ПДИ проведе обучение на журналисти от Кърджали, Хасково и Смолян по проект „Граждански одит на активната прозрачност на управлението”

Гергана Жулева, Александър Кашъмов, Иван Михалев
Гергана Жулева, Александър Кашъмов, Иван Михалев

18 май, хотел „Арпезос”, Кърджали

 

На 18 май ПДИ проведе работна среща с журналисти от Хасково, Смолян и Кърджали в конферентната зала на хотел „Арпезос”. Темата бе „Публични регистри и журналистически разследвания”. Резултати от проучванията на фондацията, свързани с активното публикуване на информация за периода 2010-2012 представи изпълнителният директор Гергана Жулева, която поясни, че в хода на изследването са подадени 485 заявления за достъп по електронен път и са оценени 474 интернет-страници на институциите.

По отношение на онлайн публикуването според представените данни за трите области най-висок е рейтингът на Община Хасково – 23,6 точки, следват Община Кърджали – 18,1 т. и Община Смолян – 17,6 т. При сравнение на сайтовете на областните администрации най-добър в публикуването е този на Смолян, следван от Хасково. Последна е страницата на Кърджалийска област. Журналистите и от трите области споделиха, че резултатите от проучването съвпадат с опита им в контактите с институциите и наблюденията им за тяхната откритост.

Ръководителят на правния екип на ПДИ Александър Кашъмов представи публичните регистри чрез случаи, постъпили във фондацията. Иван Михалев, редактор във в. „Капитал”, разказа за опита си с използването на публичните регистри като източник на информация за разследванията, които е направил.

Журналистите от трите области получиха отговори на много въпроси, свързани с работата им с публичните регистри.

 

Подготви за печат

Иванка Ламбева

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.