Скоро ще разберем дали община Ямбол ще се раздели с лошата си слава по отношение на прозрачността

Дияна Бончева, координатор на ПДИ в Ямбол
Дияна Бончева
Дияна Бончева

Имаше една приказка от недалечното минало „муха и политик се убиват най-лесно с вестник“. В днешно време вестниците далеч не са първите източници на информация за хората, но пък е вярно, че самите хора стават особено чувствителни, когато осъзнават, че са лишени от тази информация. И последните местни избори в Ямбол го доказаха. 

Главните въпроси, които гражданите поставяха по време на кампанията, бяха защо с месеци наред не получават от общината отговор на своите запитвания и жалби и защо кметът няма приемен ден. Задаваха ги на всички кандидати, в това число и на досегашния ямболски управник Георги Славов, който всъщност от десетилетие заличи традицията за приемните дни в общината. 

Самият Славов получи отрицателния приз „Срамота“ от Програма Достъп до информация още в края на първия си мандат през 2011, заради системния отказ да разкрива плащанията и документите по проектите, за които е получено финансиране. И въпреки тържественото си обещание да поправи през следващите си години на управление прозрачността, ситуацията в общината стана абсурдна. Журналистите, при това определени, имаха достъп до него, само ако нещата са предварително уговорени с шефовете им. Гражданите изобщо не можеха да влязат през бариерите, поставени в централното фоайе. Дори общински съветници бяха принудени да подават писмени заявления по ЗДОИ и да водят с години дела, за да получат някаква информация от общината. А заснемането на заседанията на Общинския съвет бе официално забранено с правилника за дейността на местния парламент.

Е, ямболлии не простиха това на Славов, макар че преди изборите той наистина тръгна на срещи с тях по кварталите. Новоизбраният кмет Валентин Ревански дойде на власт с амбициозна програма за прозрачност на общината. Самият той никога не се е забърквал с политиката, но пък се опита още преди години чрез искания за организиране на местни референдуми да изведе гражданското участие в управлението на общината на преден план. А като кмет вече организира и първото допитване сред гражданите, свързано с предоставянето на по-добри условия за паркирането в обхвата на „Синята зона“. 

Засега достъпът до информация, по-скоро осъзнатата необходимост за него от гражданите, победи на местните избори. Разбира се, има много какво да се направи, за да се измие лошата слава на община Ямбол по отношение на прозрачността. Времето ще го покаже. 

© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.