След дълги съдебни процедури по ЗДОИ Данчо Заверджиев доказа, че Милко Недялков е ползвал неправомерно служебен автомобил

Цветан Тодоров, координатор на ПДИ в Ловеч
Цветан Тодоров
Цветан Тодоров

След поредица дела за достъп до информация срещу Община Ловеч и след намесата на Агенцията за държавна финансова инспекция областният управител на Ловеч Милко Недялков върна в бюджета на общината 677,96 лв. Това съобщи гражданинът Данчо Заверджиев, който близо година води съдебни процедури за истината как е използван служебен автомобил на общината. Става дума за времето, когато Милко Недялков бе председател на Общинския съвет, а сега е областен управител. Парите пък се отнасят за пътуванията, правени със служебния автомобил, въпреки че Недялков е бил в отпуск.

 

Сагата започна с искания за информация по ЗДОИ от Заверджиев за връзката между командировките и отпуските на бившия председател на местния парламент. Заявленията бяха подадени с юридическата помощ на ПДИ. Получените документи показаха, че по време на отпуск Недялков е ползвал служебния автомобил на Общински съвет. Бившият председател е ходил със служебния автомобил четири пъти до София, като един път е минал през Хисаря. Случаят стигна до съда, след като кметът Минчо Казанджиев отказа да предостави повече подробности за тази „тайна“ информация. Заверджиев завежда две дела в Административен съд Ловеч, които печели. Обаче и до сега нареждането за предоставяне на информацията, което разпореди Административният съд, не е изпълнено. Явно кметът Казанджиев смята, че разпорежданията на съда нямат стойност и не важат за него. Данчо Заверджиев сигнализира и Окръжната прокуратура  в Ловеч. Въпреки че получи отказ за образуване на наказателно производство срещу Милко Недялков, прокуратурата все пак сезира Агенцията за държавна финансова инспекция. След извършената проверка, агенцията изготвя доклад ДИ 2 ЛЧ/27.03.2014. С него се установява, че има „вреда“ в размер на 677.96 лв. за Община Ловеч по вина на Милко Недялков.

 

Сега става ясно, че на 14 март  сумата е била внесена от Недялков в касата на общината. Интересен факт е, че той връща парите близо две седмици, преди вредата да бъде установена официално на 27 март. Това не променя основния извод – автомобили на общината могат да се ползват всякак и само гражданският контрол може да попречи на това.

 

След като случаят стана известен, областният управител Милко Недялков даде обяснение. Лично той не бил пътувал с колата, но се е предоверил, като по време на отпуск е предал ключовете на общината. Така че нямал представа кой е пътувал. Но тъй като неговият подпис стои под документа, той приел да върне парите.

 

© 2014 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.