Владимир Симеонов, координатор на ПДИ в Благоевград

Владимир Симеонов

Четири общини в Благоевградска област бяха на опашката в рейтинга на активната прозрачност на ПДИ за 2018 и 2019 година. На сериозно отстояние от съвременните изисквания на ЗДОИ се оказаха Белица, Симитли, Хаджидимово и Якоруда. След прегледа на четирите общински страници и разговори с хората, които ги поддържат, имам две новини. Винаги започвам оптимистично, затова разкривам добрата – отговорните служители се зарекоха, че скоро, едва ли не в следващите няколко дни, започват обновление и изпълване със съдържание на сайтовете. Лошата е свързана с усещането ми, че това може и да не се случи. Сещам се и за онази фраза, която си е нонсенс отвсякъде: 

„Искам, но нямам желание“ 

Защо не са вкарани в реда на нещата въпросните сайтове вече толкова време? Явно да се изпълнят съвременните изисквания на Закона за достъп до обществена информация по всичко изглежда, че не е приоритет за управниците на тези общини. Три от тях – Якоруда, Симитли и Хаджидимово – се управляват от години от едни и същи управници. Само в Белица караулът начело на общината се смени през 2015 и там сякаш бавно, но пък в правилната посока нещата започват да се случват. Секцията „Достъп до обществена информация“ хем я има, хем я няма. Когато я отвориш – нула информация, кънти от празнота. Същата картинка е и в други секции – „Сигнали за корупция“, „Култура“, „Публични регистри по член 3, алинея 4 от Закона за устройство на територията“, „Информация за Семково“. В „Профил на купувача“ пък ще прочетете последната по време обществена поръчка, а тя е от 28 април 2017. Подобни 

„брадясали“ новини 


за гражданите и бизнеса има и в секцията „Електронни услуги“ – те са от 2016 година. Няма как жителите на общината да проверят и данъчните си задължения, тъй като прозорецът не се отваря. Нищо не е качено в „Устройствени планове и измененията им“, празно е и в „Съставени констативни актове“, както и в „Структура и функции на общинска администрация“. 

Все пак не всичко е на „нула“ – от страницата на община Белица можем да научим какъв е съставът на общинския съвет, решенията му, да видим доклад по ЗПКОНПИ, заповеди, правилници, има напредък и в посока на качените новини.

И като стана дума за новини, палмата на първенството държи община Симитли. Новината е от 2012 година и гласи: премиерът Бойко Борисов и министър Мирослав Найденов откриват обновеното Евросело 2012! На началната страница е публикувано и възвание към гражданите да гласуват за общинския кмет в класация на електронна медия, което също е от няколко години. Няма да успете обаче да проследите каквото и да било в ред важни секции. Ще започна отново с „Достъп до обществена информация“, където дава грешка и инфото: Статията не е открита. Подобно е положението и в „Административни услуги“, „Предложения и сигнали“, „Анкета“, „Антикорупция“, „Електронна пощенска кутия“. Липсват някои задължителни публични регистри. Е, има и позитиви – може да прочетете Общинския план за развитие 2020 година, да видите някои от проектите на общината, правилници, наредби, програми, че дори да разберете как са преминали местните избори през октомври миналата година. В община Хаджидимово – никакви изненади. Постна електронна страница, липсва секция „Достъп до обществена информация“, в  други секции е качвано избирателно по нещо от време на време. На началната страница на най-видно място е информация за проект от 2012 година – „Оптимизиране на административната структура на общините Симитли, Гърмен, Хаджидимово и Кочериново“. Посетителите на електронната страница поне могат да видят издадените разрешения за строеж за 2019, разрешените и одобрени Подробни устройствени планове, въведените в експлоатация строежи. Качени са данни за някои концесии, за сключени договори след проведени процедури по Закона за обществените поръчки. А секцията „Общински съвет“ ще ви изненада с новина за избор на съдебни заседатели. Но пък може да се разгледат подадените декларации по ЗПУКИ… 

Община Якоруда се потруди, за да зарадва гражданите с нова визия на своя сайт. Той бе направен през 2018, но все още има много да се прави по него, да се развива, както призна дамата, която го поддържа. Сигурно това е причината за големите празноти в сайта. Празни са секциите „История“, „Банкови сметки“, в раздел „Услуги“ няма нищо качено в подразделите „Мисия“(?!), „Обслужване“, „Приходи“, „Търговия и туризъм“. Няма как да научите и как преминават заседанията на общинския съвет в Якоруда. Очаквано 

няма секция „Достъп до обществена информация“, но има „Обществена информация“

А разбирането на местната власт за обществена информация е да се информира обществото, че „местната икономика в Якоруда е представена предимно от малки цехове..., а леката промишленост е представена от няколко големи шивашки цеха“. 

Позитивното е, че постепенно нараства информацията в сайта – попълват се разделите за правилници, наредби, проекти, регистри, търгове, конкурси, обществени поръчки, профил на купувача, местни данъци и такси, енергийна ефективност, има даже регистър на сдруженията на собствениците в общината. 

Факт е, че доста от регистрите в сайтовете на тези четири общини са непълни, което е липса на информация за гражданите. Служителите, които поддържат електронните страници на Симитли, Белица, Хаджидимово и Якоруда, увериха че предстоят сериозни дейности по тяхната промяна, за да отговарят на изискванията на ЗДОИ. И да не заемат последните места в рейтинга на активната прозрачност. Времето ще покаже дали това ще бъде направено, или ще продължат да са лош пример на задължени по ЗДОИ субекти. Реалността изисква да призная, че не очаквам особени промени в класацията за въпросните четири общини за 2020 година. Иначе казано, всичко зависи от общинските ръководства. 

© 2020 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.