20 декември 2023 г.

 

Дезинформацията: предизвикателства и решения в търсене на истината - това беше темата на днешната конференция с организатори БОЛД (Българска общност за либерална демокрация) и Фондация „Програма Достъп до Информация" (ПДИ).
Участниците обсъдиха какво е дезинформация и как бе повлияна от хибридната война, развитието на високите технологии, изкуствения интелект и социалните мрежи. Дали и как може да бъде органичавана и как това може да става в онлайн среда. В каква степенсме подготвени за влизането в сила на Закона за цифровите услуги (Digital Services Act) на Европейския парламент и на Съвета, част от който ще започне да действа през февруари 2024.
Адв. Александър Кашъмов и адв. Стефан Ангелов от ПДИ говориха за европейските политики и регулации в борбата с дезинформацията, включително ролята им в България.
Задълбочено бе обсъдено предизвикателството да се противодейства на дезинформацията, като същевременно се гарантира правото на свободно изразяване и информация.
Сред панелистите бяха също Димитрина Петрова от БОЛД, Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти /АЕЖ/, проф. Димитър Вацов от Нов български университет /НБУ/, Петър Кънчев, специалист по киберсигурност, Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет /БХК/.

Повече за събитието четете ТУК.