Кипърското председателство на Европейския съюз пое предизвикателството да постигне съгласие за ревизирането на Регламент 1049/2001, след като Дания не успя успешно да приключи преговорите. Дионисис Дионисиу е избран да води преговорите от името на Кипърското председателство. Вече са проведени няколко срещи със заинтересованите групи, една от тях се проведе на 5 юли 2012 г. с представители на гражданското общество, в това число неправителствената организацията Access Info Europe.

 

Дебатът за изменение на Регламент 1049/2001 датира от 2007 година. През 2011 и 2012 г. дискусиите бяха особено активни, но Дания не успя да акумулира политическата воля на страните членки.

 

Когато европейските министри се срещнаха на 26 юни 2012 г. в Люксембург в Съвета за общи въпроси нямаше дискусия за измененията на правилата за достъп до документи. След като обсъжданията продължиха повече от седмица, Дания накрая реши да не внася въпроса са обсъждане на срещата на Съвета.

 

Анна-Майя Хенриксон, министър на правосъдието на Финландия смята, че процесът на реформиране на Регламент 1049 се е фокусирал върху ограничаване на достъпа, вместо върху неговото подобряване.

 

ВРЕМЕ Е ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ДЕЙСТВА

Становище на Аннели Яятеенмаки заместник председател на ALDE (Алианс на либерали и демократи за Европа) и съдокладчик на ревизията на Регламент 1049/2001 за достъп до документи на ЕС

 

Датското председателство нямаше политическа воля. Европейската комисия не успя да постигне компромис. Сега Европейският парламент трябва да предприеме три нови инициативи, за да насърчи прозрачността, смята Аннели Яятеенмаки, член на ЕП от ALDE.

 

Прозрачността в момента е по-важна от всякога за ЕС. Гражданите и финансовите пазари изгубиха доверие към ЕС. Ключов инструмент за връщане на доверието е решителното повишаване на сегашното ниво на прозрачност в Европейския съюз.

 

Договорът от Лисабон изисква повече прозрачност, особено по отношение на законодателните процедури. Нуждаем се от по-голям достъп до документи.

 

Европейският парламент, Комисията и Съветът се опитаха да се договорят за промени в Регламента 1049/2001, но не постигнаха никакъв успех. 

 

Датското председателство нямаше истинска политическа воля да прокара ревизията през пролетта. Това изобщо не беше приоритет на Председателството.

Европейската комисия запази негативното си отношение по време на преговорите. Нямаше желание за постигане на компромис. Не се премести дори 1 см напред по време на преговорите. Вместо това, комисията налагаше повече ограничения и изключения.        

 

Групата на преговарящите от  Европейския парламент, водена от Майкъл Кашман, работи усилено, за да се постигне съгласие. Тя беше готова на отстъпки, но не и да прави крачки назад в името на прозрачността.

 

Жалко е, че Съветът и Комисията не приемат изискванията на Лисабонския договор за повече прозрачност. Но има и много други възможности за подобряване на прозрачността, които са осъществими без ревизия на Регламент 1049/2001.

 

Нека започнем оттук

 

Европейският парламент е смятан за най-прозрачната европейска институция. Но нека от парламента започнат промените, защото тъкмо той изисква повече прозрачност.   Ето три предложния:

 

  1. Публичност на гласуванията в комисиите и в пленарна зала. Гражданите имат право да знаят как депутатите гласуват при всеки вот.
  2. Публичност на протоколите от координаторските срещи в комисиите.В момента важните решения на комисиите се взимат тайно.
  3. Създаване на нова публична база данни за консултативните документи, резултат от срещите между Парламент, Съвет и Комисия (т-нар. триалог). Веднага щом докладчикът ги получи, документите трябва за влязат в база данни.  Гражданите имат право да знаят позицията на европейските институции при преговорите, свързани с европейското законодателство.

Това са само някои малки примери за това как може да се подобри прозрачността без ревизия на какъвто и да е регламент. Пълният списък на възможните подобрения би бил твърде дълъг. Макар и не толкова, колкото би бил подобен списък от Съвета и Комисията.

 

Гражданите заслужават повече

 

Господа Барозо и Ван Ромпой, европейските граждани заслужават по-добра Европа, отколкото сега им предлагате. Взимането на решения на тъмно не е никакво решение на кризата. Нещата се промениха.

Европейските граждани заслужават демокрация. Тя изисква прозрачност, достъп до документи и публично взимане на решения. Нищо по-малко.  

 Превод: Ралица Кацарска

 

Становището е публикувано на 3 юли 2012 г. в Wobbing.euhttp://www.wobbing.eu/news/opinion-time-parliament-act

 

Още по темата - в секция „Обществен дебат” на интернет страницата на ПДИ.

 

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.