Поискали от Константин Бобоцов да заплати за отказана информация

Галина Константинова, координатор на ПДИ в Пловдив
Галина Константинова
Галина Константинова

Инженер поиска 14 стотинки от пловдивския кмет Славчо Атанасов заради отказана информация за чистотата на въздуха в града. Делото, заведено от Константин Бобоцов, се разглежда в Административния съд. Адвокатска защита на инженера осигурява ръководителят на правния екип на ПДИ Александър Кашъмов.  На 21 февруари т.г. Бобоцов подава заявление за достъп до информация до кмета на район "Централен" Райна Петрова. В него иска отчетния доклад за "Мерки със специален приоритет за изпълнение до края на 2010" към Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Два дни по-късно инженерът е уведомен, че писмото му е изпратено по компетентност до кмета на Пловдив Славчо Атанасов.

 

Всеки има право да знае

какъв въздух диша

 

убеден е Бобоцов, който има много съмишленици в града, сред които представители на неправителствени организации, природолюбители, защитници на правата на животните. „Действително пред общината на площад „Стефан Стамболов” е поставено електронно табло, на което излизат данни за температурата и чистотата на въздуха, но това съвсем не е достатъчно за информираността на гражданите”, пояснява Бобоцов. Нещо повече: няколко месеца преди да внесе заявлението си, медиите тиражират класация на италианска екоорганизация, според която Пловдив е номер едно в Европа по замърсеност на атмосферния въздух. Каква е истината, след като от РИОСВ и екоинспекцията отричат положението в Пловдив да е толкова тревожно?

На 24 март Бобоцов получава решение, подписано от главния секретар на Община Пловдив, с което му се предоставя пълен достъп до исканите сведения. А на следващия ден и писмо с изходящ номер, съдържащо двустранен протокол срещу заплащане от 0,14 лв. В него се твърди, че предстои изготвяне на отчет, който ще публикуван след приемането му от Общинския съвет. „Тъй като не зная дали въпросният отчет съществува, а достъпът до него ми е отказан или обратно – исканият отчетен доклад не е изготвен и към момента не съществува, принуден съм да изградя защитата си върху две алтернативни искания - оспорване на отказ за предоставяне на дължима информация и незаконосъобразност на решението на главния секретар на общината, с което ми се дава пълен достъп”, пише в исковата молба до съда Константин Бобоцов.

Отказът е незаконен и следва да бъде отменен, допълва инженерът. Съгласно ЗДОИ заявителят плаща за информация, но в случая такава липсва. Бобоцов настоява Административният съд да глоби кмета на Пловдив и да отмени отказа му. Искът му към Славчо Атанасов е 14 стотинки.

„В случая е важен

 

моралният аспект

на проблема

 

понеже говорим за честното отношение към гражданите”, казва Константин Бобоцов.  „Абсурдно е, коментира след делото адвокат Кашъмов, - да се искат пари за отказана информация”. Състав на Административния съд раздели оспорваното решение на служителя на общината от делото, с което се иска обезщетение. Юристите на общината представиха документи, според които впоследствие исканата от Бобоцов информация е публикувана. „Не търсим война с общината, става дума за осъзнатото желание на всеки да получи важна обществена информация и отказ на служителите да му я предоставят”, заключава Бобоцов.

 

 

 

© 2011 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.