Въпреки съдебното решение, „Булгаргаз“ упорито продължава да отказва достъп до обществена информация 24.03.2023 г.

Административния съд във Видин даде ход на делото по жалба на Гражданско движение „БОЕЦ – България обединена с една цел“ срещу продължаващия отказ на „Булгаргаз“ ЕАД да предостави достъп до информация за преговорите през 2022 година с руския газов доставчик "Газпром" и действията на дружеството за договаряне на газови доставки от различни източници.Съдът: Участието в дейности от публичния сектор не представлява защитени лични данни 21.03.2023 г.

Административен съд София-град постанови решение, според което заплатите в държавните болници и лечебните дейности, извършвани от членовете на бордовете им и ректорите на медицинските университети, не могат да бъдат защитена тайна.

Почина Христо Христов, дългогодишен координатор на ПДИ за Стара Загора  20.03.2023 г.

На 18 март 2023 г. почина нашият колега - координатор на ПДИ за областта на Стара Загора Христо Христов.Българската агенция по безопасност на храните е длъжна да предостави информация относно проверките и резултатите от тях, извършени в обектите на Общинско предприятие „Екоравновесие“, без значение от несъгласието на общинското предприятие 16.03.2023 г.

На 13 март 2023 г. бе постановено решение на Административен съд София-град по дело, водено с подкрепата на ПДИ, срещу решение на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предостави информация по заявление на Марта Георгиева, общински съветник в Столичния общински съвет.

Задължителните указания в мотивите на съдебните решения трябва да се спазват, ясно припомни съдът. АССГ потвърди свое предходно решение, че „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД трябва да предостави информация относно търговете за резерви за регулиране на електроенергийната система, поискана от „За Земята – достъп до правосъдие“ 15.03.2023 г.

На 9 март 2023 г. бе постановено решение на Административен съд София-град (АССГ) по дело, водено с подкрепата на ПДИ, срещу частичен отказ на изпълнителния директор на „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО) ЕАД да предостави информация по заявление на сдружение „За Земята – достъп до правосъдие“, зад което стоят екипите на Грийнпийс и ЕС „За земята“.

„Лев инс“ да преустанови SLAPP делото („дело-шамар“) срещу Mediapool  13.03.2023 г.

ПДИ се присъединява към изразеното силно безпокойство на български и международни неправителствени организации, медии и журналисти от заведения рекорден иск за 1 милион лева от  „Лев инс“ срещу Mediapool за публикация, основана на публично изказване на министър на заседание на правителството. Призоваваме застрахователното дружество да „прибере оръжията“ и да се е откаже от съдебната си претенция, приемайки, че културата на дебат е присъща на демократичното общество.

Съдът: КПКОНПИ не може да крие дали е глобила висш политик 02.03.2023 г.

Спечелено дело за информация относно имотната декларация на лидера на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Жалба до Комисията за защита на личните данни срещу партия „Възраждане“  17.02.2023 г.

Двадесет и двама граждани подадоха с помощта на ПДИ жалба до Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/ срещу партия „Възраждане“ заради публикуваните в неин сигнал до прокуратурата през август 2022 г. данни в нарушение на Общия регламент за защита на данните.

28 януари – Ден на защита на личните данни. Антинагради Големия Брат 2023 28.01.2023 г.

На 28 януари в Европа се отбелязва Денят на защита на личните данни. По повод Европейския ден за защита на личните данни, Фондация Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България обявиха антинаградите „Големия брат“ (Big Brother) 2023. Церемонията се проведе на 28 януари (събота) 2023 от 12.00 ч. в Литературен клуб „Перото“ – гр. София (в сградата на НДК).

България да подкрепи инициативата на Европейската комисия против “делата шамари” срещу журналисти и активисти 23.01.2023 г.

ПДИ и Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) се обръщат към министъра на правосъдието Крум Зарков с призив България да подкрепи инициативата на Европейската комисия срещу злоупотребата с предявяването на съдебни искове срещу журналисти и защитници на правата на човека, т. нар. “стратегически дела срещу публичното участие” (от англ. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP - “дела шамари”).

Изпращайте номинации за антинаградите Big Brother (Големия брат) 2023 09.01.2023 г.

Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България обяват началото на набиране на номинации за антинаградите Big Brother 2022. Антинаградата се връчва за нарушение на правото на лична неприкосновеност и на защитата на личните данни на гражданите. Номинациите могат да се правят чрез Фейсбук-страницата на "Интернет общество - България" на адрес www.facebook.com/internetsocietybg или чрез имейл до организаторите: office@aip-bg.org, isoc-bul@isoc.bg до 21 януари 2023 г.