Две десетилетия застъпничество за достъп до информация в България

20 години ПДИ20 години ПДИ

На 21 октомври 2016 в София Хотел Балкан Програма достъп до информация отбеляза 20 години от основаването на организацията с учредители, колеги, представители на дипломатически мисии, държавни институции, неправителствени организации, журналисти и координатори на ПДИ, представители на донорски организации и партньори.

 

Събитието се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

 

20 години ПДИ следва неотклонно мисията си да допринася с дейността си за повече прозрачност и отчетност на управлението и да подпомага упражняването на правото на достъп до информация.

 

Водещ на тържеството бе Люба Ризова, член на Управителния съвет на ПДИ.

 

„Без неуморната работа на ПДИ и на Гергана Жулева да ограмотяват чиновничеството и да се борят за прилагането на закона, много разкрития и уличаващи факти за злоупотреби и произвол щяха да останат скрити за нас, журналистите, а оттам и за обществото“, сподели Люба Ризова.

 

Официалната част откри д-р Гергана Жулева, един от основателите и изпълнителен директор на ПДИ.

20 години ПДИГергана Жулева

 

„20 години са много време, но когато живееш в тях минават като миг“, призна тя, правейки равносметка на постигнатото през този период.  А именно: работещ Закон за достъп до обществена информация, развити инструменти за наблюдение на прилагането, подкрепа на търсенето на информация чрез правна помощ в над 5 500 случая, включително представителство в съда - над 400 съдебни дела; обучителни кампании в страната; нараснала познатост на правото на достъп до информация от 3% през 2000 до 46% през 2010; координаторска мрежа от журналисти във всички областни градове; учредяване на международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията в София през 2002; Международен ден на правото да знам, който се отбелязва от 14 години.

 

Д-р Жулева отправи благодарност към „малкия, но героичен“ екип на ПДИ за отдадената работа. Тя благодари и на донорските организации, чиято помощ през годините даде възможност на ПДИ да развива своята дейност, като подчерта заслугата на холандската организация „Новиб“, сега част от OXFAM  INT, Холандското външно министерство, Институт „Отворено Общество“, Фондация „Америка за България“.

 

20 години ПДИРумяна Коларова

Приветствие от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев прочете Румяна Коларова.

 

„Вече две десетилетия Вие и Вашият компетентен и ерудиран екип работите последователно и отдадено в изпълнение на една от най-важните мисии за всяко демократично общество – защитата на правото на информация… Постигнатото от Вас наистина е впечатляващо като обхват. Убеден съм, че ще останете верни на задачите, които сте си поставили, и ще продължите да работите за европейска България, която се гради от информирани и свободни граждани!“, казва в приветствието си Росен Плевнелиев.

 

 

Признание за дейността и приноса на ПДИ са пожеланията, които гостите отправиха към екипа.

 

 

20 години ПДИКонстантин Пенчев

Константин Пенчев – член на Конституционния съд


„Правото на достъп до информация е регламентирано в нашата Конституция от 1991. Тогава имаше граждани, които знаеха, че всяка информация, която се намира във ведомство, е табу. Имаше и институции, убедени, че никой няма право да посяга към информация, която се намира в техните архиви. В този момент стоеше огромната задача първо, гражданите да разберат, че имат право на достъп до информация и да започнат да отстояват това си право и – второ, администрацията да се приучи, че е длъжна и само по изключения може да отказва информация на гражданите. Това беше много дълъг процес. Аз се запознах с ПДИ като председател на Върховния административен съд. Оттогава следя отблизо дейността на организацията и съм възхитен от това, което прави. С дългогодишните си усилия екипът успя да приучи гражданите да се борят за своето право на информация. Именно ПДИ поемаше защитата по най-оспорваните съдебни дела. В резултат днес администрацията е много по-научена, че само по изключение може да отказва достъп. Въз основа на моя личен опит мога да кажа с увереност – ПДИ е много полезна, върши много добра работа и я поздравявам за двадесетата й годишнина”.

