Доротея Дачкова получи „Златен ключ”, присъден на екип на в. „Сега” за най–добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация

Доротея Дачкова
Доротея Дачкова с наградата за в. "Сега"

Доротея, поздравления за отличието. Доволна ли си?

Всички номинирани заслужаваха наградата. Имаше и колеги извън номинациите, които също заслужаваха „Златен ключ”. Кампанията за даренията на МВР наистина си беше битка.

Как влязохте в нея?

Всичко тръгна след едно разследване на bTV, показващо списък на фирми, които да не бъдат закачани от КАТ. Тогава ни хрумна да поискаме официално информация за всички дарители на министерството. И да направим регистър как наистина работи системата. Подадохме само едно заявление. Оказа се, че всяка областна дирекция трябва да ни отговори отделно. Всички ни разрешиха достъп, но ни повикаха на място да получим информацията, което беше трудоемко. Така разбрах, че с колеги от „Дневник” работим по една и съща тема. В едно от решенията пишеше, че се предоставя информацията на Доротея Дачкова, след като Лора Филева плати таксата. Е, преследвахме една цел и решихме, че е по-добре да действаме заедно.

Кой взе това решение?

Ръководствата на вестниците. Беше по-изгодно да оптимизираме разходите за двете медии. Разделихме си страната, разбрахме се на кого къде е удобно да пътува и тръгнахме да събираме информацията.

В какви други случаи използваш ЗДОИ?

Ползването на закона не носи сензация, отнема време, информацията не идва веднага, бориш се едва ли не да получиш входящия си номер. Самата бумащина е неприятна. В момента в. „Сега” очаква да получи имената на помилваните от президента лица през последните години – информация, която ни бе отказана. Спечелихме на първа инстанция за частичен достъп. Предстои дело във ВАС, но е насрочено чак за догодина.

След като отнема време и е трудоемко, каква е мотивацията да използваш ЗДОИ?

Мотивацията е, че трябва да получиш информацията. Щом това е начинът, макар да са го направили сравнително трудно и да има вратички институциите да не отговарят. Това е начинът, той работи, това ни е работата. Щом трябва да се чака, плаща и пътува, за да се получи нужната информация, правим го.

До кои институции си подавала заявления?

Министерски съвет, МВР, Министерство на правосъдието, Президентството. Всички са ми отговаряли в срок. Друг е въпросът какво количество и какво качество информация съм получила.

Кои от тях предоставят лесен и бърз достъп до информация?

Ако темата не е чувствителна, всички сътрудничат. Доскоро Министерство на правосъдието приемаше заявленията ми по електронната поща, колегите от пресцентъра ги входираха и получавах входящ номер също по електронна поща. В един момент ги изнервих и ми заявиха, че щом искам информация, трябва лично да подавам заявленията.

Интересен случай, в който си използвала ЗДОИ?

Беше ми любопитно да разбера какви са премиите в прехвалената Агенция по вписванията. От там дадоха информацията точно преди да се получи сривът с електронния достъп до тях. Може би след това съжаляваха за това. Това пък ни предизвика да питаме същото цялата изпълнителна власт. В момента някои колеги водят дела, защото част от институциите отказаха тази информация.

 

Разговора води
Диана Банчева, ПДИ

© 2011 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.