ПДИ връчи наградите за принос в областта на свободата на информация

Ден на правото да знам 2019
Наградени за Деня на правото да знам 2019

Програма Достъп до информация връчи годишните награди в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Церемонията се проведе на 28 септември 2019 в Литературен клуб „Перото“ – НДК, София.

 

Решението 28 септември да се отбелязва като Международен ден на правото да знам бе взето на международна конференция за свобода на информацията през 2002 в София. Това е и датата, на която бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Оттогава 28 септември се чества на петте континента като символ на нарастващото застъпническо движение за свобода на информацията.

 

ПДИ е съосновател и активен член на мрежата. През 2015 година 28 септември бе припознат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация. Тази година ЮНЕСКО предостави визуални материали за кампании в социалните медии по повод 28 септември.

 

Специална карта отразява събитията, организирани от застъпниците за свобода на информация по повод Деня на правото да знам през 2019 по целия свят: https://foiadvocates.net/?page_id=10255

 

И тази година в началото на церемонията в България прозвуча песента "Дишай”, създадена през 2011 по поръчка на ПДИ специално за празника. Музиката и аранжиментът са дело на Михаил Йосифов. Текстът е на Марий Росен, а изпълнението на Андрония Попова - Рони и Михаил Йосифов.

 

Присъстваха представители на неправителствени организации, държавната администрация, журналисти, юристи, партньори, колеги и приятели на ПДИ.

 

Ден на правото да знам 2019
Гергана Жулева

„Повод за гордост е, че идеята за отбелязването на 28 септември като Ден на правото да знам, така както ние го основахме през 2002 година именно в България, в момента се празнува в цял свят. Нарекохме го така, защото той е свързан с упражняването на човешко право, което постепенно бе признато от редица международни институции, включително Европейския съд по правата на човека. В момента след развитието на международните стандарти в тази област, няма съмнение, че правото на достъп до информация е човешко право. И тази година имаме шампиони в областта на свободата на информация. Особено гражданите упражняват своето право на достъп до информация, за да участват в обществени обсъждания, или за да упражняват свои други права, или да осъществяват контрол върху дейността на органите на власт.

Повод за гордост е и това, че България е сред първите държави в Източна Европа, която прие своя Закон за достъп до обществена информация. Законът е в съответствие с приетата през 2008 и отворена за присъединяване през 2009 Конвенция за достъп до официални документи на Съвета на Европа. ПДИ от няколко години призовава България да предприеме стъпки за присъединяване към Конвенцията. По този начин естествено ще заеме своето място сред държавите, които признават правото на достъп до информация и се присъединяват към ценностите на свободата на информацията”, каза откривайки церемонията изпълнителният директор на ПДИ д-р Гергана Жулева.

 

Ден на правото да знам 2019
Диана Ковачева

Поздравления към присъстващите отправи омбудсманът на Република България Диана Ковачева. „За мен е удоволствие за пореден път да бъда част от този празник и заедно да отбележим Международния ден на правото да знам. В целия свят днес активисти, граждани, представители на граждански организации напомнят, че правото на достъп до информация е важно. Радвам се, че България е не просто част от този процес, а е негов инициатор и мисля, че трябва да се гордеем с това. Много или малко са 17 години – според мен са достатъчно, затова от едно просто отбелязване на дата, този ден да се превърне в една устойчива традиция”, заяви Диана Ковачева.

 

 

Журито (Александър Кашъмов, Генка Шикерова, Гергана Жулева, Доротея Дачкова, Кирил Терзийски, Николай Нинов, Росен Босев, Стефан Ангелов и Христо Христов) разгледа получените 33 номинации и определи победителите в шестте категории. 

 

Ден на правото да знам 2019
Свилен Димитров

 

Кирил Терзийски от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ” – Димитър Куманов, Мария Каравланова (Пловдив), Светлозар Алексиев (София), инж. Павел Делчев, експерт по здраве и безопасност в Behr-Hella Thermocontrol EOOD, Свилен Димитров и неформална група „Протест Силистра“, Десислава Андреева (Велико Търново), Васил Николов и Антонина Келова (Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система), Ангел Ангелов (София).

 

С грамота бе удостоен Свилен Димитров и неформална група „Протест Силистра“. „Започнахме да подаваме заявления към община Силистра, за да видим къде отиват нашите данъци и такси. Нередности има, но се радвам, че има такива като вас, които ни подкрепят“, сподели Свилен Димитров.

