Интервю на Елена Павлова, координатор на ПДИ в Смолян с Анита Чолакова, журналист в actualno.com

Анита Чолакова, actualno.com

Г-жо Чолакова, на 18 май тази година Смолянският административен съд постави рекорд по бързо произнасяне по дело за отказ по Закона за достъп до обществена информация. То бе заведено от Вас срещу Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Враца. Как започна всичко и каква информация искахте от здравната инспекция?

 

В аctualno.com постъпи сигнал, според който в територията на АЕЦ „Козлодуй“, непосредствено до ядрените блокове, функционира медицински център с клинична лаборатория, спешна помощ и физиотерапевтичен център, нерегистриран по Закона за лечебните заведения. На практика той съществува под шапката на Службата по трудова медицина и в него работят около 60 медици. По сигнал е била проведена проверка от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, РЗИ - Враца, и Националния център по радиобиология и радиологична защита. Към тези три институции изпратихме заявления за достъп до обществена информация. Поискахме им копия на протоколите. Въпроси отправихме също към здравното ведомство и самата АЕЦ. Министерството на здравеопазването само след ден-два отговори, че с оглед вида и характера на установените нарушения, материалите са изпратени на Окръжна прокуратура – Враца. От АЕЦ „Козлодуй“ също много бързо отговориха – обстойно и коректно.  

От изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в срок предоставиха копие на материалите. Те не бяха констатирали конкретни нарушения, явно заради спецификата на дейност в АЕЦ, но са препоръчали на ръководството й да предприеме процедура по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения. Това означава да регистрират държавно лечебно заведение.

От РЗИ – Враца и Националния център по радиобиология и радиологична защита обаче получихме отказ.


Юридическа помощ потърсихте ли за завеждане на дела срещу решенията за отказ?

 

О, да. Потърсих съдействие от юристите на Програмата за достъп до информация още при съставянето на заявленията, за да не рискувам да допусна елементарна неточност и да ми поискат уточняващи детайли. Така щях да загубя двойно повече време, а знаете, че срокът за отговор е 14-дневен. Изпратих на мейла на ПДИ заявленията. Отговори ми адв. Кирил Терзийски. Той провери дали написаното в тях е наред и ги пуснах. Когато получих отказ от РЗИ – Враца, бяхме единодушни с адв. Терзийски, че ще водим дело, защото тези резултати бяха много важни за пълнотата на материала. Той ми подготви жалбата. И спечелихме.


В какво точно се състои рекордът?

 

Делото бе гледано на 18-ти май в Административен съд – Смолян. Съдия Игнат Колчев още в деня на заседанието издаде решение в полза на прозрачността. Според адв. Терзийски това е абсолютен рекорд в 23-годишната им съдебна практика по ЗДОИ.


РЗИ – Враца обжалваха ли съдебния акт?

 

Не. Съдията беше толкова категоричен в становището си и толкова мотивиран в решението, че изглежда не им беше оставил шанс за обжалване. Имаха такова право, разбира се. Явно разбраха, че и решението на следващата инстанция ще е същото. Няколко дни след като получиха съдебния акт, от РЗИ постановиха желания от нас отговор. Е, първо ни пратиха само решение за предоставяне на достъп, а самия протокол липсваше. Наложи се да им пиша повторно и го пратиха същия ден. От протокола е видно, че в Службата по трудова медицина към АЕЦ "Козлодуй" се извършват медико-диагностични дейности по извънболнична медицинска помощ в нерегистрирано лечебно заведение за извънболнична помощ в нарушение на разпоредбите на Закона за лечебните заведения.


А какво стана с отказа на Националния център по радиобиология и радиологична защита?

 

Той беше толкова нелеп! Искали са от АЕЦ „Козлодуй“ разрешение да ни предоставят констативния протокол. Представяте ли си - питали са проверяваната институция дали да ни дадат информация!? И от АЕЦ са им отказали. За него сроковете бяха по-различни и ние междувременно, заради бързата реакция на съда в Смолян, получихме становището от РЗИ -Враца. То в случая ни беше по-ценно. Доколкото разбрах, АЕЦ „Козлодуй“ вече е в процедура по регистрация на лечебно заведение.


Като журналист често ли се сблъсквате с откази да Ви бъде предоставена информация?

 

Често се сблъсквам с откази да ми бъде предоставена информация, когато пусна въпроси по пощата до съответния пресцентър. Повечето просто си правят оглушки. Но със съдействието на юристите от ПДИ, когато поискам достъп по ЗДОИ, успехът почти на 100% е гарантиран. Ако не предоставят информацията с първото искане, я дават като загубят делото. Всъщност наистина искам да благодаря за помощта им, защото без тях може да се провалиш. Има действия при завеждане на дело, които се изпълняват в срок. Дни преди всяко от тях адв. Терзийски ми се обаждаше, за да ме инструктира какво следва да направя до еди-коя си дата. Случвало се е нееднократно да загубя интерес при отказ, защото става твърде късно, ако се захванеш със съдебни дела. Междувременно новината, която очакваш да получиш, става вече стара, не актуална, а аз все пак работя в аctualno.com. Може би много институции именно на това разчитат, отказвайки – че питащият ще загуби интерес.    


Имате ли и други случаи да търсите правата си в съда?

 

И срещу Регионалната здравно-осигурителна каса в Смолян водих дело преди години. Също го спечелих благодарение на инструкциите и безценната помощ на юристи от ПДИ.  

 

© 2023 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.