да се ровя в паметта си (а аз се занимавам от 35 години с журналистика), не се сещам за организация, нито за институция, нито за партия или министерство, които да са направили поне наполовина за прозрачността, публичността, отчетността, а значи за демокрацията, колкото ПДИ.

Няма да ви пожелавам да хилядѝте, защото силно се надявам, че след толкова усилия нещата отиват към нормализиране след... има-няма 100 години.

Желая ви досегашното упорство, кураж, самочувствие и все повече последователи“.

Иванка Ватева, Плевен

 

„Езикът на истината е прост – Сенека.

Честит празник, останете на страната на истината“.

Веселка Венкова, София

 

„Една от малкото смислени НПО в България, която успя да придаде смисъл на търсенията на десетки журналисти през годините. ЗДОИ е действащ и респектира институциите на всички нива. Да бъда част от тази кауза, беше чест. Бъдете здрави, последователни и вдъхновени! Вие сте най-добрите от най-добрите! Пътят към истината няма аналог“!
Божидара Димова, София

 

„ПДИ на 22 години… на колкото е и дъщеря ми! Не е лесно да се отгледа дете, трудно е да се създаде една организация и да се утвърди нейното име. А „Програма Достъп до информация“ отдавна се превърна в институция. Удовлетворен съм, че имах възможността да бъда част от една общност на истински хора – професионалисти, личности и приятели.

На екипа на ПДИ – здраве, успехи занапред… и още два пъти по 22“.

Светослав Стефанов, Велико Търново

 

„Един от най-вдъхновяващите периоди в живота ми беше ангажирането с ПДИ. Незабравим момент, защото срещнах голяма група съмишленици, с които като че ли съм се познавал от хиляда години. И днес, в трудни моменти, се сещам за човешката помощ, която ми оказаха в журналистическата практика Гергана Жулева, Сашо Кашъмов, Кирил Терзийски, „гуруто“ на координаторите Николай Н. Нинов и целият останал екип.

Честит рожден ден и бъдете безсмъртни“!

Цветан Тодоров, Ловеч                                                

 

„Благодаря за привилегията 15 години да бъда част от ПДИ. Бъдете здрави, колеги, успявайте!“ 

Анелия Славейкова, София

 

„За мен е чест, че бях сред координаторите на ПДИ. Информацията е най-скъпата стока и това не е от вчера и днес, със сигурност ще бъде и утре. Пожелавам на екипа с обща кауза да отстоява все така упорито своите цели. Не се съмнявам, че в това има смисъл и бъдеще.

Бъдете здрави, приятели и дерзайте“!

Аделина Делийска, София

 

„Скъпи приятели, надявам се да продължим да отстояваме каузата ПДИ, както винаги сме го правили - с упорит труд, корава воля и всеотдайност“.

Петър Симеонов, София

 

„Отначало бях резервиран - беше модерно да се създават неправителствени организации, които бързо и безвъзвратно изчезваха. Много скоро разбрах, че ПДИ не е от тях, защото организацията имаше кауза – развитието на гражданското общество. Знам, че звучи клиширано, но знам и друго - преди 10-15 години, гражданите, които използваха ЗДОИ, бяха единици, при това основно в големите градове, а днес – този закон е основен инструмент на хората и в малките общини на България. Само преди дни, информация получена по ЗДОИ, стана повод за изнесено предаване „на живо“ в ефира на Радио Шумен от Исперих.

Истински усетих силата на ПДИ, когато излезе първият рейтинг на активната прозрачност на институциите. Тогавашният кмет на община Шумен, засегнат от незавидната 386-та позиция в класирането, ме потърси, за да научи как и какво трябва да промени. И не беше единствен. Ръководители на различни регионални структури питаха защо са в дъното на класацията,  научавайки, че има и ЗДОИ. Днес ситуацията е различна и основната заслуга е на сплотения и компетентен екип на ПДИ.

Колеги, радвам се, че имах шанса  и късмета да работя с вас. Убеден съм, че организацията ще се развива, защото давате цялата си енергия, експертен потенциал и житейски опит в името на каузата Ни“.

Ангел Трайков, Шумен

 

„Благодарност за съвместната ни работа - от нея научих много. От сърце ви поздравявам с поредния рожден ден! Да имате здраве, хъс и сили да помагате, подкрепяте, обучавате, да насърчавате и променяте“! 

Корнелия Бояджиева, Пловдив       

 

„Честита годишнина на всички, свързани с ПДИ! Присъединих се към ПДИ преди 18 години. Това, което екипът постигна през годините е равно на чудо. Нещо повече, ПДИ стана част от професионалния живот, както на журналисти и институции, така и от всекидневието на българските граждани. Желая ви още много успехи, в чието достигане съм абсолютно убедена“!

Янета Димитрова, Париж

 

„Честит празник, ПДИ! У всеки от нас, работил за каузата „достъп до информация“, е останала част от носталгичната нотка на началото, когато знаехме, че има необходимост от нашата дейност. Но и вярвахме, че ще постигнем трайни резултати. Разбира се, всичко се разви в друга посока, може би малко неочаквано, но за сметка на това вероятно логична. Благодарение на това се оказа, че в тази „борба“ ще участват няколко поколения, без гаранция за пълна „победа“. Така че, ПДИ, действай и занапред по правилата, създавани в движение от прощъпулника до днес, за да бъде обществото „въоръжено“ с познания и практики, които да ползват всички, убедени, че имат нужда от тях“.