 

20 години ПДИЕкатерина Захариева

Екатерина Захариева – министър на правосъдието


„Първият ми досег с ПДИ беше през 2001. Бях един от юристите, които опитваха да образоват държавната и общинска администрация какво е достъп до обществена информация, как трябва да се отворят, да бъдат прозрачни. Беше трудно.

 

20 години са доста време, но не чак толкова, предвид факта, че наистина беше трудно. За съжаление все още държавните органи не са там, където трябва да бъдат. Дори Министерство на правосъдието. Преди няколко месеца, когато ПДИ публикува годишния Рейтинг на активната прозрачност, което е и пример за това как да се стимулира държавната и общинска администрация да бъдат по-прозрачни, разбрах, че на сайта си МП има само малка част от информацията, която е задължено да публикува. Само за няколко дни станахме една от малкото администрации, които имат на сайта си списък на документите, които са разсекретени. С помощта на ПДИ все повече граждани търсят достъп до информация и не се примиряват, когато той им е отказван. Също, за държавните и общински служби става чест да бъдат напред в Рейтинга на ПДИ. Те започват да осъзнават, че това е полезно и за тях. ПДИ е освен борец за откритост, и основен фактор в борбата с корупцията. Колкото сме по-прозрачни, толкова по-голяма ще е обществената нетърпимост и толкова по-трудно ще се случват корупционните практики“. 

 

20 години ПДИТом ван Оорсхот

Том ван Оорсхот – посланик на Кралство Холандия


„Благодаря ви за прекрасната работа, която вършите през последните 20 години. Благодаря и за милите думи за холандската подкрепа. За нас беше радост да подкрепим дейността ви. Възхищаваме се на работата ви. Свободата на информация е основно право във всяка демокрация, особено за новите демокрации и новите членове на ЕС. Радваме се, че успяхме да осигурим експертиза, но ПДИ е тази, която свърши работата. Успяхте в кампанията за приемането на Закона за достъп до обществена информация. Успяхте да започнете съдебни дела по закона. Познатостта на правото на достъп до информация, която постигнахте с кампаниите си сред българската общественост, също е голям успех. Достъпът до информация е важен за прозрачността и отчетността на институциите, и затова е важен елемент от върховенството на закона. И, както министър Захариева каза, важен елемент в борбата срещу корупцията. Холандия винаги е придавала голямо значение на върховенството на закона, защото ние вярваме в правата на гражданите във всяко общество. Свободата на информация е важна част от това. 20 години са кратък период, за който ПДИ постигна множество успехи. Но предизвикателствата продължават. Има още много работа за следващите 20 години“.

 

20 години ПДИЕкатерина Бончева

Екатерина Бончева – член на Комисията по досиета


„Активност, професионализъм и гражданска позиция и един девиз - „правото да знам“. Всички тези думи днес за жалост са само думи без съдържание. Но не и при Програма достъп до информация. Един екип от умни, почтени и високо професионални хора. Те винаги се борят и защитават важни каузи. Важни обществени каузи. А това е рядкост днес. Затова този екип е ценен. Една от тези каузи е за достъп на публиката до документите на бившата Държавна сигурност, като част от правото на всеки един от нас до информацията, създавана  и съхранявана от тоталитарната държава.

 

Защото това не е само информация. Това е част от историята на България, историята как един престъпен режим е режисирал, манипулирал и пречупвал човешки съдби и съдбата на една България. А правото на информация е право на свободното общество“.

 

20 години ПДИЛенко Ленков

Поздравление от Нанси Шилер, президент на Фондация „Америка за България“, прочете Ленко Ленков – програмен директор „Гражданско общество и демократични институции" във ФАБ.

 

„Поздравления за вашата двадесета годишнина! Поздравления за вашата неуморна работа и за посветеността ви на каузата за по-информирано общество и за по-прозрачно управление!

