Репортерска проверка отменя нелепа практика в Община Варна

Кръстина Маринова, координатор на ПДИ във Варна

Кръстина Маринова

„Лична карта и ЕГН!“, казва отработено служителката на гише № 18 в служба „Деловодство“, след като разбира, че заявлението, което следва да заведе, е по Закона за достъп до обществена информация. Очаквам тази реакция, защото проверявам достоверността на сигнал до ПДИ, подаден от варненеца Николай Цветков. На 21 март той решава да внесе заявление до кмета на Варна във връзка с прекратяване дейността на общинската полиция. Чиновничката му иска ЕГН, но Цветков не желае да посочва лични данни. Опитен в процедурата (носител на грамота за 2008 като най-активен гражданин, ползващ правата си по ЗДОИ), той се опира на изискванията на чл.25 (1) от закона и посочва само трите имена, описание на исканата информация, предпочитаната форма за отговор и адрес за обратна връзка. Служителката не приема заявлението с мотива, че имало нов софтуер и всички документи постъпвали с ЕГН на съответния подаващ ги гражданин. Но съветва Цветков да изпрати заявлението по пощата и тогава необходимостта да впише ЕГН отпадала. „Правят го умишлено, за да ограничат достъпа на хората и те да престанат да се интересуват какво става в общината“, коментира Цветков.

Шест дни по-късно сценарият се повтаря - сега аз подавам заявление във връзка с новия програмен продукт, въведен в общината в края на миналия месец. Служителката отказва да приеме заявлението ми със същия аргумент - без ЕГН и

 

без лична карта не става

 

И аз не отстъпвам – не посочвам ЕГН, но се съгласявам компромисно тя да види личната ми карта, за да ме идентифицира, без да записва данните от картата. Да разреши казуса от горните етажи на общината слиза Жанела Желязкова, началник „Административни услуги, деловодство и архив“. Въпреки ,че е запозната с изискванията на ЗДОИ, тя упорства, обяснявайки, че ЕГН се иска заради новата информационна система. „Административно – процесуалният кодекс е над ЗДОИ, общината е администратор на лични данни и ги изисква по всички услуги (136 на брой), включително и по ЗДОИ, отсича Желязкова.

Категоричността й отстъпва пред журналистическата ми карта. „Ще приемем заявлението, но

 

изрично запишете,

че отказвате да посочите ЕГН

 

казва Желязкова. В крайна сметка приемат заявлението ми и без това изрично условие, а само срещу лична карта – сверяване на имена и по снимка.

Дни след това в деловодството ще приемат и заявлението на Николай Цветков - без да искат ЕГН и без да го пращат да ползва пощенските услуги.

 

 

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.