 

 

 

Ден на правото да знам 2019
Светлозар Алексиев

Със „Златен ключ” бе удостоен Светлозар Алексиев от София за изключителна последователност и упоритост в използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), включително водене на съдебни дела срещу откази, чрез което успя да повиши прозрачността на Столична община по редица важни и актуални въпроси като организацията на пътното движение, контрола на търговските обекти в Южния парк, ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и др.

 

„Благодаря за тази чест! Първото си заявление подадох до главния архитект на Столична община. Ако господин Диков ми беше отговорил, никога нямаше да започна да упражнявам така активно правото си на достъп до информация. Благодарение на тази дейност аз се запознах с много хора, които активно подават заявления за достъп до информация до най-голямата община в България. За съжаление трябва да кажа, че през последните десет години достъпът до информация в тази институция става все по-труден. Но пък съм радостен, че има все повече хора, които подават заявления, натискат, осветляват, публикуват, говорят и проблемите стават достояние на голям кръг от граждани, докато тези практики не се променят“, каза Светлозар Алексиев.

 

Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация” – Български хелзинкски комитет, Фондация „Общество и сигурност“ и Асоциация „Прозрачност без граници“ – България.

 

 

Ден на правото да знам 2019
Диляна Ангелова, БХК

„Златен ключ” бе връчен на Български хелзинкски комитет за систематичното и последователно използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, за събиране на данни от съдебната практика за убийства на жени в България. Данните са оповестявани в годишните доклади на БХК, отразявани от медиите и са използвани в подкрепа на предложения за законодателни изменения за криминализиране на домашното насилие. През 2019 година БХК систематизира и картографира данните в платформата ubita.org – специален сайт, съдържащ база данни със съдебната практика по дела за убийства на жени, инфографики и лични истории на жени-жертви на насилие.

 

„За нас това е важно признание за дългогодишните ни усилия по събиране, анализиране, обобщаване и оповестяване на съдебната практика, свързана с убийството на жени в България. Бяхме предизвикани от липсата на такива данни. Липсата на публичност на тези данни способства единствено за прикриване на проблема и за неговата устойчивост, но не и за разрешаването му. Ще продължим да работим в тази посока“, подчерта  Диляна Ангелова от екипа на БХК, работил по инициативата.

Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, представи номинациите в категорията „Най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация”. Номинирани бяха Лъчезар Лисицов (Флагман), Красен Николов (Mediapool), Самуил Димитров (Mediapool), Илия Вълков (Клуб „Z”), Искра Койчева (Дарик радио) и Ваня Драганова (информационен сайт Пловдив Прес), Венелина Попова („За истината“), Петър Нанев (bTV), Александра Маркарян (OffNews).

 

Ден на правото да знам 2019
Александра Маркарян

 

Александра Маркарян от OFFNews бе отличена с грамота за разследването, което разкри порочни практики при надпланов прием на ученици в Софийската математическа гимназия и в резултат на което се стигна до нормативни промени за по-строги изисквания и гаранции срещу заобикалянето на класирането при прием на петокласници в елитни училища.

 

„Този казус, а и който и да е казус, когато става въпрос за журналистическо разследване, надхвърля рамките на един човек и на една медия. Затова благодаря за помощта на ПДИ и лично на адвокат Александър Кашъмов. Важно е журналистите да устояваме, да бъдем стожер на демокрацията. Затова бях така упорита и се надявам винаги да съм. От нас зависи в голяма степен къде ще бъдем след 10 години – дали ще имаме зряла демокрация и хора, които са непримирими и задават въпроси, или такива, на които им е безразлично“, сподели Александра Маркарян.

 

 

Ден на правото да знам 2019
Лъчезар Лисицов

Втора грамота в категорията бе връчена на Лъчезар Лисицов от Flagman.bg за последователно и резултатно използване на ЗДОИ, включително воденето на съдебни дела, за получаване на информация от Прокуратурата на Република България и Народното събрание.

 

„Благодаря за това отличие. Винаги с помощта на ПДИ и адвокат Кашъмов съм достигал до информацията, която съм искал по закона. Надявам се, че в резултат на това институциите се учат да отговарят и да са по-открити и прозрачни“, каза Лъчезар Лисицов.

 

Със „Златен ключ” бе удостоен Илия Вълков (списание „Клуб Z”) за дългогодишно, активно, последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за разследване на актуални теми от обществен интерес. През последната година той отрази кои медии какви суми са получили по европейски програми от влизането на България в ЕС, което има отношение към свободата на изразяване и независимостта на медиите, както и пръв съобщи сумата, която данъкоплатците щяха да заплатят при т.нар. данъчна амнистия за вероизповеданията.

