08 април 2010 г.

Награда от Комисията по досиетатаНа 8 април 2010 г.в Нова конферентна зала на СУ „Климент Охридски”, по повод третата годишнина от създаването й, Комисията по досиетата връчи за пръв път награди на неправителствени организации и журналисти. ПДИ бе удостоена с плакет за проявена активност и съдействие при отварянето архивите на комунистическите тайни служби и грамота за утвърждаване авторитета на Комисията.

 

„За мене чест и съм много щастлива, че Комисията ни връчва тази награда. Това е първата награда, която получаваме в България, досега имаме само международни признания. И защото наградата се връчва от институция, която показа с дейността си как може да се работи успешно. Когато има ясна цел, добра организация и хора, обединени около тази цел, за кратко време могат да се постигнат впечатляващи резултати, което показва и представения от председателя на Комисията отчет за работата й”,  каза на конференцията Гергана Жулева, изп. директор на ПДИ. „Още повече Програма Достъп до Информация и Комисията имат сходни цели. ПДИ работи за достъпа до актуална обществена информация, а Комисията за достъп до архивна обществена информация. Двата процеса са свързани”, допълни Гергана Жулева.

 

ПДИ в продължение на няколко години представя на Комисията правни становища по въпроси, свързани с прилагането на закона за досиетата. Ръководителят на правния екип на ПДИ, Александър Кашъмов, неколкократно участва в заседания на Комисията по обсъждането на тези въпроси.

През 2006 г. ПДИ бе от организациите, които подкрепиха приемането на закона за досиетата и съдействаха за формулирането на текстовете в него, свързани с достъп до документите на бившата Държавна сигурност.

Останалите наградени са Център „Ханна Аренд” и журналистите Мария Дерменджиева от в. „Гласове” и Христо Христов от в. „Дневник”.