Как митническото бюро в Пазарджик осъмна на нов адрес за едно денонощие

Тодор Гроздев, координатор на ПДИ в Пазарджик
Тодор Гроздев
Тодор Гроздев

Може ли цял митнически терминал да се евакуира спешно и тайно на базата на хвърчащо обяснение и да не сключи договор с новия си наемател, който е спряган за „човек на митницата” и забъркан в скатаване на митнически такси? Може, но има и тотално замръчкване по заявление по ЗДОИ, макар отговорът на директора на агенция „Митници” Георги Костов да обхваща три страници и да се върти около тезата „няма-да-ви-дадем-информация-защото-няма-данни-че-с-нея-се-цели-разкриването-на-корупция-и-злоупотреба-с-власт”.

А на корупция мирише, но явно някой е хремав.

На 27 юни в. „Знаме” (Пазарджик) излезе със статия „Митницата избяга със скандал”, в която се съобщава, че за едно денонощие митническото бюро в Пазарджик е осъмнало на съвсем нов адрес от 26 юни. Това доведе до хаос сред наши и чужди шофьори, голяма част от които, оказа се, не са прочели лаконичното съобщение за преместването, качено на сайта на агенцията дни по-рано. До 26 юни колите биваха обслужвани в двора на бившето държавно транспортно предприятие „Глобус”, където има достатъчно пространство за ТИР-паркинг и прилежаща инфраструктура за обслужването на колите и санитарно-хигиенни нужди на шофьорите. С преместването митницата е базирана в двора на фирма „Тойота Тиксим” ЕООД с управител Трифон Коев, но там и в края на юли е все така тясно. Камионите паркират на слепите улици край околовръстния булевард „Стефан Стамболов”, но пък скоростно бе изграден паркинг върху гола земя, скоростно насипана с чакъл и асфалтирана. От агенцията обвиниха „Лидер Агро БГ” ЕООД-Пещера като причината за напускането. Тя била решила да прави

 

митница на митницата

 

Обяснението по телефона на началника на „Митница”- Пловдив Павел Геренски е, че в агенцията били получени колективни жалби от фирми как камиони с българска регистрация се таксуват с 20 лева за минаване на бариерата, а чуждите - с 30 лева. Отделно плащали престой за паркинга. „Повечето от колите биват обработени между 15 и 30 минути. Защо трябва да плащат тези пари? От нас също поискаха 1000 лева наем на ден за двете помещения, които ползвахме. При това положение действахме наистина светкавично и буквално за едно денонощие се изнесохме”, заяви началникът и в подкрепа на тезата си изпрати три жалби от фирми (включително една колективна от 7 фирми) със заличени имена, подадени от 19 до 22 юни. От „Лидер Агро БГ” обаче предоставиха писмо, с което искат за първи път пари (но пък колосалните 1000 лева!), след като са се уверили, че агенцията бяга от двора им. Писмото е едва от 22 юни.

Дотогава пари не са им искали и това е нормално, те печелят от камионите.

Затова за своя сметка са поставили видеонаблюдение, охрана, започнали са основен ремонт на сградите, докато там се е помещавало бюрото и подготвяли да им дадат още свободни помещения за ползване. Пещерската фирма е собственик на терена от 10 месеца, а от 3 април е входирано първото уведомление до агенцията, че като нов собственик желае да бъдат запазени същите условия за безвъзмездно ползване на сградата, при каквито е била ползвана и при наемодателите „Глобус” и СОМАТ. Работата нямаше да е съмнителна, ако „Лидер Агро БГ” не разполагаше с

 

видеозаписи на камери

 

с които иска да докаже на митницата, че пари на шофьори не са взимани за входна такса „Бариера”, а единствено от тези, поискали да ползват 24-часов паркинг.

„Това е нагласена работа. Как така изведнъж се жалват толкова фирми за 4 дни, а досега никой не се е оплаквал. Митницата търси повод да отиде при Трифон Коев, за да му заведе и камионите, от които да печели от паркинг. Това е планирано преместване. Но може би на митничарите им е неудобно от 18-те камери, които сложих в последните месеци”, категоричен е управителят на „Лидер Агро БГ” Сунай Караасан, който показва снимки на изнасянето на архива на митницата в камионите на транспортна фирма на Трифон Коев. Тогава от яд написал писмото за хилядата лева.