Йордан Георгиев, Силистра

 

„По-малко опасни завои по пътя към достъпа до информация. Дръжте здраво посоката! Все така успешни да сте“!

Антон Андонов, София

 

 

 

15ти Международен ден на правото да знам в България

 

На 28 септември 2017 Програма Достъп до Информация отбеляза за петнадесети път Международния ден на правото да знам с церемония по връчване на награди в областта на свободата на информация. Поздравителни адреси за празника изпратиха изпълнителният директор на „Агенция по заетостта"  Драгомир Николов и кмета на община Сливен Стефан Радев.

 

Благодарим!

 

На 21 октомври 2016 в София Хотел Балкан Програма достъп до информация отбеляза 20 години от основаването на организацията с учредители, колеги, представители на дипломатически мисии, държавни институции, неправителствени организации, журналисти и координатори на ПДИ, представители на донорски организации и партньори.

Събитието се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Благодарим на всички за поздравленията!

 

Приветствие от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев

 

Поздравление от Нанси Шилер, президент на Фондация „Америка за България“

 

Поздравителни адреси от: Националния омбудсман, Агенцията за държавна финансова инспекция, Държавна агенция „Национална сигурност“, Институт „Отворено общество“ – София,.

 

Константин Пенчев – член на Конституционния съд на РБългария

Правото на достъп до информация е регламентирано в нашата Конституция от 1991. Тогава имаше граждани, които знаеха, че всяка информация, която се намира във ведомство, е табу. Имаше и институции, убедени, че никой няма право да посяга към информация, която се намира в техните архиви. В този момент стоеше огромната задача първо, гражданите да разберат, че имат право на достъп до информация и да започнат да отстояват това си право и – второ, администрацията да се приучи, че е длъжна и само по изключения може да отказва информация на гражданите. Това беше много дълъг процес. Аз се запознах с ПДИ като председател на Върховния административен съд. Оттогава следя отблизо дейността на организацията и съм възхитен от това, което прави. С дългогодишните си усилия екипът успя да приучи гражданите да се борят за своето право на информация. Именно ПДИ поемаше защитата по най-оспорваните съдебни дела. В резултат днес администрацията е много по-научена, че само по изключение може да отказва достъп. Въз основа на моя личен опит мога да кажа с увереност – ПДИ е много полезна, върши много добра работа и я поздравявам за двадесетата й годишнина.

Екатерина Захариева – министър на правосъдието

Първият ми досег с ПДИ беше през 2001. Бях един от юристите, които опитваха да образоват държавната и общинска администрация какво е достъп до обществена информация, как трябва да се отворят, да бъдат прозрачни. Беше трудно.

20 години са доста време, но не чак толкова, предвид факта, че наистина беше трудно. За съжаление все още държавните органи не са там, където трябва да бъдат. Дори Министерство на правосъдието. Преди няколко месеца, когато ПДИ публикува годишния Рейтинг на активната прозрачност, което е и пример за това как да се стимулира държавната и общинска администрация да бъдат по-прозрачни, разбрах, че на сайта си МП има само малка част от информацията, която е задължено да публикува. Само за няколко дни станахме една от малкото администрации, които имат на сайта си списък на документите, които са разсекретени. С помощта на ПДИ все повече граждани търсят достъп до информация и не се примиряват, когато той им е отказван. Също, за държавните и общински служби става чест да бъдат напред в Рейтинга на ПДИ. Те започват да осъзнават, че това е полезно и за тях. ПДИ е освен борец за откритост, и основен фактор в борбата с корупцията. Колкото сме по-прозрачни, толкова по-голяма ще е обществената нетърпимост и толкова по-трудно ще се случват корупционните практики.

 

Том ван Оорсхот – посланик на Кралство Холандия

Благодаря ви за прекрасната работа, която вършите през последните 20 години. Благодаря и за милите думи за холандската подкрепа. За нас беше радост да подкрепим дейността ви. Възхищаваме се на работата ви. Свободата на информация е основно право във всяка демокрация, особено за новите демокрации и новите членове на ЕС. Радваме се, че успяхме да осигурим експертиза, но ПДИ е тази, която свърши работата. Успяхте в кампанията за приемането на Закона за достъп до обществена информация. Успяхте да започнете съдебни дела по закона. Познатостта на правото на достъп до информация, която постигнахте с кампаниите си сред българската общественост, също е голям успех. Достъпът до информация е важен за прозрачността и отчетността на институциите, и затова е важен елемент от върховенството на закона. И, както министър Захариева каза, важен елемент в борбата срещу корупцията. Холандия винаги е придавала голямо значение на върховенството на закона, защото ние вярваме в правата на гражданите във всяко общество. Свободата на информация е важна част от това. 20 години са кратък период, за който ПДИ постигна множество успехи. Но предизвикателствата продължават. Има още много работа за следващите 20 години.