 

Ден на правото да знам 2019
Илия Вълков

„Приемам тази награда като насърчаване на всички мои колеги, които се борят да имаме малко по-нормална медийна среда. Наградата идва в момент, когато медиите изживяват една турбулентна година. Виждаме язви в професионалните стандарти, отстраняване  на неудобни журналисти, протести на колеги, несъгласни с цензурата и натиска. Така че благодаря за кислорода, който ни давате. И че гребете с нас в една лодка и ни помагате да даваме информация на гражданите“, сподели Илия Вълков.

Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, представи номинациите в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация” – Сметната палата на Република България, Областна администрация – Благоевград, Изпълнителна агенция „Медицински одит“, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, община Девня.

 

Грамота бе присъдена на Областна администрация Благоевград за високото ниво на активна прозрачност, което институцията поддържа от години и ефективното изпълнение на задълженията по ЗДОИ.

 

Ден на правото да знам 2019
Анелия Янкова, зам. областен управител, Благоевград

„Горда съм, че приемам тази награда от името на Областна администрация Благоевград. Радвам се, че получаваме тази награда, макар и за изпълнение на нашите задължения. Това показва, че има такива институции, които все още са далеч от това“, заяви Антоанета Янчева, зам. областен управител.

 

Сметната палата на Република България бе отличена със „Златен ключ” за одита на изпълнението „Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация“ за периода 1 януари 2016 – 30 юни 2018 година в 17 министерства, администрацията на Министерския съвет и Държавна агенция „Електронно управление“, с конкретни препоръки и срокове за изпълнение за повече прозрачност и публичност и достъп до информация.

 

„Този одит бе много важен, защото предоставянето на открит достъп до публичните данни, освен че повишава доверието в държавността, е предпоставка за повишаване и на икономическите ефекти, оттам – за подобряване на услугите и качеството на живота на гражданите, заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Ден на правото да знам 2019
Цветан Цветков, председател на Сметната палата

„Одитът на Сметната палата е едно от събитията на годината в областта на достъпа до информация“, подчерта значението на одита изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева.

 

На церемонията присъстваха ръководителите на екипа, осъществил одита - главните одитори Венцислава Томова и Катя Недялкова.

 

Адвокат Кирил Терзийски от ПДИ представи номинациите за антинаграда в категорията „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите”.

 

Номинирани бяха Министерство на околната среда и водите, Българска агенция по безопасност на храните, Столична община, Теодор Петков - кмет на Район Витоша - Столична община, кметът на община Дряново Мирослав Семов, община Хасково.

 

Тази година възражения във връзка с номинациите за антинаграда изпрати кметът на община Хасково, а допълнение - секретарят на СО Район Витоша. Писмата им са публикувани в страницата с номинациите: http://www.righttoknowday.net/nominations/2019/Katinar/.

 

Ден на правото да знам 2019
Кирил Терзийски, ПДИ

СРАМОТА-та в категорията бе присъдена на Българска агенция по безопасност на храните, заради системния отказ да дава информация по важни за обществеността теми. Едни от последните откази са за договора с фирмата, която събира такса дезинфекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт „Капитан Андреево“, както и за информация относно методите на контрол при обезвреждането на животински трупове.

 

Антинаградата „Катинар” бе дадена на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за влошаване на практиките по предоставяне на достъп до информация и по-конкретно за отказите да предостави достъп до разрешения, които МОСВ е издало на въглищни централи да изгарят отпадъци за експериментални цели – информация, свързана със здравето и живота на хората.

 

Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ, представи номинациите в категорията „Най-абсурден или най-смешен случай или практика за достъп до информация”.

Антинаградата „Вързан ключ” бе присъдена на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество – за неотговаряне на заявления за достъп до обществена информация и множество съдебни дела, заведени от журналисти срещу мълчаливите й откази.

Пълната обосновка към всяка от получените 33 номинации може да видите на специалната страница за Деня на правото да знам: www.righttoknowday.net/nominations/2019/.

 

 През 2019 провеждането на церемонията за връчване на награди за Деня на правото да знам стана възможно благодарение и на подкрепата, която ПДИ получи от индивидуални дарители, Института за пазарна икономика, „Храни Жика“ ЕООД, Фондация „Америка за България“.

 

  


 Церемонията през 2019 е част от проекта Форум „Достъп до информация“, който се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 179 507 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобрена прозрачност и отчетност на публичните институции.

© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.