Подбра Ралица Кацарска, ПДИ
Ралица Кацарска
Ралица Кацарска

Прозрачност на Финансовите институции за развитие. Publish What You Fund стартира проект с продължителност две години и половина, финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, който ще следи как публичните средства на Финансовите институции за развитие (DFIs) посрещат глобалните нужди за развитие. Тъй като все по-голяма част от помощите за развитие се разпределят от частни институции, проектът ще използва подход, базиран на доказателства, за да се застъпи за по-голяма прозрачност и отчетност на DFIs. Мащабът на финансирането на DFI е значителен и нараства. Годишните инвестиции за DFI са нараснали от 12 милиарда долара през 2000 до 87 милиарда долара през 2017, което е шесткратно увеличение. През октомври 2017 отделът за международно развитие на Обединеното кралство обяви инвестиция в размер на 3,5 милиарда британски лири в своята DFI, CDC Group. Канада и САЩ създадоха нови DFI през 2018 и 2019, Австралия също обмисля да създаде свой собствен DFI. Въпреки нарастващата си известност, малко Финансови институции за развитие споделят информация за своите портфейли в частния сектор. Това затруднява оценяването на въздействието им върху развитието. По-голямата прозрачност може да бъде предпоставка за по-информирано вземане на решения, по-голяма отчетност и по-добро разпределение на ресурсите.

Източник: Publish What You Fund

 

Европейският парламент с 320 гласа ЗА от общо 600 гласували преизбра Емили О`Райли за европейски омбудсман за втори петгодишен мандат. По време на изслушването пред Комисията по петициите О`Райли заяви, че ще продължи да работи за това, администрацията на Европейския съюз (ЕС) да се превърне в модел за целия ЕС, поставяйки гражданите и техните права в центъра на дейността си. Тя подчерта, че вярва, че чрез увеличаването на прозрачността и отчетността институциите ще бъде възстановено доверието на гражданите в тях.

Източник: Европейски парламент

 

FOI помага да се разкрият новите инструменти за наблюдение, внедрени от полицията. Камила Греъм Ууд, правен съветник в Privacy International представя в AlavateliCon кампанията „Наблюдаван квартал“ (Neighbourhood Watched). Това е кампания срещу внедряването на нови технологии от полицейските сили във Великобритания, много от които са непознати за широката общественост - и неограничени от сегашното регулиране. Имат се предвид лицево разпознаване, хакерство, взимане на данни от мобилни телефони и „предвиждаща“ полиция (predictive policing). Тези инструменти се използват от полицията за по-ефективна работа, но според Privacy International заплашват гражданските свободи. Камила Ууд подчертава, че „новите технологии за наблюдение коренно променят способността на полицията и разузнавателните агенции да наблюдават личното пространство на нашите граждани“. Законът за свобода на информацията помага да се разкрият фактите около използването на инструментите за наблюдение. Това обаче не винаги е лесно, защото държавата често не иска да признае, когато използва конкретни технологии и изпраща отговор, който нито потвърждава, нито отрича дадена информация. И така, ако държавата не иска, става трудно да разбереш за прилагането на новите технологии в полицейската работа. През януари 2017 от Privacy International изпращат заявления за достъп до информация до 43 полицейски участъка във Великобритания, за да научат кои от тях използват новите технологии по отношение на престъпления от ниска степен. По-късно през годината изпращат последващо заявление, с което питат за взимането на данни и информация от мобилните телефони. Повечето полицейски участъци отговарят, че второто заявление е повторно и не следва да му се отговаря, защото вече е питано за използването на новите технологии.[1]

„Законът за свобода на информация (FOI) е едно от многото средства, които сме използвали, за да открием информация за това, което правителството прави, често тайно - споделя Камила Ууд. - Хората имат право на прозрачност около използването на технологиите, те имат право да питат дали е обосновано внедряването на тези нови средства. 

Източник: mySociety

 

Защо унгарските военно-въздушни сили летят до Канарските острови, Лас Вегас, Дубай, Малта и Панама? През 2018 министър-председателят на Унгария Виктор Орбан често пътува с военни самолети и гордо се снима до тях. Оттогава обаче, данните за летателния маршрут на два пътнически и два луксозни реактивни самолета, закупени от унгарските отбранителни сили, остават скрити за уебсайтовете за проследяване на полети. През декември 2019 екипът на Atlatszo успява да се сдобие с всички архивни маршрути на четирите самолета, разкривайки, че два самолета Airbus A319 и два самолета  Dassault Falcon 7х са летели до места като Канарските острови, Дубай, Лас Вегас, Малта или Панама в последните две години. Не е публикувана официална информация за тези пътувания и Министерството на отбраната не разкрива кого са транспортирали до градове с казина, данъчни убежища или популярни ваканционни курорти. През февруари 2018 Унгария купува два самолета Airbus A319 и военният министър подчертава, че „това не са правителствени самолети. Те ще бъдат част от отбранителната система и ще се използват от унгарските отбранителни сили“. Премиерът Орбан обаче започва редовно да ги използва. Снимки и видеоклипове на чуждестранни посещения са публикувани на официалната страница на Орбан във фейсбук и в унгарската държавна информационна агенция, представяща новите военни самолети. През 2018 премиерът пътува до Израел, Черна гора, Москва и Залцбург на военния Airbus 605, а до Киргизстан, Прага и Загреб и Милано на военния Airbus 604.

Унгарските сили за отбрана през 2018 купуват и бизнес самолет Dassault Falcon 7X. Информационният портал Zoom.hu, който вече е затворен, разкрива през декември 2018, че унгарските военни не са купили един, а два бизнес джета: вторият Dassault Falcon 7x е собственост на фирма на Министерството на отбраната. След това разкритие като Zoom, Министерството на отбраната призна покупката.  С този самолет Орбан лети до Вашингтон и Тел Авив. Информация за тези полети Atlatszo намира в сайта Investigative Dashboard, който подкрепя разследвания на независими обществени журналисти по цял свят. Разбираема и обичайна практика е премиерът да пътува с държавни самолети. Но полетите на Виктор Орбан са изпълнени с мистерия - освен за официални посещения, той използва и военни, и частни луксозни самолети за частни пътувания, без да е ясно кой плаща за тях.
Източник: Atlatszo

 

Камбоджа: Законопроектът за достъп до информация не оправдава очакванията - необходими са промени, за да съответства на международните стандарти. Усилията на камбоджанското правителство за улесняване достъпа до информация са стъпка в правилната посока, но проектозаконът за достъп до информация има ред недостатъци. Това се констатира в оценката, направена от Article 19 и Human Rights Watch. В проектозакона е дадено тясно определение на понятието „достъпна информация“ и на категориите задължени субекти, и не е предвиден ефективен контролен механизъм. Основните притеснения относно проектозакона са:
• Тясно и неясно определение на информацията, подлежаща на разкриване чрез достъп, от която е изключена т.нар. „неофициална информация“;

• Законът не се прилага спрямо съдебни и законодателни органи или частни органи, които използват публични средства или изпълняват публични функции;
• Не се споменава презумпцията за пълно разкриване като основен принцип;
• Ненужни формалности при процедурата за подаване на заявление;
• Прекалено широки категории изключения;
• Не е ясно какво се разбира под „обществен интерес“;
• Не е предвиден независим информационен комисар или друг надзорен орган;
• Има редица разпоредби, които застрашават и свободата на изразяване.

Източник: Human Rights Watch[1] В Закона за свобода на информацията на Великобритания съществува основание, подобно на чл.37, ал.1, т.3 от българския ЗДОИ, според което при повторно подадено заявление може да не бъде предоставян достъп до информация.

© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.