ПДИ

Тази година ПДИ и застъпниците за свобода на информацията ще отбележат 28 септември с онлайн церемония 

Ден на правото да знам
Наградите за Деня на правото да знам

Заради извънредната епидемична обстановка тази година церемонията по повод Международния ден на правото да знам ще се проведе онлайн в платформата ZOOM  на 28 септември от 15.00 часа.  

Каним Ви да заявите присъствие на 28 септември 2020 с регистрация на следния линк: https://bit.ly/2EMrTtJ. След регистрация ще получите автоматично потвърждение. Очакваме Ви! 

За изминалите 18 години ПДИ връчи близо 270 награди и грамоти за принос в областта на достъпа до информация, прозрачността и отчетността, както и антинагради за негативни практики, нарушаване на правото на всеки на достъп до обществена информация.  

„Когато беше основан денят, 35 държави имаха закони за достъпа до информация от 193 държави членки на ООН. Към момента 124 държави попадат в рейтинга на законодателството за достъп до информация, достъп до официални документи или пък закони за свобода на информацията. Прилагането обаче остава проблем и предизвикателство.   

След кампаниите за закон, след разяснителните и образователните усилия относно стандартите в тази област, сега сме  в етапа на сравнителните проучвания и анализи относно прилагането.

В периоди на кризи и нарастващо недоверие в институциите, свободният достъп до информация изглежда като единствения път за гражданите да упражняват контрол и да участват в обсъжданията на политики“, каза д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ на церемонията през 2019 година. 

На 28 септември 2002 бе създадена Мрежата на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Network) на конференция в София. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам. 

Програма Достъп до информация (ПДИ) е сред основателите и активен член на Мрежата оттогава. 

Днес глобалното движение за свобода на информацията се разви, постигнати бяха редица успехи, а Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. 

Отбелязван от десетки организации и активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация. 

Кампанията  

ПДИ отбелязва Деня на правото да знам с традиционна церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация в България. 

Кампанията за Деня на правото да знам е целогодишна и е част от цялостната застъпническа кампания на ПДИ за подобряване на практиките по предоставяне на информация и повишаване на активността в упражняване на правото на информация. 

Специалната страница за Деня на правото да знам съдържа информация за проведените от 2003 досега церемонии, всички наградени в отделните категории, снимките от церемониите, както и плакатите, брошурите, филмите, музиката и други промоционални материали, създадени като част от кампанията. 

През 2011 бе създадена и песента "Дишай”, посветена на правото на информация. Автор на музиката и аранжимента е Михаил Йосифов, текстът е дело на Марий Росен, изпълнител е Андрония Попова – Рони.  

Наградите  

Наградите връчваме в шест категории – четири положителни и две негативни.  

Със „Златен ключ“ и грамота ПДИ отличава граждани, НПО и журналисти, които активно, последователно и резултатно използват процедурите на ЗДОИ в обществена полза. Награждаваме и институциите, развиващи положителни практики по изпълнение на закона и предоставяне на информация на гражданите. 

„Този ден е устойчива традиция и насърчава усилията на хората да искат администрацията да бъде прозрачна“, подчерта омбудсманът Диана Ковачева на миналогодишната церемония. 

„Приемам тази награда като насърчаване на всички мои колеги, които се борят да имаме по-нормална медийна среда. Наградата идва в момент, когато медиите изживяват една турбулентна година. Виждаме язви в професионалните стандарти, отстраняване  на неудобни журналисти, протести на колеги, несъгласни с цензурата и натиска. Така че благодаря за кислорода, който ни давате. И че гребете с нас в една лодка и ни помагате да даваме информация на гражданите“, сподели журналистът Илия Вълков, носител на „Златен ключ“ за 2019. 

„Благодаря за тази чест! Първото си заявление подадох до главния архитект на Столична община. Ако господин Диков ми беше отговорил, никога нямаше да започна да упражнявам така активно правото си на достъп до информация. Благодарение на тази дейност аз се запознах с много хора, които активно подават заявления за достъп до информация до най-голямата община в България. За съжаление, през последните десет години достъпът до информация в тази институция става все по-труден. Но пък съм радостен, че има все повече хора, които подават заявления, натискат, осветляват, публикуват, говорят и проблемите стават достояние на голям кръг от граждани, докато тези практики не се променят“, каза Светлозар Алексиев на церемонията през 2019 година.


С „Катинар” и „Вързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация.

Номинирайте своите шампиони в България! 

Процесът на набиране на номинации е целогодишен.Всеки, който има фаворит в някоя от категориите, може да изпрати мотивирана номинация, отговаряща на посочените критерии до 15 септември 2020 чрез електронната форма на страница за Деня на правото да знам, която ПДИ поддържа: http://www.righttoknowday.net/nominations/

Направените от екипа на ПДИ номинации се основават на резултатите от специализираните проучвания, които организацията провежда всяка година, на казусите, постъпващи в правния екип и на съдебните дела, които подкрепяме. 

Номинации постъпват и от координаторите на ПДИ. Журналисти в областните градове в страната, те са водещи в медийната кампания, която предшества и съпътства Деня на правото да знам. Координаторите организират различни инициативи по места, разясняват и поощряват активното упражняване на правото на достъп до информация. 

Жури от екипа на ПДИ, журналисти, общественици и представители на НПО, които през годините са спомогнали за утвърждаване на стандартите в областта на свободата на информацията, избира победителите въз основа на утвърдени критерии. 

Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията 

Денят на правото да знам е кулминация в кампаниите на много неправителствени организации по света за прозрачно, отчетно и отворено управление. Палитрата от събития, които застъпниците за свобода на информацията по света организират за 28 септември е впечатляваща – семинари, конференции, концерти, театрални представления и концерти на открито, паради и футболни мачове. Прави се равносметка, дават се оценки, публикуват се доклади. Връчват се награди. Заснемат се видео клипове, композира се музика. 

Кампаниите и дейностите на членовете на FOIAnet за отбелязване на Деня на правото да знам ще бъдат публикувани на Картата за Деня на правото да знам.
 

 

Кампанията за Международния ден на правото да знам се провежда в рамките на проекта Форум „Достъп до информация“, изпълняван от Програма Достъп до информация с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект Форум „Достъп до информация“ е подобрена прозрачност и отчетност на публичните институции. За прехвърляне към страницата, посветена на проекта, натиснете тук.

© 2020 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.