Том ван Оорсхот – посланик на Кралство Холандия

Благодаря ви за прекрасната работа, която вършите през последните 20 години. Благодаря и за милите думи за холандската подкрепа. За нас беше радост да подкрепим дейността ви. Възхищаваме се на работата ви. Свободата на информация е основно право във всяка демокрация, особено за новите демокрации и новите членове на ЕС. Радваме се, че успяхме да осигурим експертиза, но ПДИ е тази, която свърши работата. Успяхте в кампанията за приемането на Закона за достъп до обществена информация. Успяхте да започнете съдебни дела по закона. Познатостта на правото на достъп до информация, която постигнахте с кампаниите си сред българската общественост, също е голям успех. Достъпът до информация е важен за прозрачността и отчетността на институциите, и затова е важен елемент от върховенството на закона. И, както министър Захариева каза, важен елемент в борбата срещу корупцията. Холандия винаги е придавала голямо значение на върховенството на закона, защото ние вярваме в правата на гражданите във всяко общество. Свободата на информация е важна част от това. 20 години са кратък период, за който ПДИ постигна множество успехи. Но предизвикателствата продължават. Има още много работа за следващите 20 години.

Ленко Ленков – програмен директор „Гражданско общество и демократични институции" във Фондация "Америка за България" подари кристална звезда на ПДИ, „защото е една от звездите на небосклона на неправителствените организации в България и в българския обществен живот“.

 

 

 

Писмо от кмета на община Троян Донка Михайлова във връзка с резултатите на общината от проучването на ПДИ на Интернет страниците на административните структури в системата на изпълнителната власт, проведено през март-април 2016, и последвалите консултация и препоръки с екипа на ПДИ.

 

Министерството на правосъдието благодари на фондация Програма Достъп до информация, че коригира рейтинга на институцията за активна прозрачност и приветства инициативата за граждански контрол върху задължението на институциите за активно публикуване на информация от обществен интерес. Цялото съобщение от 29.04.2016 на страницата на МП: http://www.justice.government.bg/117/9604/.

 

Поздравително писмо от Директора на Агенция за държавна финансова инспекция Венцислав Георгиев по повод 15 години от приемането на Закона за достъп до обществена информация, отбелязанот от ПДИ с пресконференция на 7 юли 2015.

 

На 23 октомври 2013 Програма Достъп до Информация отбеляза 17 години от създаването на организацията. Благодарим на всички за поздравленията!

 

Поздравителен адрес от Росен Плевнелиев, Президент на РБългария

 

Поздравителен адрес от Валери Димитров, Председател на Сметната палата на РБългария

 

Скъпи приятели!
Програма Достъп до информация е с важно място в обществото ни. Гражданският дух се зарежда от вашите публични и правни действия, дори когато е съвсем омърлушен. Боя се, че през октомври 2013 повечето от нас се чувстват застрашени от агресията на рекомунизационните процеси. И твърдо вярвам, че ПДИ е спуснатата бариера пред тях. Да сте живи и здрави, все такива безупречни професионалисти!
Юлиана Методиева, учредител на ПДИ, главен редактор на сп. „Обектив”, Български хелзинкски комитет

 

Честито, колеги!
Пожелавам ви още 170 години да сте толкова добър и надежден стожер на свободата на информацията. Вие помагате на българското общество да се променя положително!

Невен Дилков, управител на Нетера, член на УС на ПДИ

 

Поздрави най-сърдечни и с най-голяма благодарност! Да ви има 1000 години, поне!
Петър Пенчев, заместник председател на НД „Екогласност

Честит празник и годишнина!
Бъдете здрави, все така неуморими и щастливи от призванието си да помагате на обществото да проглежда в правото си на информираност!
Христо Христов, основател на сайта Държавна сигурност.com


Честит празник! Бъдете все така борбени, компетентни и отдадени на правото да питаме и да знаем! С пожелание за много здраве, лични и професионални успехи на целия екип.
Славея Христова, Болкан Асист


Честит празник!
С пожелание за още по-голям хъс и успехи в защитата на правото да знаем!
Сдружение „ДЕН”, Ямбол


Честита годишнина! Празнуваме заедно с вас! Колко много резултати само за 17 години!
Александър Асенов, Черноморска мрежа на неправителствените организации


Честит рожден ден, скъпи колеги!
Сърдечни поздравления и пожелания за успех в изключителната Ви работа.
Павел Антонов, с екипа, учредителите и УС на BlueLink.net, и от името на "България без дим" и "Да спасим Карадере"


Поздравления за празника!
ПДИ е надежда, дава кураж и увереност на много хора в гражданското общество. Светли бъдни дни, здраве и благополучие на основателите и на потрудилите се за постигнатите успехи! За многая лета!
Цветана Цанова, Силистра


Желаем развитие, дълголетие и постигане на целите.
Валентин Вълев, председател на Сдружение "Зона Ловеч"

Сърдечни поздрави от Община Разград и пожелания за лично здраве! Продължавайте все така успешно да отстоявате правото за достъп до информация!
инж. Петя Стефанова, секретар на Община Разград


Честит празник, скъпи колеги и приятели!
От свое име и от името на моите колеги Ви поздравявам с Вашия 17-ти рожден ден! На целия Ви чудесен екип желая много здраве, сила, борбеност и професионални успехи! Благодаря, че през изминалите години винаги сте ми помагали и подкрепяли. Дано и в бъдеще да имате много съмишленици и последователи в отговорната мисия да отстоявате правото на информация. В своята работа и ние ще разчитаме на вашата подкрепа!
Таня Балабанова, главен експерт, Община Сливен

Честит празник!
Бъдете здрави и все така настойчиво и професионално да следваме мисията да спомагаме за упражняването на правото на информация.
Мариана Тончева, РЗИ – Кърджали 

Честит Рожден Ден! Желая на екипа на ПДИ преди всичко здраве и последователност при постигане на целите!
Иванка Велкова, секретар на Община Кула

