Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 10(82), октомври 2010
ISSN 1313-6496

Премиери

10 години ЗДОИ,
60 истории на журналисти

„Купувам/продавам брега на Дунав“ е
хронология на нелекия път, изминат от
трите власти и гражданското общество

Николай Н. Нинов, ПДИ

Новата книга на ПДИ „Купувам/продавам брега на Дунав“ е част от стратегията на фондацията, свързана с отбелязването на 10-годишнината от приемането на Закона за достъп до обществена информация. Текстовете са написани от координаторите на ПДИ в периода 2003 – 2010, повечето са публикувани в месечния бюлетин на фондацията, а останалата част - в медиите, където журналистите работят. За целта на сборника някои текстове са допълнени, актуализирани или специално написани.   
„Купувам/продавам брега на Дунав“ е

палитра от журналистически жанрове

редуват се документалният очерк и репортажът, коментарът и анализът, разследването и класната публицистика. Координаторите на ПДИ в страната отразяват част от знаковите съдебни дела по ЗДОИ през годините („Военен прокурор смеси ЗДОИ със съдебната власт“; „Секретно, по-секретно, Милен Велчев“; „Рецепта за укротяване на засегнат директор“; „За имотите на един прокурор“; „Колизии на Темида по лудогорски“; „По следите на едни рекламни пари“), от потискащите перипетии на НПО („Срам: парламентаристи премълчават заплатите си“; „Филмът „Властта отказва информация“ не слиза от екран в Разград“; „Д-р Литов притисна Хисар, Карлово, Стамболийски и Асеновград“), от неравните битки на журналистите („Дали българският журналист е гражданин на РБългария“; „Как да направим удобен за всяка власт вестник“; „Репортерът като участник в реклама за бира „Загорка“, „Всички на слушалка, държавата – в Страсбург“, „Законът като инструмент за мъст“) и от одисеите на граждани, попаднали в клопката на бюрокрацията и бездушието („Наказателни отряди посягат на граждани с остър език“; „Бивш кмет осъди два пъти ОбС“; „Паркинг с римска баня“, „Дразнителят от „Динамик такси“, „Офицер вади от унеса „Бюро по труда“, „Операция „Ловеч без скоби“).

250-те страници на „Купувам/продавам брега на Дунав“ са хронология на нелекия път, който изминаха за 10 години трите власти и гражданското общество, ползващи процедурите на ЗДОИ. Книгата е адресирана към журналисти, юристи, неправителствени организации и граждани, загрижени

за качеството на информацията,
за ограниченията и нарушенията
в нейното предоставяне

и за механизмите за защита на правото на информация.

„Купувам/продавам брега на Дунав“ се издава в рамките на проекта „Местни медии и свобода на информацията в България“, осъществяван от The Management & Media Academy/Free Voice и Програма „Достъп до Информация“, с финансовата подкрепа на Програма МАТРА на Министерството на външните работи на Кралство Холандия.

Съставител и редактор на сборника е Николай Н. Нинов, художественото оформление е дело на Николай Пекарев.
ПДИ ще представи новата си книга на 26 ноември 2010 от 19 часа в книжарница „Хеликон“, фоайето на гранд хотел „България“. „Купувам/продавам брега на Дунав“ се разпространява от веригата „Хеликон“.

„Купувам/продавам брега на Дунав (10 години ЗДОИ, 60 истории на журналисти)“,
Николай Н. Нинов, съставител и редактор, Програма „Достъп до Информация” 2010, 248 стр., 9 лв., ISBN 978-954-9953-46-6© Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.11.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP