За дванадесети път Програма Достъп до Информация ще връчи награди за принос в областта на свободата на информация в България

Диана Банчева, ПДИ

28 септември все още не е с различен цвят в календара, но за застъпниците за свобода на информацията по света тази дата е празник. Честваме Деня на правото да знам.

 

На този ден през 2002 бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията на конференция, проведена от ПДИ в София. ПДИ е сред основателите и активен член на Мрежата оттогава. Бе решено денят на създаването на Мрежата да се отбелязва, за да се популяризира значението на правото да се знае и ползата от свободния достъп до информация за гражданското общество, за доброто управление, за бизнеса.

 

За дванадесет години глобалното движение за свобода на информацията се разви, постигнати бяха редица успехи, а Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. 

 

Денят на правото да знам е кулминация в кампаниите на много неправителствени организации по света за прозрачно, отчетно и отворено управление. Палитрата от събития, които застъпниците за свобода на информацията по света организират за 28 септември е голяма – семинари, конференции, концерти, театрални представления и концерти на открито, паради и футболни мачове. Прави се равносметка, дават се оценки, публикуват се доклади. Връчват се награди. Заснемат се видео клипове, композира се музика.

 

Ден на правото да знам 2013
Церемонията за Деня на правото да знам, 28.09.2013

 28 септември в България

 

От 12 години ПДИ отбелязва Деня на правото да знам с церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация в България на 28 септември. Кампанията за Деня на правото да знам е част от цялостната застъпническа кампания на ПДИ за подобряване на практиките по предоставяне на информация и повишаване на активността в упражняване на правото на информация.

 

Наградите връчваме в шест категории – четири положителни и две негативни. Набирането на номинации се основава на резултатите от специализираните проучвания, които ПДИ провежда всяка година, на казусите, постъпващи в правния екип и на съдебните дела, които подкрепяме. Следим темите в медиите и разкритията на журналисти с помощта на Закона за достъп до обществена информация, или използването на публичните регистри. Номинации постъпват от нашите координатори в страната.

Процесът на номинации е отворен и всеки може да изпрати номинации в отделните категории чрез страница за Деня на правото да знам, която ПДИ поддържа: http://www.righttoknowday.net/nominations/.

 

Жури от екипа на ПДИ, журналисти, общественици, представители на НПО, които през годините са спомогнали за утвърждаване на стандартите в областта на свободата на информацията, избира победителите въз основа на утвърдени критерии.

Ефектът от кампанията за Деня на правото да знам се засилва от работата на координаторите на ПДИ, които са журналисти в областните градове в страната и чрез местните медии и различни инициативи по места, разясняват и поощряват активното упражняване на правото на достъп до информация. Разпространяват плакати, брошури, филми, които ПДИ създава специално като част от кампанията.

 

Като символ на притегателната сила на свободата на информация, през 2012 ПДИ подготви за церемонията и Магнитът на правото да знам. Дизайнът е на Делян Стефанов.

 

От 2011 празникът се озвучава с песента "Дишай”, посветена на правото на информация. Автор на музиката и аранжимента е Михаил Йосифов, текстът е дело на Марий Росен, изпълнител е Андрония Попова – Рони.

 

През 2011 и 2012 Министерство на околната среда и водите се присъедини към инициативата и обяви Ден на отворените врати на 28 септември в своите регионални инспекторати.

 

Получихме и подкрепата на бизнеса. Четири поредни години Фирма Кантек и Технополис България ЕАД осигуряват предметни награди за победителите в две от категориите.  За доброто настроение на гостите на церемонията допринася Дамяница АД  с хубаво вино. 

 

Организирането и провеждането на церемонии за Деня на правото да знам бе възприето от наши партньори и приятели, застъпници за свобода на информацията в други държави.

 

Ден на правото да знам 2013
Наградите за Деня на правото да знам

Наградите


Набирането на номинации и самото награждаване са сред най-успешните средства, чрез които посланието за свобода на информацията достига до обществеността.

 

Със „Златен ключ” отличаваме граждани, НПО и журналисти, които активно, последователно и резултатно използват процедурите на Закона за достъп до обществена информация в обществена полза. Награждаваме и институциите, развиващи положителни практики по изпълнение на закона и предоставяне на достъп до информация на гражданите. С „Катинар” и „Вързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация.

 

Значението и моралната стойност на наградите, които ПДИ връчва на церемонията за Деня на правото да знам, нарастват през годините. Наградата „Златен ключ” се превърна в символ на свободния достъп до обществена информация, прозрачно управление и отчетност.

 

„Златен ключ е изключително престижна награда. Тя тежи заради организацията, която я присъжда, и заради хората, които са я получавали досега” (Красен Николов, журналист от Медиапул, носител на наградата за „Най-добър журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация” за 2012).

 

„Това е огромно отличие в моите очи и в очите на всички братя по оръжие в Пловдив” (Георги Сербезов от Пловдив, носител на наградата за „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ” 2013).

 

За институциите, носители на приза за институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация за гражданите, наградата е стимул да работят за втори, че и трети „Златен ключ”.

 

„Наличието на целия този ентусиазъм и уважението към наградите са доказателство за ефекта от работата на ПДИ. Никой не желае награда без стойност. Всички номинирани са постигнали изключителни неща, а победителите са наистина заслужили”, сподели впечатленията си Тоби Макинтош, Главният редактор на глобалния портал Freedominfo.org, който бе гост на церемонията за Деня на правото да знам през 2013 г.

 

Вдъхновението

 

Церемониите, които ПДИ организира и провежда за връчването на награди по повод Деня на правото да знам, се превърнаха в желано и очаквано събитие за застъпниците от страната. Те осигуриха форум за популяризиране на успешни казуси и добри практики, споделяне на опит, обмен на идеи, мечти.

 

Ден на правото да знам 2013
Георги Сербезов със Златен ключ 2013

„Оказва се, че по казуси и проблеми, които имаме да решаваме, голяма част от  присъстващите тук вече са проправили пътека. Благодаря на всички тях, както и на ПДИ – не само за свършеното през годините, но и за пряката помощ, и най-вече за вдъхновението, което ни дават”, сподели Георги Сербезов при връчването на наградата” (Георги Сербезов от Пловдив, носител на наградата за „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ” 2013).

 

„Оръжието на нас гражданите е Законът за достъп до обществена информация” (Петър Пенчев, председател на НД „Екогласност”, носител на „Златен ключ” 2013).

 

„Работата със закона отнема време и нерви, но си струва. Печелят се битки” (Доротея Дачкова, журналист от в. „Сега”, носител на „Златен ключ” 2013).

 

 „Искам да окуража мои приятели, мои колеги, гражданите – да бъдат все по-смели, когато търсят информация от местните велможи” (Иван Атанасов от Харманли, носител на Грамота за  „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ” 2012).

 

28 септември 2014

 

Дванадесетата церемония по случай Международния Ден на правото да знам ще се проведе на 28 септември 2014 от 12.30 ч. в Дом на Европа(ул. „Раковски“ № 124, гр. София).


Ако имате фаворити в някоя от шестте категория, изпратете вашите номинации до 14 септември чрез страницата на Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations/. На същия адрес ще намерите и критериите за оценка в различните категории.

 

През 2014 отбелязването на Международния ден на правото да знам в България е подкрепено от Фондация "Америка за България".

 

Организирането и провеждането на церемониите в изминалите години бе възможно чрез финансова подкрепа от програмата MАТРА "Малки проекти" на посолството на Кралство Холандия – София, Американското правителство чрез посолство на САЩ в България, Програмата на ООН за развитие (ПРООН), Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Фондация „Америка за България”.


© 2014 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.