Честит празник на целия екип! Поздравяваме ви за неуморния труд, с който сте полезни не само на гражданите, но и на институциите, за да станат по-достъпни и открити! Вярваме, че в България правото на достъп до информация ще бъде все по-уважавано и ще спомогне да направим решителни крачки в развитието си като демократична държава!
Атанаска Христова, секретар на Община Стралджа

Поздравления и честит празник!
Бъдете все така борбени, аргументирани и значими в българското обществено пространство! Ако има нещо, което да се е случило у нас по правилния начин - то е станало само благодарение на Вашия екип и на Гергана Жулева – лично. Бъдете здрави и разчитайте на приятели и сподвижници.
Васил Чобанов, главен експерт Протокол и международна дейност, Върховен административен съд

Честит празник! Неусетно изминаха 17 години и сега си даваме сметка колко дълъг, труден и лъкатушеш път сме извървели в желанието си за публичност и прозрачност на обществените процеси и широк и равен достъп на всички до обществена  информация от  институциите.
Радваме се, че Ви има и сте едновременно коректив, приятел, съветник и компетентен консултант по прилагането на ЗДОИ. Вашият бюлетин е огледало на малките и големи истории, които се случват в нашите градове и села. Ежегодната класация за рейтинга на държавните институции  по ЗДОИ е стимул за усъвършенстване и обективно огледало за физиономията на всяка една организация. Изключително важни сигнали и оценка получаваме всяка година и при връчване на Вашите  награди - за успехи и за най-големи гафове.
Да си пожелаем повече държавни институции да се вслушват във Вашия глас и да има все по-малко граждани на РБългария, които се нуждаят от Вашата помощ и съдействие. Пожелавам Ви да имате много работа, свързана с обобщаване и разпространение на добри практики и нека негативните примери да бъдат все по-рядко срещани. От това ще спечелим всички!
От името на членовете на Асоциацията на специалистите по комуникации в общините /АСКО/ най-сърдечно пожелавам здраве, творческа енергия и оптимизъм на прекрасния  екип на ПДИ!
Михаела Малеева, изпълнителен директор на Асоциация на специалистите по комуникации в общините

Честит рожден ден и от мен!
Благодаря ви за възможността да бъда част от една голяма идея и от този ведър, работлив, ефективен и сърдечен екип!
Ива Антонова, координатор на ПДИ за област Враца


Благодаря за поздравленията! Честит празник! Щастлива съм, че съм част от екипа и заедно сме постигнали през годините толкова неща!
Галина Константинова, координатор на ПДИ за област Пловдив


Да сте все така всеотдайни, последователни и полезни на българската демокрация!
За много години!
Людмила Господинова, бивш координатор на ПДИ за област Добрич

 

Честит празник и на вас и все така устремени и успяващи!
Радка Балева, бивш координатор на ПДИ за област Бургас

 

Поздравления за рожденния ден и за всичко, което правите!
Алексения Димитрова, журналист, в. „24 часа“

Честит рожден ден, ПДИ!
Помня работата си с вас, откакто бяхте мъничета!
Дейвид Голдбърг, Кампания за свобода на информацията в Шотландия

Честит рожден ден, ПДИ!
Работим заедно от самото начало!
Тоби Мендел, изпълнителен директор на Център за право и демокрация, председател на УС на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията

Поздравления! Важна работа, и то свършена добре!
Патрис МакДермот, OpenTheGovernment.org

Гергана, Сашо и всички от ПДИ: Поздравления! Изключителни постижения, наистина – и то само за 17 години!
Сандра Коливър, главен правен експерт, „Правна инициатива“ на Отворено общество

Смята се, че 17 годишни са непълнолетни, но ПДИ достигна пълна зрялост много по-рано. С пожелание за дълга и младежка зрялост, вдигам чаша хубаво вино за нашите приятели и колеги от ПДИ!
Иван Секели, съветник в архивите на Отворено общество в Централния Европейски университет

Честит рожден ден на ПДИ от всички в Access Info Europe!
Поздравления за Гергана и целия екип: вършите страхотна работа, която вдъхновява всички ни!
Хелън Дарбишър, изпълнителен директор на Access Info Europe


Поздравления за празника получихме и от координаторите ни Христо Христов (Стара Загора), Иванка Ватева (Плевен), Йордан Георгиев (Силистра), Владимир Симеонов (Благоевград). Благодарим за пожеланията и на Калина Грънчарова, Веселка Венкова, Светла Василева, Златка Михайлова, Снежана Стоянова, Рени Христова, Костас Анастасиу, Крум Благов, Сдружение "Център Мария" - Горна Оряховица, Басейнова дирекция – Пловдив.

Пожелания получихме и от:
Мария Петровска, Фондация Отворено общество, Македония
Диана Оливия-Хатнеану, Румънски Хелзинкски комитет
Иван Павлов, Фондация Свобода на информацията, Русия
Хилда Айейлат, Център за прозрачност, Йордания
Йоана Авадани, Център за независима журналистика, Румъния
Климе Бабунски, Македония
Мухамад Афтаб Алам, Институт за проучване, застъпничество и развитие, Пакистан

 

Програма Достъп до Информация отбеляза 15-годишната си дейност в областта на достъпа до информация в България и на международно равнище с конференция на тема „Застъпничество за достъп до информация – постижения и предизвикателства”. Събитието се проведе на 15 – 16 юни 2012г. в София. Поздравителни адреси ни изпратиха:

 


