Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ
Александър Кашъмов
Александър Кашъмов

В края на юни 2014 г. в Лондон се проведе обичайната среща на Стейтуоч, в рамките на която бяха споделени и обсъдени тенденции в състоянието на основните права и свободи в Европейския съюз и  отделни държави членки. Накратко тук се представят някои от акцентите, които направиха участниците – експерти и представители от неправителствени организации.

 

След изборите за Европейски парламент /ЕП/ и конституирането на новата Комисия, в резултат на тълкуването на Договора за Европейски съюз /ЕС/ в отношенията между  Съвета и Европейския парламент, се очаква председателят на Европейската Комисия /ЕК/ да е по-отворен към въпросите, които поставя ЕП, а оттук се очаква по-голяма откритост на комисарите. Взаимоотношенията между трите основни институции на ЕС се променят, новата ЕК ще бъде в състояние да подкрепя ЕП. Политическият баланс в ЕП е променен и предстои мандат, в който ще сме свидетели на широка коалиция между социалдемократите и Европейската народна партия, която ще е основана на политическо споразумение, за разлика от досегашното „техническо споразумение“.

 

Докладчикът по законодателния пакет относно защитата на личните данни е същият, а този по измененията в Регламент 1049/2001 г. относно достъпа до официални документи на ЕК, ЕП и Съвета не е преизбран на изборите за Европейски парламент. Оттук се очаква, че пакетът относно личните данни ще бъде приет до края на годината, докато измененията в регламента ще бъдат предмет на ново обсъждане между институциите. На този етап не може да се прогнозира дали те ще се придържат повече към текста на вносителя на промените от 2008 г., които са положителни и подобряващи режима на достъп до официални документи, или към версията им от 2011 г. след първото четене, която бе значително влошена и заплашваше с падане под стандартите на сега съществуващата правна уредба.

 

Предстоят и други изменения, които засягат защитата на личните данни и личните свободи. Ще се обсъждат съдбата на законодателството относно трафичните данни след отмяната на Директива 2006/24/ЕО от Съда на Европейския съюз в началото на 2014 г., нова директива за защитата на личните данни в сферата „правосъдие и обществен ред“, и законодателния пакет “Smart Borders”, въвеждащ Системата Вход/Изход. Новоприетите Стратегически насоки на Европейския съвет са неясни и се съдържат в документ с обем само 8 страници. За сравнение, Стокхолмската програма от 2009 г. се състои от 70 страници.[1] Новите насоки са с най-краткото съдържание от всички програми от Тампере досега за дейността на европейските институции в сферите „правосъдие, свободи и сигурност“.

 

В отделни държави от ЕС  се наблюдават различни събития и тенденции. В Италия съдебните дела, свързани с търсенето на отговорност от служители на тайните служби по случая Абу Омар продължават, но са изцяло секретни въпреки високия обществен интерес.[2] Обучават се по програми на ЕС/Италия служители от гранична полиция за действия срещу имигранти, опитващи се да преминат от Африка в Европа, в това число либийски полицаи, независимо че в страната има гражданска война и няма правителство. Проблематични са зачестилите случаи на убити от граничната полиция имигранти, като испанският министър на вътрешните работи призна погрешността на действията на полицаите в случая на убити 15 африканци от Мароко през февруари 2014 г. В Каталуния по повод такива случаи е забранено и използването на гумени куршуми.

 

В Дания министърът на правосъдието е заявила публично, че фирмите доставчици на електронни съобщителни услуги не са длъжни повече да съхраняват данни за трафика на електронните съобщения, след отмяната на Директива 2006/24/ЕО от Съда на Европейския съюз. Поставя се въпросът, че те могат да предявят искове за обезщетения поради разноските, които са направили за съобразяване на задълженията, които националното законодателство им е възложило в изпълнение на директивата. Отглас на случая Сноудън е дебатът относно кооперирането на датските служби за сигурност с Националната служба за сигурност на САЩ. Споразумението между службите се оказва, че е основано на разпоредби от закона за отбраната, които се прилагат единствено във военновременни условия. Във Франция се дебатира промяна в наказателния закон, с която ще се детайлизират по-добре наказанията и ще се въведат някои нови престъпни състави. Внимание е привлякла своеобразната стачка на адвокатите срещу законодателното задължаване на адвокатските дружества да предоставят безплатна правна помощ. От друга страна, експулсирането на роми продължава – от януари 2014 г. до края на юни от страната са изгонени около 3000 души.

Въпросът сега е как европейските институции и правителства да направят завой и да променят политиката, която водеше до жертване на личните свободи за сметка на сигурността. От една страна, солидарността на държавите от ЕС по линия на Шенген и Фронтекс се задълбочава. От друга страна, за Европейския съвет използването и разпращането на лични данни на европейските граждани (запазване на трафични данни, обмяната на данни по Шенген, PNR) се струва по-евтина мярка от изграждането на правно задължителна рамка за полицейско коопериране на основание чл.87 от Договора за ЕС. От трета страна, казусът Сноудън и отмяната на директивата за запазване на трафичните данни са „студеният душ“, който накара европейските правителства и институции да се замислят докъде води политиката на замяна на свобода срещу сигурност. Новоизбраните институции на ЕС имат възможността и сгодния случай да предприемат разумни мерки за демократичен баланс. [1] Съдържаща насоки за работата на ЕС в областите правсъдие, свободи и сигурност за периода 2010 – 2014 г.

[2] Египетски имам, депортиран от Италия при съвместна операция на италианските служби и ЦРУ. При пристигането му в Египет е разпитван и подложен на мъчения. Въпреки първоначалното отричане от страна на италианските власти на участието им в аферата, двама италиански прокурори провеждат разследване, при което обвиняват 26 агенти на ЦРУ. Случаят придобива публичност през 2005 г., постановени са и осъдителни присъди, но повечето обвинения са без последствия.

© 2014 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.