Следвайки девиза „Достъп до информация – спасяване на живот, изграждане на доверие, вдъхване на надежда!“, тазгодишният Ден на всеобщия достъп до информация се проведе в онлайн формат

Ралица Кацарска, ПДИ

 „Достъп до информация във времена на криза“ е темата, която ЮНЕСКО обяви за отбелязване на Международния ден на всеобщия достъп до информация (IDUAI) през 2020 година. Следвайки девиза „Достъп до информация – спасяване на живот, изграждане на доверие, вдъхване на надежда!“ („Access to Information – Saving lives, Building Trust, Bringing Hope!”), тазгодишният Ден на всеобщия достъп до информация се проведе най-вече в онлайн формат. Придържайки се към този девиз, 28 септември подчерта ключовата роля на достъпа до информация за спасяването на живота и смекчаването на въздействието на кризи като настоящата пандемия, както и при формирането на устойчиви политики.

„Достъп до информация – спасяване на живот, изграждане на доверие, вдъхване на надежда!“ бе и темата на онлайн срещата,  провела се на 28 септември. Тя бе открита от генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле. Изявления направиха представители на либерийското и узбекското правителства. Модератор на срещата беше Тоби Мендел, изпълнителен директор на Центъра за право и демокрация (CLD). В срещата участваха и Силви Бриан, директор на департамента за пандемични и епидемични болести в СЗО, представител на Европейската медицинска агенция. Видео от срещата може да гледате ТУК

ЮНЕСКО организира на 28 септември още един уебинар с тема „Достъп до информация, прозрачност и откритост: напредък в изпълнението на Програма 2030 във времена на криза“. Участниците обсъдиха международните стандарти в правото на информация и как подобни практики създават прозрачност и откритост, необходими за ориентиране в кризисни ситуации. Уебинарът разгледа важността на активното публикуване и други механизми за споделяне на информация, които могат да увеличат капацитета на правителствата за ефективно реагиране при кризи. Модератоp на срещата бе Хелън Дарбишър, изпълнителен директор на Access Info Europe. Изказвания направиха Шушан Дойдоян, Армения; Илариа Февола, Article 19; Ана Калдерон, изпълнителен директор на Open Data Charter и председателят на Прозрачност без граници. Видео запис на срещата гледайте ТУК


По повод отбелязването на IDUAI, ЮНЕСКО отново обърна внимание на петте основни точки, свързани с правото на достъп до информация на фона на COVID-19 – правни гаранции за достъп до информация; международни стандарти; прилагане на достъпа до информация и процедури; активно публикуване и лична неприкосновеност. 

* * *

На 28 септември 2020 година 19 неправителствени организации, сред които и Програма Достъп до информация се присъединиха към позицията на Световната мрежа Transparency International относно правото на гражданите на достъп до информация в безпрецедентни условия на социална дистанция и ограничен достъп до публичните институции, които белязаха 2020 година. В позицията се казва, че правото да знаем е от съществено значение именно във времена на криза и че COVID-19 не е причина за ограничаване свободата на информация.  

* * * 

Access Info Europe
призова европейските правителства да подпишат и ратифицират Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи, която ще влезе в сила на 1 декември 2020 г. „Трябва спешно да научим уроците от 2020 година – че информацията спасява човешки животи и има огромно обществена необходимост да бъдем информирани. Също така научихме, че националните ни режими на прозрачност не са достатъчно силни в Европа, че активното публикуване на ключови данни за здравето, вземането на решения, разходите и обществените поръчки не е достатъчно“, заяви Хелън Дарбишър, изпълнителен директор на Access Info Europe.

* * * 

Канада посвети на правото да знам цяла седмица от 28 септември до 4 октомври 2020. Това е петнадесетата година, в която канадците отбелязват Международния ден на правото да знам.


* * *

По повод Международния ден на правото да знам Центърът за право и демокрация (Centre for Law and Democracy) прави снимка на тенденциите въз основа на данните от Глобалния рейтинг на правото на информация (Global RTI Rating). От 2011 година, когато Рейтингът е представен за първи път законите, гарантиращи достъп до информация от 89 са почти 130.  Законите са най-силни по отношение на обхвата и най-слаби по отношение на добросъвестното разкриване на информация. Източна и Централна Европа са регионът с най-добри закони за достъп до информация. 

* * * 

На Международния ден на всеобщия достъп до информация Article 19 отново призова иранските власти да преразгледат Закона за публикуване и свободен достъп до информация от 2009 г., за да го приведат в съответствие с международните стандарти за правата на човека. „През последните години всеобхватната корупция и почти пълната липса на прозрачност и отчетност - наред с други неща - доведоха до широко недоволство, предизвикало протести в цялата страна. Искането на хората за прозрачност и прекратяване на корупцията е ясно. Крайно време е иранските власти да използват Закона за свободна информация като инструмент, който да гарантира, че исканията на хората за прозрачност и отчетност са изпълнени “, каза Салуа Гхазуани, директор на Article 19 за Средния Изток и Северна Африка.Проект Форум „Достъп до информация“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. 


Основната цел на проект Форум „Достъп до информация“ е подобрена прозрачност и отчетност на публичните институции. За прехвърляне към страницата, посветена на проекта, натиснете тук.

© 2020 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.