Росица Тоткова - главен секретар на Омбудсмана на Р. България, поднася Плакет от името на Омбудсмана на изпълнителния директор на ПДИ, Гергана Жулева

Националният Омбудсман, Г-н Константин Пенчев

Председателят на Държавната комисия по сигурност на информацията, г-жа Цвета Маркова

Председателят на Комисията по защита на личните данни, г-жа Венета Шопова, която връчи на изпълнителния директор на ПДИ, г-жа Гергана Жулева, и плакета на КЗЛД

Председателят на Сметната палата, Проф. Валери Димитров

Председателят на Комисията по културата, гражданското общество и медиите, г-жа Даниела Петрова

 

***

 

На 23 октомври 2011 г. Програма Достъп до Информация навърши 15 години. Ето някои от поздравленията, които получихме по повод годишнината:

 

Поздравителен адрес от Председателя на Комисията по защита на личните данни, г-жа Венета Шопова

 

***

 

Скъпа Гергана, скъпи Сашо, скъпи колеги от Програма Достъп до Информация.
Моля, приемете най-искрените ни поздравления за петнадесетата годишнина от първопроходството в борбата с културата на секретността в България. Всички ние имахме прекрасната възможност да се поучим от вашия опит докато работихме с Хърватския хелзинкски комитет, заедно с коалицията от неправителствени организации за достъп до информация, в усилията за приемане на закон за достъп до информация. Вашите знания и кураж бяха неизчерпаем източник на вдъхновение в нашата работа и помогнаха за успеха ни във вкарването на темата за достъпа до информация в политическата програма на Република Хърватска.
С най-добри пожелания за работата ви и за следващата 15 годишнина,

Милена Гогич, съветник на омбудсмана по международно сътрудничество, Република Хърватска

 

***

 

Честит празник приятели!
Възхищавам се на това, което направихте и продължавате да правите за гражданите. Приемете моите и на колегите ми най-добри пожелания!

Д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването

 

***

 

Уважаеми колеги,
Поздравления! Желая Ви прекрасна годишнина!

Карин Кристиансен и екипът на „Публикувай това, което финансираш”

 

***

 

Скъпи приятели и колеги,
Институтът за развитие на свободата на информация в Грузия поздравява Програма Достъп до Информация с 15-та годишнина!
Желаем ви успех в работата и широк достъп до информация.

Институтът за развитие на свободата на информация в Грузия

 

***

Организация за пример, от която всички да се учим.
С най-добри пожелания,

Дейвид Голдбърг, Кампания за свобода на информацията в Шотландия

***

 

Поздравления! След 15 години имате много причини да бъдете горди!
Климе Бабунски, ПроМедия, Македония

 

***

 

Скъпи приятели, скъпи колеги.
Петнадесет години са дълъг период в живота на човек, но са много и в живота на една организация. ПДИ достигна своето юношество и зрялост много по-рано и аз ви желая да запазите за още много години не само професионалните си качества, но и човешките взаимоотношения и добрия дух в екипа и с нейните партньори.
Вдигам чаша хубаво вино за изминалите и за предстоящите 15 години на ПДИ!

Иван Секели, съветник в архивите на Отворено общество в Централния Европейски университет

 

***

 

Благодарствено писмо от д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването за проведената среща в офиса на ПДИ с представители от неправителствени организации от Азербайджан.

 

***

 

Ръководителят на правният екип на ПДИ, адвокат Александър Кашъмов, бе номиниран за награда „Сирак Скитник” на Българско национално радио за 2010
Адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, е сред номинираните за специалната награда за личност, организация или медия с международен авторитет, с принос в защита на обществения интерес в България.

 

***

 

По повод десетата годишнина от приемането на ЗДОИ, която ПДИ отбеляза с конференция „Десет години Закон за достъпа до информация. Нови стандарти за достъпа до информация” (26.07.2010 г.), г -жа Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни, отправи поздравителен адрес.

Темата за достъпа до информация е важна не само за гражданското общество, но и за способността на държавните органи да работят в демократичните условия на публичност, прозрачност и откритост. Сигурна съм, че не само участниците в тази конференция, но и гражданите, българските медии и хората, ангажирани с държавна политика оценяват достойно важния принос на Програма Достъп до Информация за ефективното прилагане на закона и за ползотвоpния обществен дебат.

По повод десетата годишнина от приемането на ЗДОИ, поздрав отправи и г-жа Даниела Петрова, председател на Комисията по културата, гражданското общество и медиите.

 

***

 

Дейността на ПДИ е ефективна на национално и международно ниво, поради няколко причини. На местно ниво ПДИ е високо професионална организация, създадена от специалисти от различни области и впоследствие работеща неуморно, за да се докаже като експертен център. Тези професионалисти познават международните и национални правни норми и стандарти, имат голяма медийна вещина, и обикновено са по-добре осведомени от заобикалящите ги.
В международен план, за ефективността на ПДИ първоначално допринася създаването на връзка между кампанията за достъп до информация и международни и местни движения. Днес компетентността на ПДИ обхваща по-широк набор от проблеми, основаващи се на обществения интерес. Това е много важно, тъй като много често кампаниите за достъп до информация могат да бъдат абстрактни, фокусирани върху процеса на управление (което занимава основно тези, които са политически ангажирани), вместо с резултатите (които касаят широката общественост).

Андрю Пудефат, Изследване на ролята на гражданското общество във формулирането и приемането на закони за достъп до информация – България, Индия, Мексико, Южна Африка и Великобритания, Серия доклади „Достъп до информация” на Световната банка, 2009.

