Секретарят на Община Ямбол изпраща уведомления, че не разглежда заявления по ЗДОИ

Дияна Бончева, координатор на ПДИ в Ямбол

Дияна Бончева

Само за няколко месеца двама граждани на Ямбол заведоха дела срещу секретаря на общината Антон Кабрански, заради отказите му да разгледа техни заявления за достъп до обществена информация.

„Скандализирана съм от администрацията. Да откажеш информация означава не само, че проявяваш инат и нежелание хората да знаят какво правиш, но и че прикриваш незнанието и грешките си от страх да не би някой да научи за тях”, заяви Мариета Сивкова на

 

съвместна пресконференция

с координатора на ПДИ

 

за Ямбол. Сивкова е общински съветник и би следвало да има достъп до всички документи в кметството. Но десетките й питания по Закона за местното самоуправление и местната администрация от 2011 досега са отминавани с мълчание.

През януари 2014 Сивкова реши да се възползва от правото, което всички граждани на България имат по ЗДОИ и подаде две заявления. С едното поиска достъп до извънсъдебното споразумение между кмета Георги Славов и частна строителна фирма, ремонтирала улици в града по проект на общината с европейско финансиране. Реконструкцията е на стойност 3,6 млн. лв. Първоначалният иск на градоначалника с мотив за некачествено свършена работа е на стойност 1,8 млн.лв. По време на съдебното дело обаче претенциите на Славов паднаха с извънсъдебно споразумение до 14 000 лева. За това споразумение може би нямаше да има толкова съмнения, ако след подписването му собствениците на частната фирма не бяха променили изведнъж показанията си по наказателното дело срещу кмета за друг обект – незаконен водопровод, за който Славов вече има присъда от две инстанции за затвор от 3,8 години, заради нанесени вреди на общината от над 2 млн.лв.

Мариета Сивкова опитва да прочете скандалното споразумение вече 10 месеца и вероятно ще чака още дълго. През януари 2014 секретарят на общината Антон Кабрански отказа да разгледа заявлението й. „Уведомлението” му за това бе отхвърлено от Административен съд-Ямбол и върнато за произнасяне на решение по ЗДОИ по същество. Общината спечели още време като обжалва  определението на Административен съд-Ямбол на две инстанции във ВАС. Окончателното произнасяне на върховните магистрати от 13 октомври 2014

 

задължава секретаря Кабрански

да напише решение по ЗДОИ

 

Очакванията на Сивкова обаче са за отказ.

10 месеца Мариета Сивкова опитва да получи и обществена информация за приходите и разходите от общинския бюджет по всички водени от и срещу местната управа съдебни дела. Освен платените и получените от общината обезщетения, Сивкова поиска и справка за размера на платените адвокатски хонорари, в това число и на кого са платени. Отново последва уведомление на секретаря Кабрански, че отказва да разгледа заявлението й с мотив, че не е задължен да изготвя справки и че имената на адвокатите са лични данни. Административен съд-Ямбол отхвърли като незаконосъобразно уведомлението. Но общината отново протака с обжалвания пред две инстанции на ВАС.

„Изключително съм благодарна на ПДИ, която ми съдейства в тази битка”, заяви Сивкова на пресконференция на 30 октомври, след като излезе и

 

последното решение на ВАС в нейна полза

 

Подозирам, че секретарят на общината Антон Кабрански, който със заповед на кмета от 2010 отговаря по ЗДОИ, има готови бланки, с които да отказва разглеждане на заявленията на гражданите. Но ако беше чел закона, щеше да знае, че достъпът до информация се отказва или предоставя не с уведомление, а с решение.

 

Само тази година като координатор на ПДИ ме потърсиха граждани във връзка с три подобни уведомления на Кабрански с абсолютно идентичен текст. Последното е свързано със заявление за достъп до работните и технически проекти за реконструкция с европейски средства на националния паметник Безистена, за което гражданинът Александър Петров също е принуден да води съдебно дело.

© 2014 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.