За четиринадесети път ПДИ ще връчи награди за принос в областта на свободата на информация в България

Ден на правото да знам 2015
Милен Чавров с наградата "Златен ключ" за 2015 г. в категорията за гражданин

Златен ключ е изключително престижна награда.

Това е огромно отличие в моите очи и в очите на всички братя по оръжие.

Наградата е атестат за работата на администрацията.

Тази награда е ценна не толкова като оценка за нашата работа,
колкото, че я получаваме от ПДИ.
*

 

Наградата „Златен ключ“, която Програма Достъп до Информация връчва на специална церемония по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември от 2003, се превърна в символ на свободния достъп до обществена информация, прозрачно управление и отчетност. Тя е ценна, престижна и желана и от граждани, и от институции.

 

Наградите връчваме в шест категории – четири положителни и две негативни.

 

Със „Златен ключ“ и грамота ПДИ отличава граждани, НПО и журналисти, които активно, последователно и резултатно използват процедурите на Закона за достъп до обществена информация в обществена полза. Награждаваме и институциите, развиващи положителни практики по изпълнение на закона и предоставяне на достъп до информация на гражданите.

 

С „Катинар” и „Вързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация.

 

Оръжието на нас гражданите е
Законът за достъп до обществена информация
.

ЗДОИ е наистина важен инструмент при подготовката
на разследвания, при разкриването и доказването на факти
.

Това е един добър инструмент и всеки наш успех дава
кураж на другите да питат и да не спират да питат
.

 

Ден на правото да знам 2013
Наградите за Деня на правото да знам

От 14 години ПДИ отбелязва Деня на правото да знам с церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация в България на 28 септември.

 

Кампанията за Деня на правото да знам е част от цялостната застъпническа кампания на ПДИ за подобряване на практиките по предоставяне на информация и повишаване на активността в упражняване на правото на информация.

Процесът на номинации е отворен и всеки може да изпрати номинации в отделните категории чрез страница за Деня на правото да знам, която ПДИ поддържа: http://www.righttoknowday.net/nominations/.

 

Жури от екипа на ПДИ, журналисти, общественици, представители на НПО, които през годините са спомогнали за утвърждаване на стандартите в областта на свободата на информацията, избира победителите въз основа на утвърдени критерии.

 

Историята на проведените церемонии и наградените през годините може да видите на специалната страница: http://www.righttoknowday.net/.

 

Всички номинирани са постигнали изключителни неща,
а победителите са наистина заслужили.

Апелирам към всички граждани и неправителствени организации да изискват информация от институциите. А институциите да си изпълняват задълженията по ЗДОИ.

 

Ден на правото да знам 2015
Ден на правото да знам, София, 28.09.2015

Четиринадесетата церемония по случай Международния Ден на правото да знам ще се проведе на 28 септември 2016 от 16.00 ч. в Литературен клуб „Перото ” (Национален дворец на културата, гр. София).


Ако имате фаворити в някоя от шестте категории, изпратете вашите номинации до 15 септември чрез страницата на Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations/. На същия адрес ще намерите и критериите за оценка в различните категории.

 

Церемонията ще бъде открита с песента "Дишай”, посветена на правото на информация. Автор на музиката и аранжимента е Михаил Йосифов, текстът е дело на Марий Росен, изпълнител е Андрония Попова – Рони.

 

През 2016 отбелязването на Международния ден на правото да знам в България е подкрепено от Фондация "Америка за България".


Обръщам се към всички граждани да използват правото
си на достъп до информация.

Именно в правото да знам е ключът в превръщането
на един злонамерен Левиатан в слуга на обществото.

 

На 28 септември 2002 бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията на конференция, проведена от ПДИ в София. ПДИ е сред основателите и активен член на Мрежата оттогава. Бе решено денят на създаването на Мрежата да се отбелязва, за да се популяризира значението на правото да се знае и ползата от свободния достъп до информация за гражданското общество, за доброто управление, за бизнеса.

За тези години глобалното движение за свобода на информацията се разви, постигнати бяха редица успехи, а Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво.

 

Денят на правото да знам е кулминация в кампаниите на много неправителствени организации по света за прозрачно, отчетно и отворено управление. Палитрата от събития, които застъпниците за свобода на информацията по света организират за 28 септември е голяма – семинари, конференции, концерти, театрални представления и концерти на открито, паради и футболни мачове. Прави се равносметка, дават се оценки, публикуват се доклади. Връчват се награди. Заснемат се видео клипове, композира се музика.

 

Отбелязван от десетки организации и активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. През октомври 2015 UNESCO обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.


* Цитатите са от интервюта и изказвания на носители на наградите „Златен ключ“за Деня на правото да знам. За повече информация: http://www.righttoknowday.net/recipients/.

© 2016 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.