 

***

Вие в ПДИ сте творци на чудеса! Изминаха 9 години от посещението ми в София. Аплодирам развитието ви и страхотната ви работа!

Робърт Фрийман, изпълнителен директор на Комитета за отворено управление на щата Ню Йорк, 9 февруари 2010 г.

 


Мария Златарева, Помощник постоянен представител по програмните въпроси в ПРООН връчва Сертификата на изпълнителния директор на ПДИ д-р Гергана Жулева
На 30 септември 2009 г. ПДИ получи Сертификат за признание от Програмата на ООН за развитие - България. Сертификатът е за дългогодишно и ползотворно сътрудничество в областта на достъпа до информация и демократичното управление. В периода март 2007-декември 2008 г. ПДИ бе подкрепена от ПРООН за изпълнението на проекта "Увеличаване на отвореността и прозрачността на управлението чрез електронен достъп до информация"


г-н Димитър Николов, кмет на Община Бургас изпрати поздравителен адрес
по повод седмия Международен ден на правото да знам - 28 септември 2009 г.

 

***

Народна библиотека "Иван Вазов", гр. Пловдив, изпрати Свидетелство за дарение (jpg 100 Kb) за безвъзмездно дарените издания на ПДИ за фонда на библиотеката.

 

***

 

Арена Медиа Русе благодари на адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, за оказаната правна помощ в случай на жалба срещу медията пред Комисията за защита на личните данни. Арена Медиа Русе благодари на Програма Достъп до Информация за непрестанната си работа в областта на достъпа до информация. Писмото може да видите тук.

 

***

 

На 17 септември 2008г. Програма Достъп до Информация представи четвъртата част на сборника „Съдебна практика по Закона за достъп до обществена информация“. Ето каква бе оценката за работата на ПДИ на председателя на Върховния административен съд , съдът постановил най-много по дела за достъп до информация - г-н Константин Пенчев.

„Може да имаме най-добрите закони, но ние самите трябва да ги прилагаме, т.е. обществото е това, което трябва да накара механизма да заработи. Искам да благодаря на ПДИ, защото те, със своята работа накараха съда да се замисли и да приложи закона; да отговори - някъде правилно, а някъде може би не, но развивайки своята практика - на поставените въпроси. Въпреки всички успехи, адвокатите от ПДИ не се подадоха на тенденцията да водят дела заради самите дела, злоупотребявайки с правото на жалба. Te защитават правата на хората”.

 

***

 

С писмо от 1 август 2008 г. Пресцентърът на Народното събрание благодари на Фондация Програма Достъп до Информация за оказаното съдействие при подготовката на проект на Правила на Народното събрание на Република Бъкгария за предоставяне на обществена информация. Проектодокументът предстои да бъде одобрен от ръководството на Народното събрание.

 

***

 

Правният екип на Фондация Програма Достъп до Информация получи Грамота за принос в строителството от гражданина Георги Шумаков.

Грамота за принос в строителството
Георги Шумаков, който упорито търси информация с помощта на ЗДОИ и предприема инициативи за осигуряването на институциите с необходимите им материали за изпълнението на законовите им задължения, е носител за 2007 г. на почетна грамота в категорията Гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до информация.

 

***

На 27 октомври 2006 г., Програма Достъп до Информация организира Конференция на тема "Десет години застъпничество за достъп до информация 2006". Ето някои от поздравленията, които получихме по повод 10-годишнината на ПДИ:

 

„Уважаема госпожо Жулева, скъпи колеги и приятели,

За мен е удоволствие да ви поздравя за 10-годишнината на този толкова важен ваш проект! Казвам ваш, но бих искала да подчертая непременно, че вашата работа в защита на основополагащото право на гражданите да знаят и да имат информация, е всъщност работа за демокрацията. Поздравявам ви за куража, за упоритостта, за търпението, за мотивацията, за успехите през тези 10 години! Вашият труд направи възможно в България по-бързо да се възприеме и наложи мисленето, че гражданите имат право на достъп до информация. Всеки, направил и една стъпка на това поле, може спокойно да каже - струваше си! За да може гражданското общество в страната ни да получи тласък, за да престане да се говори за достъпа на гражданите до информация като за екзотика и като за нещо, което се случва другаде. Тези 10 години са различни по трудност и по успехи. И трудностите, и успехите каляват характера. Затова ви казвам честито и ви поздравявам именно за характера - от това да го има печелят и личностите, и каузите. Силните граждани са гаранция за силна държава и вие сте на тяхна страна. Честито!“

Меглена Кунева,
министър по европейските въпроси

 

„Честитя ви от сърце 10-годишнината на Програма Достъп до Информация!

