Как Никола Русев управлява шест години безконтролно

Здравка Маслянкова, координатор на ПДИ във Велико Търново
Здравка Маслянкова
Здравка Маслянкова

Непритесняван от държавата и в абсолютен комфорт Никола Русев е управлявал шест години “ВиК Йовковци” във Велико Търново. За това време принципалът на водоснабдителното дружество – Министерство на регионалното развитие, е направило само две проверки на Русев, и то по сигнали. Това става ясно от отговора на МРР до вестник „Янтра днес” след заявление по Закона за достъп до обществена информация. Повод за питането бе информацията, че от регионалното министерство при служебния министър Екатерина Захариева подготвят завръщането на Никола Русев отново за управител на „ВиК Йовковци”. 


Едната проверка е по сигнал, получен в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика при 41-то Народно събрание. Проверката, направена от регионалното министерство, което е собственик на 51 % от „ВиК Йовковци”, е обхванала периода от 1 юли 2007 до 1 юли 2009. 


Русев заварва „Вик Йовковци” на печалба от 8000 лв през 2006, а следващата година при управлението му водоснабдителното дружество вече е със загуба от 172 000 лв. От Министерството на регионалното развитие не отговарят дали управителят е направил инвестициите, заложени в бизнес програмата за развитие на дружеството. От МРР не отговарят на каква стойност са извършените инвестиции, както и възложените от Русев външни услуги. От министерството не съобщават и никаква информация от анализа, който е трябвало да направят за извършените разходи по ремонти на ВиК системите и извършените външни услуги. Не става ясно направен ли е такъв анализ, или не.


За две години и половина Никола Русев е освободил от работа 157 души, от които 128 в производството, останалите са администрация. Ако съкращенията са били с цел оптимизация на работата и съкращаване на разходи, притеснителен е фактът, че за шест месеца през 2007 напусналите са 30, а назначените - 41. Следващите две години заповедите за освобождаване от работа валят. Щатното разписание към септември 2009 е 704 души при 776 към януари 2007. 


От МРР посочват, че намалението на техническия персонал е било предимно от инкасатори и това е породено от внедряването на електронни водомери с дистанционно отчитане.


Точно за обществената поръчка и договора за покупката и монтажа на електронните водомери срещу Русев в момента върви прокурорска проверка. От МРР документално не открили нарушения на Закона за обществените поръчки, въпреки че разликата между възложеното и изплатеното по договора за електронните водомери е четири пъти – от 200 000 лв. при сключването на договора на 5 февруари 2009 сумата набъбва до 884 026 лв. без ДДС за три години.


Втората проверка, която от МРР правят на Никола Русев, е след сигнал, подаден в Министерството на 19.06.2013 за неодобрение на провежданата от управителя на „ВиК Йовковци” кадрова политика. Проверката не е правена на място в дружеството. От управителя било изискано да изпрати документи.


Русев е бил предварително предупреден за проверката, личи от датите на писмата между него и МРР, което буди съмнения за предизвестеността на резултатите. Информацията му е изискана с писмо с изходящ номер от Министерството на 25.06.2013, а Никола Русев изпраща документите на 19 юни същата година, тоест 6 дни, преди да му бъдат поискани. Естествено не са били открити служители, назначени на по две длъжности.


71 000 лв. представителни разходи е имал през 2012 Никола Русев като управител на „ВиК Йовковци”. 25 000 лв. от тях са похарчени за масираното участие от 40 служители на дружеството в националната спартакиада на работещите във ВиК сектора. Как и за какво са похарчени останалите 46 000 лв. от МРР мълчат. В отговор на заявлението по ЗДОИ се посочва само, че върху сумата от 71 000 лв. е внесен данък върху разходите.


В резултат на питането по ЗДОИ беше отменено общото събрание във „ВиК Йовковци” за смяна на управителя.

© 2014 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.