„Митницата не е длъжна да осигурява място за домуване, нощуване или баня. Няма конфликт на интереси. Защитен е общественият интерес. Срещу Коев няма висящи производства. Ние сме временно тук. В процес сме на търсене на държавен имот и за целта работим съвместно с община Пазарджик. Засега не мога да навляза в по-голяма конкретика”, каза още началникът Геренски.

 

Кой е Трифон Коев?

 

Името му бе замесено с митниците, когато излезе сигнал от митническия служител Любомир Терзиев срещу бившия шеф на пловдивската митница Павел Тонев, който предизвика проверка, уличаващи митническия началник в конфликти на интереси и търговия с влияние. Инспекторатът към Министерство на финансите отрази в доклад до министъра от 15 ноември 2005, че две поредни години Тонев не е декларирал, че съпругата му Ваня Тонева е свързано с него лице по смисъла на Закона за държавния служител. Тонева е била управител на „Тойота-Тиксим”- клон Пловдив в периода 07.12.1999 - 01.03.2005, когато нов управител и представляващ клона става именно Коев. Установено е и, че на 29.03.2004 Павел Тонев приема и подписва банкова гаранция в полза на „Тойота Тиксим” за 30 000 лева, която представлява само 30% от дължимия общ референтен размер от 100 000 лева за режим „Транзит”. С две думи, предоставил е на „Тойота Тиксим” ЕООД 70 000 лева неследващи се преференции при транзит на стоки, с което е спестено на фирмата задължение за обезпечаване на още 70 000 лева. За това намаление със 70% на размера на дължимото обезпечение на мита, данъци и акцизи Тонев е разследван за кратко (през 2013 той даже оглави агенция „Митници”). Прокуратурата е приела, че „Тойота-Тиксим” ЕООД-Пазарджик е представила в Районно митническо управление-Пловдив необходимите за приемането на гаранцията документи - счетоводен баланс за 2003, отчет за приходите и разходите за 2003, лиценз за извършване на международни автомобилни превози и договор за доставка. Запознати обаче твърдят, че въпросните документи са задължителни в случаите на приемане от митническите органи на обща банкова гаранция за режим „Транзит”, когато с нея се обезпечават 100% от дължимите суми на референтния размер.

 

Със заявление по ЗДОИ до агенцията

 

поисках копие на договора с „Тойота Тиксим” за ползването на сегашната сграда. Както и копия на жалбите от фирмите, за да се види има ли изобщо такива юридически лица и дали някой не е писал жалби от тяхно име. Поисках писма от „Лидер Агро БГ” до агенцията, в които се иска плащане на наем (това твърдеше Геренски). Попитах има ли (и какви) плащания към „Тойота Тиксим” за товарно-разтоварните дейности и за вървящото в момента обособяване на терен за достъп на камионите до терминала. Исках да разбера има ли и евентуално докъде е стигнала съвместната дейност с община Пазарджик и Областна администрация за търсенето на държавен или общински терен за ново митническо бюро.

Директорът Георги Костов отговори, че към настоящия момент (13 юли) агенцията не е страна по договорно отношение с „Тойота Тиксим”, а само в процес на сключване на договор за наем за ползване на недвижим имот - но пък гражданско-правните отношения не били предмет по ЗДОИ. Отказа да оповести имената на фирмите-жалбоподателки, аргументирайки се с отсъствие на значимост, както и на определеност и дълготрайност на този вид служебна обществена информация. Другите аргументи са, че ползвайки такива данни, гражданите не биха могли да съставят обективно и пълноценно мнение за обществения живот и дейността на органите на държавното управление. Освен това кореспонденцията не била приключила, а била с несамостойно значение като преписка. Нямало и надделяващ обществен интерес, защото в случая не били налице данни, че с исканата информация се цели разкриване на корупция и злоупотреба с власт. По въпросите за работата с общината и с областната администрация от агенцията благоволяват да разрешат предоставянето на по-подробна информация в законовия срок...

Това е поредният случай, който плаче за обжалване в съда. Друг въпрос е доколко си струва, защото е ясно, че делото ще се влачи поне две години.

© 2017 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.