Използвам случая, за да изразя искреното си уважение към всичко, което ПДИ направи за постигане на повече прозрачност в работата на институциите, за насърчаване търсенето на информация, за защита правата на гражданите да бъдат осведомени за дейността на органите на властта. През тези 10 години вие изпълнявате неотклонно важната си цел да подпомагате осъществяването на изконното право на информираност. С това се превърнахте в активен защитник на принципите на демокрацията, на принципите на правовата държава и правовия ред. Желая ви и в бъдеще със същата всеотдайност и активност да изпълнявате високоблагородната си мисия!“

Проф. Георги Петканов,
министър на правосъдието

 

„Имам удоволствието от името на Държавната комисия по сигурността на информацията и лично от свое име да ви поздравя по случай 10 години от основаването на Програма Достъп до Информация. Утвърждаването на достъпа до информация е конституционно право, но и нелека политическа отговорност. Възползвам се от приятния повод да ви уверя, че и занапред Държавната комисия по сигурността на информацията ще бъде активен участник в приобщаването към европейските стандарти за достъп до информация. Искрено вярвам, че ПДИ ще защити достойно своята мисия като гарант в този процес.“

Цвета Маркова,
председател на Държавна комисия по сигурността на информацията

 

„В България достъпът до информация се асоциира с вашата фондация. Може би без вас нямаше да го има законът, който се прие през 2000 г., и без взискателността ви нямаше държавната администрация да се отваря все повече към гражданите и бизнеса. Много се радвам, че с вас сме партньори.”

Мария Дивизиева,
заместник-министър на държавната администрация и административната реформа

 

„Поздравления за 10-та годишнина на ПДИ, която съвпада с пълноправното членство на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Достъпът до информация има приложимост в обществото като цяло, има политическо значение. Става дума за прозрачност, отчетност, качество на обществото, ниво на демокрация. Затова задачата на ПДИ е благородна и трябва да сте горди с постигнатото през тези години.”

Н.Пр. Вилем ван Ее,
посланик на Кралство Холандия

 

„Преди 10 години Програма Достъп до Информация постави като основен приоритет за съществуването си защитата на правото на достъп до обществена информация. Вярвам, че вашето усилие допринесе изключително за по-прозрачна и по-добре работеща администрация в България, нещо, което Европейският съюз отчете, когато обяви приемането на България за член. Прилагането на законодателството, свързано с достъпа до информация, е дълъг, труден и скъп процес. Затова бяхме много щастливи, когато преди три години Холандското министерство на външните работи подкрепи проект за прилагането на закона за свобода на информацията в България, по който VVMZ работи съвместно с ПДИ. В края на проекта постигнахме начертаните цели, благодарение на изключителната роля на ПДИ. Благодаря ви за всеотдайността.”

Лорънс де Ман,
изпълнителен директор на VVMZ

 

„Щастливи сме, че България стана част от семейството на държавите с действащо законодателство, гарантиращо достъпа до информация още през 2000 г. Искам да поздравя ПДИ и изпълнителния й директор за отличната работа и изключителния принос в подобряването на връзката между гражданите и техните управници. На конференцията, посветена на достъпа до информация, която Програмата на ООН за развитие организира в Осло през 2006 год., ПДИ бе призната за една от водещите неправителствени организации, застъпник за правото на информация в света. Работата на ПДИ оказва влияние не само в България, но и в редица други страни, което е забележително постижение. Желая ви успех и Ви уверявам, че ПРООН ще се радва да работи с ПДИ и за бъдеще!”

Лене Йесперсен,
заместник постоянен представител на ПРООН

 

„Имам удоволствието да работя с ПДИ осем години. Борбата на ПДИ за приемането на Закона за достъп до обществена информация, както и последвалата роля в приложението на закона, са сред факторите, спомогнали за демократичното развитие на България, а това допринесе за присъединяването на страната към ЕС. Организации като ПДИ често прокарват пътя и поставят стандарти, изпреварвайки дори по-развитите демокрации. ПДИ разработи ред стратегии за установяването на правото на достъп до информация в България - обучение на служители, водене на съдебни дела, разяснителни кампании. От особена важност обаче бе разработването на методология за мониторинг на приложението на закона, послужила за извършването на международен мониторинг. Резултатите от него показаха например, че състоянието в Чили е по-лошо, в сравнение с приложението на закона в България. Тези доказателства изиграха важна роля за решението на Интерамериканския съд по правата на човека, който наскоро призна правото на достъп до информация за основно човешко право.”

Хелън Дарбишър,
изпълнителен директор на Access Info Europe

 

„Свободата на информация е основата за създаването на силна демокрация и е най-важното условие за участието на гражданите в политиката. Не мислете, че когато има закон обаче, можете да седите със скръстени ръце и всичко да се подрежда. Винаги има политици, които искат да пазят в тайна важна информация. Свободата на информация е всекидневна борба, журналистите трябва да бъдат нащрек за това, което се случва. България е млада демокрация и скоро ще бъде член на ЕС. ПДИ си е създала прекрасна репутация за тези 10 години. Надявам се да продължите това, с което сте се заели. Благодарение на вас, журналистите могат да продължат да вършат работата, която трябва, да бъдат свързани с фактите и с истината, и с нищо друго освен истината.“

Едуард Фигхе,
експерт по комуникационни политики към Холандската асоциация на общините

 

„10 години Програма Достъп до Информация - може да се каже, че сте още дете. Но историята ви показва, че работите като възрастен с богат опит. От 1999 г. заработихме съвместно по ред регионални проекти. Но има две събития, които стартирахте и които са наистина важни. Първото е Денят на правото да знам, който вие „изнесохте” в държави по целия свят, където има действащи организации в областта на свободата на информация. А второто е вашата инициатива да се създаде мрежа от организации, работещи за свободата на информация - Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Желая ви много успехи и се надявам да бъда отново тук, сред вас, след 10 години.“

Илир Алиай,
изпълнителен директор на Център за развитие и демократизация на институциите, Албания

 

„Онова, което ни събра през 1996 год., бе потребността и ценността на информацията. Информираният гражданин, казахме ние, това е демократичният гражданин. Тогава той може да бъде достатъчно взискателен към институциите. Информираният гражданин трябваше да получава от медиите необходимата информация, а пък медиите от своя страна трябваше да притискат институциите. И така граждани и институции да имат своя диалог и държавата да бъде прозрачна. Човешкият фактор също се оказа важен - качествата на Гергана Жулева, нейната воля да бъде това, което е, до голяма степен сплотиха екипа на ПДИ и го направиха толкова значим.”