Фондация „Америка за България“ се гордее с партньорството ни, което попада в същината на нашата мисия да съдействаме за укрепване на демократично общество в България, основано на върховенството на закона и на прозрачни и отговорни обществени институции… Вашата последователна работа прави възможно не само неправителствените организации, гражданските сдружения и медиите, но и всеки гражданин да може да изисква информация от институциите. Вие показвате огромния потенциал на граждански активните българи и създавате нови възможности за българското общество да бъде по-добре информирано, по-отворено и по-успешно“.

 

Ленко Ленков подари кристална звезда на ПДИ, „защото е една от звездите на небосклона на неправителствените организации в България и в българския обществен живот“.

 

20 години ПДИАлександър Кашъмов

Поздравление отправи и Александър Кашъмов – ръководител на правния екип на ПДИ


„20 години са много в човешкия живот. Всичко това нямаше да бъде възможно без изключителния екип на ПДИ. Винаги сме работили като един. Но и без всички вас – журналисти, граждани, НПО, които сте търсещите информация, както и без институциите, които в крайна сметка са гръбнакът на едно общество, това нямаше да е възможно. В началото на нашата работа през 1996 нямаше Закон за достъп до обществена информация, Закон за защита на личните данни, Закон за защита на класифицираната информация. Нямаше Закон за администрацията, за държавния служител, за обществените поръчки. Включихме се в процеса на коване на законите със становища, анализи. Дори на такива, които на пръв поглед не са в нашата сфера като Закона за омбудсмана, Закона за социалното подпомагане. След това дойде моментът на прилагането. Съдебните дела окуражиха хората да упражняват правата си, да ги упражняват и да упорстват и успяха да убедят политиците и администрацията, че откритостта, почтеността и отчетността е единствения възможен път да има добро управление, общество и нормални човешки отношения“.

 

20 години ПДИЛюбомир Йорданов

Любомир Йорданов – координатор на ПДИ в област Монтана


„От своето начало ПДИ имаше ясно начертани цели. Гласът й се чуваше силно още в първите години. За силата на този глас роля и значение имаха колегите от журналистическата мрежа в областните градове в страната – опитни, амбициозни и упорити журналисти, за които търсенето на информация бе всекидневие. В началото не беше лесно. От общинските и  регионалните власти ни приемаха като натрапници, опитващи се  да надникнат в делата, които те не приемаха като обществени. Имаше скандали, заплахи, но постепенно нещата влизаха в релсите. Прие се ЗДОИ, други правила и регламенти. Организирахме над 600 срещи, обучения, семинари в цялата страна с журналисти, НПО, както и администрация. Мисля, че след тези 20 години, най-доброто, което се случи е, че вече не сме сами – в страната имаме много приятели и съмишленици, които работят по ЗДОИ. Всичко това променя страната ни. Има повече прозрачност и контрол. 20 години са само едно добро начало“.

 

Поздравителни адреси изпратиха Националният омбудсман, Агенцията за държавна финансова инспекция, Държавна агенция „Национална сигурност“, Институт „Отворено общество“ – София, БлуЛинк и България без дим.

 

Пожелания за празника изпратиха и партньори, и приятели от Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията –Хелън Дарбишър, изпълнителен директор на Access Info Europe, Робърт Фриймън, директор на Комисията по открито управление на щата Ню Йорк, Том Блентън, директор на Архив „Национална сигурност“, Вашингтон, Окръг Колумбия, Тоби Мендел, директор на Център за право и демокрация и председател на Управителния съвет на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията.

 

„Благодаря на всички, които споделиха вижданията си и окуражиха тези, от които зависи един ден да заживеем на по-чисто и светло място като запазим достойнството си“, завърши официалната част на празника Люба Ризова.

 

За доброто настроение на гостите се погрижиха „Насекомикс“ - автори на песента „Дишай“, посветена на ПДИ и неуморната работа на организацията за свободен достъп до информация, прозрачно и отчетно управление.

 

© 2016 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.