След инцидента влакът свири непрекъснато. Само това се е променило, но не стига

Цветан Тодоров, координатор на ПДИ в Ловеч
Цветан Тодоров
Цветан Тодоров

Публикация за инцидент на жп линия в Ловеч на 25 юни 2013 с гражданина Ангел Георгиев повдигна за пореден път горещия въпрос с прелезите. На тази дата Ангел – инвалид, придвижващ се със скутер на батерии, закъсва върху линията на прелез, който вече не се поддържа от БДЖ. Успява в последния миг да отскочи от линията, но влакът разбива возилото му. Сега той търси правата си за нанесени материални и психически щети. Повече от година човекът е обездвижен без скутер, тъй като с две патерици не може да измине много. Живее сам в общинско жилище под наем.

 

Гражданското дело 1306/2014 тръгна на 30 октомври 2014 в Районния съд в Ловеч, ищецът доказва случката със свидетели.  Още преди делото адвокатът на Ангел разбира позицията на юристите от БДЖ - няма такъв случай на тази дата, машинистът не е забелязал човек и количка на линията, там няма регламентиран прелез, а самоволното пресичане на жп линията се наказва с глоба до 200 лв.

 

Малко отклонение – зад линията на това място в ж.к. „Здравец“  има общински жилищен блок № 217 с около 50 живеещи. Преди години към блока е имало нормален път с павета и с прелез. После правят пешеходен прелез, а след случая с Ангел – махат траверсите и издълбават два рова, като слагат допълнителни прегради с траверси. Днес траверсите са разрушени, върху рововете е хвърлена дървена конструкция и всички отново пресичат оттам. Защото е най-прекият път до града.

 

За да хвърля повече светлина върху състоянието на прелезите в областта, реших да потърся и официална информация с помощта на ЗДОИ. На 14 октомври изпратих две заявления, изготвени с помощта на ПДИ. Едното е до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, а другото до генералния директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Въпросите се отнасят до брой прелези, закрити и нови, предвидени средства и инциденти в периода 2011 – 2013. Вторите отговориха в срок. Първите отговориха на 3 ноември с писмо, че са  препратили заявлението до ДП НКЖИ и вече знаят, че сме получили от тях отговор.

 

От отговора става ясно, че шест произшествия са станали за три години само на жп прелези в отсечката Ловеч – Летница. Общо инцидентите в областта са 11. Най-тежкото произшествие е на 19 май 2011 - влак удря камион с ремарке с дърва. Петима души са ранени, един от тях е машинистът. Случаят с Ангел Георгиев не е отбелязан.

 

От всички прелези в областта (31) само осем са снабдени с автоматични системи с трифаров светофар, даващ към мигаща светлина. Не са откривани и не са закривани жп прелези. Но при закриване на прелез се назначава специална комисия. В нея участват ДП „НКЖИ”, пътна полиция, община, собственик на шосейния път, превозвачи и други заинтересовани страни. Изготвя се протокол с какви мерки и от кого се предприемат за безопасност на мястото. Обикновено комисията предписва да се прегради пътното платно с ограда от релси, ровове, насипи, канавки или допълнителни заграждения. И тук възниква първият въпрос. Как е възможно общината да направи блок зад линията и после да остави хората без пряк път към града (има обиколен еднокилометров път)? Отговорът на общината е – сега там няма регламентиран прелез и всеки пресича на свой риск.

 

След първото заседание в съда се очертаха и други въпроси. Възможно ли е машинистът да не забележи удара и влаковата композиция да избяга от произшествие? А възможно ли е инвалид с електрическа количка да потроши локомотива и да нанесе щети върху държавно имущество?

 

Съдията определи за следващото заседание да бъдат призовани за свидетели машинисти и хора от Национална компания „Железопътна инфраструктура”, които отговарят за прелезите.

 

Докато текат съдебните заседания, животът си тече по стария начин – хората масово пресичат на въпросното място. Влакът при приближаване пък свири непрекъснато. Само това се е променило, но не стига.

 

© 2014 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.