Юлиана Методиева,
учредител на ПДИ, главен редактор на сп. „Обектив”,
Български хелзинкски комитет

 

„Можем да се чувстваме много горди, защото ПДИ далеч надмина това, което си представихме, че може да се постигне през тези години. Един такъв юбилей е възможност да си спомним какво мислехме, какво смятахме да правим, какво очаквахме да се случи и какво всъщност се случи. Това е част от оценката и преценката на опита, който трупаме и който ще ни помага и занапред. Преди 10 години, когато обсъждахме какво е важно и защо това е необходимо да се направи, ни обединяваше разбирането, че информацията е власт и в една демокрация, за да функционира тя добре, тази власт трябва да бъде достъпна на обществото. Отвъд това, ясно разбирахме, че за да заработи едно такова право на достъп до информация, то трябва да бъде вписано в закона, трябва да се превърне в част от правото, и двата възможни пътя да стане това бяха или да се приеме от Парламента такъв закон, или по силата на Конституцията, или на международното право.”

Йонко Грозев,
учредител нa ПДИ, Център за либерални стратегии

 

„Най-сърдечно ви честитим 10-годишнината на вашата организация. С много всеотдайност, професионализъм и стремеж към усъвършенстване, вие се наложихте в страната и чужбина като стожер за реализацията на правото на достъп до информация. Благодарение на усилията ви сме свидетели на все по-отворени, прозрачни и отговорни публични институции и все по-информирани и активни граждани. Желаем ви много здраве и находчивост, все по-ефективна работа и удовлетворение от нея, стимулираща среда и весело настроение! Разчитайте още повече на вашите партньори и приятели и в трудни, и в приятни моменти! Ние сме с вас!“

Гинка Капитанова,
изпълнителен директор на ФРМС

 

„Най-искрени поздравления по случай 10-годишнината на ПДИ! През тези години вашата организация реализираше неотклонно и успешно мисията си за подобряване състоянието на достъпа до информация в България. Като община ние сме изключително доволни от сътрудничеството и съдействието, което получавахме от вас през този период. Надявам се взаимоотношенията ни да продължат и в бъдеще в коректен дух, за да можем със съвместни усилия да помагаме на гражданите при търсене и получаване на информация. На вас и на ПДИ желая здраве, успехи и упоритост при изпълнение на вашата мисия, която е изключително ценна и необходима на обществото!“

инж. Хасан Азис,
кмет на Община Кърджали

 

„Десет години са достатъчно дълъг период, вие защитихте своята мисия - да спомагате в реализирането па правото на информация. Провежданата от вас кампания доказва по безспорен начин, че свободата на информацията е важна необходимост в едно демократично общество. Тя гарантира общественото доверие в управляващите, а то е сред главните условия за ефективно и успешно управление. Със своята дейност ПДИ спомага за утвърждаване на основните ценности на демокрацията - прозрачност, отчетност, участие и уважение към всеки гражданин у нас. Пожелавам на вас и на ентусиазирания ви екип нови амбициозни задачи и постижения.“

Георги Георгиев,
кмет на Община Тунджа

 

„Вие се явявате блюстители на необходимостта обществото и обикновените граждани да бъдат информирани, да участват активно в живота на институциите. Достъпът до актуална информация изостря вниманието на хората и спомага за бързото решаване на наболели проблеми. Вашата работа е изключително ползотворна за развитие на демократичното ни общество. Горди сме и изключително благодарни, че Община Луковит неведнъж е номинирна от ПДИ като институция, даваща възможност на широка аудитория хора да се запознаят с нейната дейност. Пожелаваме ви много здраве и професионални успехи!“

Петър Нинчев,
кмет на Община Луковит

 

„Поздравявам ви най-искрено с 10-годишния юбилей на ПДИ! Честит празник на целия ви екип! От свое име и от името на служителите в администрацията на Община Сливен, ви пожелавам да следвате неотклонно своята благородна мисия в отстояване на правото на достъп до информация. Похвален е непрестанният ви стремеж да се борите за усъвършенстване на действащата нормативна уредба и да бъде тя в хармония с европейските стандарти. Благодаря ви и за помощта, която ни оказвате в нашата отговорна работа при предоставяне на достъп до обществена информация. Благодаря за подкрепата, консултациите и полезните информационни материали, които ни предоставяте. Ползваме вашия богат опит при прилагане на ЗДОИ. И в бъдеще ще разчитаме на подкрепата ви! Чувстваме се горди от факта, че получихме признание от вас в Деня на правото да знам и сме удостоени с грамота от ПДИ. Това е голяма чест за Община Сливен!“

Йордан Лечков,
кмет на Община Сливен

 

„Хората в ПДИ са професионалисти и са екип. Благородно завиждам на Гергана Жулева за нейния екип. ПДИ е не само една от причините да сме толкова напред и да постигнем добра среда в достъпа до информация. ПДИ е двигателят, локомотивът, който тегли нещата напред.”

Христо Христов,
журналист, в. „Дневник”