Има още непрозрачни институции, въпреки че откликват на заявленията за достъп, твърди носителят на наградата Координатор за 2016


Изп. директор на ПДИ Гергана Жулева и Тодор Гроздев с наградата на

Тодор Гроздев е журналист във в. „Знаме“ Пазарджик. Магистър по Български език и история от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Координатор на ПДИ от 2015. През последната година Тодор води три дела с помощта на правния екип на ПДИ срещу откази на институции да предоставят информация - ГД „Изпълнение на наказанията”, Община Белово и общинското „ВиК-Белово” ЕООД. Тодор Гроздев бе удостоен с наградата Координатор за 2016 на годишната среща на ПДИ и журналистите от координаторската мрежа.

 

Какво е чувството да си Координатор на годината?


Когато научих, че ще получа наградата, изненадата бе голяма. Не съм сравнявал кой е бил най-активен, нито пък съм си поставял за цел да бъда такъв. Просто правех това, което обичам. Ако не беше ръководителят на журналистическата мрежа Николай Нинов да ме насочва, съветва, коригира и подтиква, нямаше да бъда толкова активен. А благодарение на помощта на правния екип, не се отказах. Кирил Терзийски и Стефан Ангелов ми дадоха вярата, че нещата могат да се случат, освен че ми начертаха пътя, по който да мина.

 

Кое е най-голямото ти предизвикателство в професионален план?


Тъй като работя във вестник, това е утрешният му брой. В един и същи ден може да си и героят на деня, и неговата издънка.

Последният път, когато се почувствах горд, беше вчера. Моя колежка беше писала, че няма пулмолог в ТЕЛК в Пазарджик и хората не могат да получават експертни решения. Веднага след публикация на нашия вестник и на конкуренцията, ТЕЛК взеха необходимите мерки и бяхме доволни от работата си.

 

Години наред се занимаваш с разследваща журналистика. Това е тежък избор…


Когато говорим за разследвания, може да употребим думата относително. Понякога задълбаваш, а всъщност пак виждаш само част от картината. Това е изследователска, интересна работа, освен че виждаш ефекта, когато някой си получи заслуженото, има го и това разнообразие, което липсва на пресконференциите.

Знаем, че повечето колеги, заради динамичния новинарски поток от новини, от събития, нямат време да задават въпроси, които целят да извадят от равновесие организатора на пресконференцията.

 

А ти защо не се отказваш?


Виждам ползата. Ето случая с водомерите в Беловско, имаше обаждания в редакцията. После заведено и спечелено дело срещу ВИК оператора. Делото бе за начина, по който са калкулирали сумите за потреблението на вода. Съдът постанови да бъдат изплатени 5000 лв. обезщетение за гражданина, както и  да бъдат изплатени 1000лв. за разноски по делото. Такива потребители са хиляди. Представете си, ако всеки от тях заведе дело срещу ВИК.

 

Какво би мотивирало хората по-активно да търсят защита на правата си?


Някой да напише черно на бяло, че нещо, което не ги касае, всъщност ги касае. Много често, дали във вестник или в ефир, когато има публикация или изявление за подобни случаи, хората добиват кураж да си потърсят правата.

 

Как се бориш с фалшивите новини?


Не ги чета, но това не е достатъчно.

 

Каква е ролята на ЗДОИ в журналистическата работа?


ЗДОИ е безценен, защото чуваш как институциите „скърцат със зъби”, поискаш ли информация. Те знаят, че са задължени да предоставят въпросната информация по ЗДОИ. Има много непрозрачни институции, независимо от това, че откликват на заявления за достъп до обществена информация.

 

Плаши ли те реалността, до която се докосваш?


Само глупак не се плаши. По-плашещо обаче е не това, че могат да те вкарат в гипсово корито, а че понякога съм обезверен. Питам се има ли смисъл от това, с което съм се захванал, при условие че не виждам промяна в глобалните неща, които има да се оправят. От друга страна пък, ако пасуваш, дори нямаш право да си задаваш тоя въпрос.

 

Въпросите зададоха:

Десислава Пенева, Диана Банчева, Станимира Ковачева

 

Десислава Пенева и Станимира Ковачева са студенти от Нов български университет, които са на стаж в ПДИ в рамките на проекта „Достъп до информация и обществени комуникации – практическа програма“,  подкрепен от Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд София“.

© 2017 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.