252 награди, антинагради и грамоти отличават добри и лоши практики в достъпа до информация за 16 години

Диана Банчева, ПДИ
RKD2018
Ден на правото да знам 2018

„Какъв е този Ден на правото да знам“? Такъв въпрос, струва ми се, не мога да чуя днес, когато за 17-ти път Програма Достъп до информация и застъпниците за свобода на информацията ще отбележим 28 септември – Международният ден на правото да знам.

 

За изминалите вече 17 години ПДИ връчи близо 260 награди и грамоти за принос в областта на достъпа до информация, прозрачността и отчетността, но и антинагради за негативни практики, нарушаване на правото на всеки на достъп до обществена информация.  

 

„Целта на отбелязването на този ден от Програма Достъп до информация, както и от всички застъпници за свобода на информацията по света, е да се напомни, че пред нас има много предизвикателства в областта на правото на достъп до информация“, каза д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ на последната церемония.

 

На 28 септември през 2002 бе създадена Мрежата на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Network) на конференция в София. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам.

 

Програма Достъп до информация (ПДИ) е сред основателите и активен член на Мрежата оттогава.

 

Днес глобалното движение за свобода на информацията се разви, постигнати бяха редица успехи, а Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво.

 

Отбелязван от десетки организации и активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

 

Кампанията за Деня на правото да знам в България

 

ПДИ отбелязва Деня на правото да знам с церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация в България.

 

Кампанията за Деня на правото да знам е целогодишна и е част от цялостната застъпническа кампания на ПДИ за подобряване на практиките по предоставяне на информация и повишаване на активността в упражняване на правото на информация.

 

Специалната страница за Деня на правото да знам съдържа информация за проведените от 2003 досега церемонии, всички наградени в отделните категории, снимките от церемониите, както и плакатите, брошурите, филмите, музиката и други промоционални материали, създадени като част от кампанията.

 

През 2011 бе създадена и песента "Дишай”, посветена на правото на информация. Автор на музиката и аранжимента е Михаил Йосифов, текстът е дело на Марий Росен, изпълнител е Андрония Попова – Рони.

 

RKD2018
Наградите за Деня на правото да знам

Наградите за Деня на правото да знам

 

Наградите връчваме в шест категории – четири положителни и две негативни.

 

Със „Златен ключ“ и грамота ПДИ отличава граждани, НПО и журналисти, които активно, последователно и резултатно използват процедурите на ЗДОИ в обществена полза. Награждаваме и институциите, развиващи положителни практики по изпълнение на закона и предоставяне на информация на гражданите.

 

„Правото на информация е в основата на принципите на прозрачност и отчетност на администрацията. То е основно човешко право, независимо от трудния понякога достъп. Правото на информация е и в основата на ефективната разследваща журналистика. Добре е да си напомняме, че информацията е сила“, подчерта заместник омбудсманът Диана Ковачева на церемонията на 28 септември 2018.

 

„За мен това отличие означава много. По места сме принудени да работим в една понякога враждебна среда. Нужни са много повече усилия. Благодаря на ПДИ, който ме подкрепя в търсенето на информация“, споделя журналистът Емилия Димитрова, носител на „Златен ключ“ за 2018.

 

„Важно е да ползваме ЗДОИ, тъй като това е начинът, по който е възможно да накараме администрацията да действа и проверява своята ефективност“, каза адв. Калин Ангелов на миналогодишната церемония.

 

„Струва се да се изпотиш с едно такова разследване, ако си успял да убедиш поне още един управленец, че има закон и всеки има право да получи достъп до информация“, сподели журналистът Валя Ахчиева, носител на Грамота за 2018.

 

С „Катинар” и „Вързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация.


Номинирайте своите Шампиони на достъпа до информация в България!

 

Процесът на набиране на номинации е целогодишен.

Всеки, който има фаворит в някоя от категориите, може да изпрати мотивирана номинация, отговаряща на посочените критерии до 15 септември 2019 чрез електронната форма на страница за Деня на правото да знам, която ПДИ поддържа: http://www.righttoknowday.net/nominations/.

 

Направените от екипа на ПДИ номинации се основават на резултатите от специализираните проучвания, които организацията провежда всяка година, на казусите, постъпващи в правния екип и на съдебните дела, които подкрепяме.

 

Номинации постъпват и от координаторите на ПДИ. Журналисти в областните градове в страната, те са водещи в медийната кампания, която предшества и съпътства Деня на правото да знам. Координаторите организират различни инициативи по места, разясняват и поощряват активното упражняване на правото на достъп до информация.

 

Жури от екипа на ПДИ, журналисти, общественици и представители на НПО, които през годините са спомогнали за утвърждаване на стандартите в областта на свободата на информацията, избира победителите въз основа на утвърдени критерии.

 

 

28 септември 2019

 

Седемнадесетата церемония по случай Международния Ден на правото да знам ще се проведе на 28 септември 2019 (събота) от 12.00 ч. в Литературен клуб „Перото” (Национален дворец на културата, София). 

 

 

 

Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията

 

Денят на правото да знам е кулминация в кампаниите на много неправителствени организации по света за прозрачно, отчетно и отворено управление. Палитрата от събития, които застъпниците за свобода на информацията по света организират за 28 септември е впечатляваща – семинари, конференции, концерти, театрални представления и концерти на открито, паради и футболни мачове. Прави се равносметка, дават се оценки, публикуват се доклади. Връчват се награди. Заснемат се видео клипове, композира се музика.

 

Кампаниите и дейностите на членовете на FOIAnet за отбелязване на Деня на правото да знам ще бъдат публикувани на Картата за Деня на правото да знам: https://foiadvocates.net/?page_id=10255.

 

© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.