Не е ясно кога северната част на прохода ще бъде узаконена и въведена в експлоатация, стана ясно от отговорите на АПИ на заявление по ЗДОИ

Здравка Маслянкова, координатор на ПДИ във В. Търново
Здравка Маслянкова
Здравка Маслянкова

Девета година Проходът на Републиката е незаконен път и се води със статут на строеж. Падат камъни, много от предпазните оградни мрежи са разкъсани. Пострадалите участъци от наводненията през 2014 все още си стоят ненапълно почистени. Много са участъците с отнесени при катастрофите мантинели.

 

Черната полицейска статистика безапелационно сочи, че Хаинбоаз е  сред най-опасните пътища в страната, а катастрофите - леки и по-тежки, са почти всекидневие. От Велико Търново до Предела от двете страни на пътя има надгробни плочи на над 50 загинали. Около тир паркингите е пълно с камари огънати ламарини и останки на унищожени при пътните инциденти превозни средства. Никой не си ги търси.

 

Не е ясно кога северната част на прохода ще бъде узаконена и въведена в експлоатация, стана ясно от отговорите, дадени от Агенция "Пътна инфраструктура" на заявлението ми по Закона за достъп до обществена информация.

"В участък от 22,391 километра все още не са приключили отчуждителните процедури. Предстои да бъдат взети решения от областния управител на Великотърновска област, от Великотърновския общински съвет и от Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне на Агенция "Пътна инфраструктура" на отчуждените общински и държавни земи и гори. След приключването на тези дейности и процедури обектът ще бъде въведен в експлоатация", посочват от АПИ в отговора си. Срокове няма.

 

Положението с безопасността на движение през Хаинбоаз не е цветущо, единодушни са шофьорите и пътните полицаи.

 

В отговора, получен по ЗДОИ, от АПИ заявяват, че през 2016 на Прохода на Републиката в участъка във Великотърновска област до приключването на строителните дейности - до узаконяването на пътя, издаването на Акт 16 и въвеждането му в експлоатация, се предвижда да се изпълняват само неотложни ремонтни работи с цел осигуряване безопасността на движение. Какви - не е ясно, както и кога ще бъдат направени. В южния участък от прохода на територията на област Стара Загора ще се кърпят дупките на компрометираните участъци. Целият бюджет е 80 000 лв. с ДДС, посочват в отговора си по ЗДОИ от АПИ.

 

През 2012 с половин милион лева от Пътната агенция бяха подменени оградните мрежи, разкъсани от падащите скални късове, както и скъсаните и укривени  мантинели. Със заповед РД-11-1318/30.10.2015 на АПИ е въведена временна организация на движението до 31.10.2016 в северната част на прохода. Тя всъщност е необходима, за да се регламентира транспортният трафик през него, защото той е със статут на строеж.

 

На 5 август 1946 година 2000 младежи от цялата страна се събират, за да построят прохода Хаинбоаз. В късната есен на 2004 приключиха ремонтите на близо 30 км от южната страна. Там бяха вложени 10,6 млн. долара, като 60 на сто от средствата бяха осигурени от програма ФАР.

 

Проходът на Републиката беше един от емблематичните обекти в аферата "Батко и Братко". Тогавашният шеф на Пътната агенция Веселин Георгиев възложи с договор от 10 август 2006 ремонта на северната страна на прохода, който всъщност се превърна в ново строителство с изместване на трасета, на фирмата на единия от братята си - сливенската "Биндер". Тя си взе за съдружник "Пътни строежи - Велико Търново". Консорциумът спечели търга за ремонта на 22,780 км с оферта от 19,399 млн. евро. Тя беше най-високата от шестте подадени. На финала се оказа, че строителството е оскъпено с още 8 млн. евро.

 

В свое разследване през 2008 "Янтра ДНЕС" доказа, че строителството на прохода започна незаконно върху частни земи и гори, въпреки че по закон отчуждаването задължително предшества строителните дейности, а през този период багерите не бяха спирали. Че се строи незаконно, потвърдиха и всички компетентни институции, включително и самата Пътна агенция.

 

На няколко пъти с решения на Великотърновския общински съвет се наложи постфактум да бъдат прекроявани регулационните планове на селата Въглевци, Райковци и Мишеморков хан. Оказа се, че третата лента е построена без дори да има план за нея и без разрешение за строеж.

 

Два месеца преди багерите и асфалтополагащите машини да излязат от Хаинбоаз, държавата реши да плати на хората, чиито частни земи и гори принудително отчужди. Собствениците на 211 имота с обща площ над 170 декара трябваше да получат за тях общо около 154 000 лева по данни от постановлението на Министерски съвет от 12 май 2009.

 

На 14 август 2009 проходът тихомълком бе пуснат за движение без Акт 16 и удостоверение за въвеждане в експлоатация. Към ден днешен тези документи още не са факт. В деня, когато бариерите бяха махнати и автомобилите - пуснати, се оказва, че дори не е бил подписан Акт 15, с който се регламентира приключването на строителството. В отговора по ЗДОИ от АПИ посочват, че Акт 15 е подписан на 24.08.2009. Той беше оспорен по съдебен път от Дирекцията за национален строителен контрол. През април 2010 ДНСК дори издаде заповед за принудителното затваряне на прохода, защото е опасен за преминаване. Това не се случи.

 

Сагата с узаконяването на Хаинбоаз още продължава. Кога ще приключи - никой не се наема да посочи.

 

*Публикация от 12.04.2016, в. Янтра ДНЕС

 

© 2016 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.