Първо дело по ЗДОИ в Административен съд - Кърджали

Иванка Ламбева, кооординатор на ПДИ в Кърджали


Колаж: Нахит Догу

На 15 март Административен съд - Кърджали за първи път гледа дело по Закона за достъп до информация. Завежда го Иван Дафинов срещу кмета на общината Хасан Азис, отказал да му предостави приходно-разходните документи за събирането и харченето на парите на гражданите от такса смет. Дафинов подава заявление по ЗДОИ заради рязкото покачване (с 36 процента) на такса смет, която жителите на общината трябва да плащат тази година, както и желанието му да си изясни на какво се дължи покачването. Той внася заявлението на 9 януари 2012, очаквайки отговор в законоустановения срок. И едва

 

на 35-ия ден получава отказ

 

Мотивите - фирма „Титан”, ангажирана с почистването, не желае да бъдат оповестени сумите, които получава от общината. Иван Дафинов обжалва отказа пред Административния съд в Кърджали. Делото се гледа от съдия Пенка Костова. На заседанието не се явява ответникът Хасан Азис, няма и негов представител, но присъства екип от регионалния всекидневник „Нов живот”. Съдия Костова не позволява снимки в залата, защото не било искано разрешение. Публикация за случилото се на заседанието излиза във вестника и на сайта му още на другия ден. Придружена е с фотоколаж, представящ Иван Дафинов и кмета Хасан Азис от двете страни на бариера пред сградата на общината.

„Дафинов изрази недоумение, че му се отказва информация, след като не искал подробности на каква цена е сключен договорът с „Титан”, а само каква сума от събраните пари отива за фирмата, почистваща града и общината - коментира журналистката Валя Асенова от „Нов живот”. „Това е проблем, по който има голям обществен интерес. Защо е тайна, защо да не стане достояние на кърджалийци - пита Дафинов. - Няма интрига, искам да придобия впечатление и да помогна да се избегнат резки повишения на данъците”, заяви още той. В заключение Дафинов казва, че

 

решението на кмета е

в противоречие със закона

 

След като изслушва Иван Дафинов и задава уточняващи въпроси за получения отговор от кмета, съдия Костова обявява, че съдът ще се произнесе в законоустановения срок, който е един месец.”

Дафинов е оптимистично настроен, че ще получи достъп.  Той е убеден е, че в Община Кържали са събрани по-малко средства от местни данъци и такси, отколкото са планирани, че е  харчено повече, отколкото е получавано. Което е довело до липса на синхрон между приходи и разходи.

Дафинов няма да се откаже и ако евентуално не получи удовлетворение. Готов е да потърси за консултация и юристите на ПДИ.

 

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.