Във връзка с дебатите по изменението на Регламент 1049/2001 ПДИ създаде специална секция http://aip-bg.org/debate/re1049.html, в която ще следим отблизо случващото се. Статията на Стафан Далльоф, публикувана в www.wobbing.eu е част от дебата

Тайно преговарят за достъпа

до документи в институциите на ЕС

 

Датското председателство предприе

необичайни стъпки, за да насърчи

приемането на нови правила

 

Стафан Далльоф*,

Копенхаген

 

Стафан Далльоф
Стафан Далльоф

Датското председателство на Европейския съюз реши да насърчи приемането на нови правила за достъп като призова страните членки към разговори за решаване на конфликта преди да има открит конфликт. Целта е да се улесни осъвременяването на Регламент 1049/2001, който 11 години определя правилата за достъп до документи, съхранявани от институциите на ЕС. Този закъснял процес достигна своя пик след като Европейският парламент гласува позицията си през декември 2011 г.[1]

Но използваният от председателството на ЕС метод е необичаен.

Николай Вамен, министър на Дания по европейските въпроси, обясни на дипломатически език: ”Преговорите ще бъдат трудни. Има различни позиции както в Съвета, така и в Парламента. Единственият път напред е прагматичният и реалистичен подход. Ние не сме разговаряли с всички участници в процеса и призоваваме към гъвкавост и воля за компромис”.

Това може да изглежда като лишено от драматизъм говорене, но потвърждава, че председателството е водило двустранни разговори със страните членки преди да започнат официални дискусии в Съвета. Обикновено понятието „двустранни разговори” се използва на по-късен етап от преговорите в ЕС като метод да се набележат и решат болезнени въпроси, ако има опасност някои участници да блокират разговорите. В случая

 

двустранни разговори се водят,

за да се започнат изобщо разговори

 

Те са инициирани поради страха, че преговорите в групата на 27-те могат да стигнат до задънена улица – без да се броят преговорите с Парламента. Този страх е основателен. Предполага се, че мнозинството от страните членки в Съвета ще подкрепят предложението на Комисията за нов регламент. В Парламента ситуацията е обратната: повечето членове на ЕП са твърде критични към предложението, което според тях ще има отрицателни последствия за прозрачността. (Различните проблемни области могат да се прочетат тук - http://www.wobbing.eu/news/eu-sharpened-conflicts-new-access-rules-updated)

В едър план картината изглежда така: хлабав съюз от малки северни и източно-европейски страни се противопоставя на предложението на Комисията с подкрепата на ляво-центристките групи в Парламента. А в широка перспектива резултатът изглежда като загуба за малкия северен съюз.

Под повърхността нещата са по-сложни. Съюзът за прозрачност в момента е нестабилен в Съвета, където депутатите трудно схващат кой е приятел и кой е враг. И в Парламента позициите не следват строго партийните линии – пример за това е Анна Мария Билд, италианка от шведски произход, член на консерваторите (Европейска народна партия – християн-демократи). През декември 2011 Билд и още трийсетина евродепутати гласуваха срещу собствената си група заедно със социалдемократи, либерали, зелени и леви. „Предвид всички обърквания, причинени от икономическата криза и взетите наскоро важни решения, по-важно отвсякога е хората да могат да следят, разбират и внимателно да разглеждат работата на Европейския съюз. Когато европейците са призовани да правят огромни жертви, Европейският съюз трябва да бъде открит, а не само да им се казва какво да правят, след като дадено решение е взето,” твърди Анна Мария Кораца Билд.  

Смята се, че след лични разговори с колеги и партньори датските преговарящи ще представят

 

списък с най-деликатните въпроси

 

в предложението за нови правила за достъп, преди официалните преговори в Работната група по информация на Съвета. Дали това ще помогне на преговорите, тепърва ще се разбере.

„Няма интерес от правителствата, нито реален натиск от Парламента, за да се насърчи прозрачността. Резултатът сега зависи от това как действат журналистите”, споделя един от участниците в процеса. 

 

Преведе: Ралица Кацарска, ПДИ
_______________________

* Стафан Далльов e журналист на свободна практика в Копенхаген. Публикува статии в европейски, датски и шведски медии. Познава законите за свобода на информацията на Швеция и Дания, както и правилата за достъп до информация в Европейския съюз. Лектор е в курсове за репортажи на европейска тематика в Холандия, Франция, Белгия, Словения, Латвия, Естония и Турция. Съавтор и съиздател на шведския наръчник JournalisternasEG-handbok (1993) как се правят репортажи за ЕС.


Текстът е публикуван на 08.02.2012 в Woobbing.eu http://www.wobbing.eu/news/secretive-talks-access-rules

 

 

 [1] На 15 декември с 394 гласа „за”, 197 „против” и 35 въздържали се Европейският парламент  не прие промените в Регламент 1049/2001 за публичния достъп до документи, предложени от  Европейската комисия и фактически подкрепи предложените от Майкъл Кашман и други членове на Европейския парламент изменения на регламента, обсъждани и одобрени от  парламентарната комисия Граждански свободи, Правосъдие и Вътрешни работи .

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.