Здравка Маслянкова, координатор на ПДИ във Велико Търново
Здравка Маслянкова
Здравка Маслянкова

20,156 декара от двора на областната болница МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново се подготвят за продажба. Единият парцел е 18,706 дка, върху които е недостроеният девететажен хирургичен корпус. Вторият парцел е от 1,450 дка на ул. "Магистрална", където е паровата централа на лечебното заведение.

 

Продажбата на болничните терени заприлича на играта "Тука има - тука няма", съдейки по изявленията на здравния министър, отговора на главния секретар на МЗ по подадено от мен заявление по ЗДОИ, поведението на представителя на МЗ в общото събрание на акционерите на МОБАЛ и решението на Съвета на директорите на болницата.

 

Още от встъпването си в длъжност министър Москов даде няколко интервюта, в които посочва, че ще подкрепи продажбата на неоперативни болнични терени. На 5 март 2015 проф. д-р Пламен Кенаров, главен секретар на МЗ, посочва в отговора си на заявлението ми по ЗДОИ следното: "Решението за продажба на недвижими имоти се инициира от Съвета на директорите на дружеството, след което се внася за разглеждане и вземане на решение от Общото събрание на акционерите. След запознаване с мотивите на Съвета на директорите за предприемане на действия по продажба на имоти, министърът на здравеопазването като упражняващ правата на държавата - акционер в "МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД, гр. Велико Търново, може да изрази своето становище".

 

В отговор на мое заявление по ЗДОИ Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) посочва, че в нея не е постъпвало писмо от министъра на здравеопазването, отнасящо се до приватизация на обособени части от двора или сградите на областната болница. Направих двете питания заради актуалността на темата сред великотърновската общественост.

 

Решението за продажбата на двата апетитни имота от болничния двор е взето от Съвета на директорите на МОБАЛ на 8 декември 2015. Двадесетте декара са определени от Съвета на директорите като неоперативни недвижими имоти, т.е. от тези активи болницата няма нужда. Оценката е направена по искане на здравния министър, става ясно от документите, с които разполагам.

 

На няколко пъти през годините великотърновските общински съветници се противопоставяха на продажбата на терени от двора на областната болница, в която държавата държи 51 % от капитала.

 

Темата за търгуването на болнична земя във Велико Търново се върти от 2008. Оттогава са инвестиционните намерения на "Кауфланд" към парцел с площ от 17,071 дка. През септември 2012 компанията официално депозира до тогавашния изпълнителен директор на МОБАЛ д-р Людмил Гецов инвестиционно намерение за земята.

 

Оказва се, че харесаният парцел на ъгъла на улиците "Краков" и "Велики Преслав" не е държавна собственост, се посочва в писмо от януари 2013 на областният управител проф. Пенчо Пенчев, с което разполагам в отговор на заявление по ЗДОИ. Отрицателното писмено становище срещу изграждането на търговска верига в болничния двор дава и главният архитект на Велико Търново арх. Николай Малаков.

 

Сега на тезгяха излизат други имоти с по-голяма площ и по-добра локация.

 

За да може Съветът на директорите да предложи на Министерски съвет за изваждане от забранителния списък за приватизация двата парцела с обща площ от 20,156 дка, на Общото събрание на акционерите в болницата са му нужни 67 %.

 

Държавата е с най-голям дял от капитала в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - 51 %. Община Велико Търново има 14,65 %, Горна Оряховица - 8,97 % , Елена - 2,11 %, Златарица - 0,93 %, Лясковец - 2,66 %, Павликени - 5,16 %, Полски Тръмбеш - 3,34 %, Свищов - 7,67 %, Стражица - 2,88 % и Сухиндол - 0,63 %.

 

Явно директорите на болницата бързат с продажбата, защото със свое решение от 8.12.2015 свикаха извънредно Общо събрание на акционерите на 19 януари 2016. То пропадна, защото представителят на държавата не дойде и събранието не събра кворум. Публично оповестената причина бе лошата метеорологична обстановка и неразринатите от снега шосета. Всъщност снеговалежите бяха спрели, а магистрала "Хемус" и главния път София - Варна до Велико Търново на 19 януари беше почистен и проходим при зимни условия.

 

Общото събрание беше отложено за 10 февруари. Държавата като мажоритарен собственик на капитала отложи продажбата на незавършения хирургичен блок и на изоставената парова централа, гласувайки въздържал се. Причината - липсва пълна документация за собственост на двата имота.

 

За една петилетка становището на болничното ръководство за съдбата на стърчащия от три десетилетия като паметник на руината недостроен хирургичен блок във Велико Търново се обърна на 180 градуса. През ноември 2010 тогавашният директор на МОБАЛ д-р Людмил Гецов официално обяви пред лекарите и медицинските сестри, че ще размразява проекта за възстановяването на блока. Според тогавашното ръководство на болницата са необходими 3000 кв.м площ от съществуващите 16 000 кв.м на два от етажите, за да бъдат преместени вътрешните отделения на болницата. Завършването на корпуса ще даде възможност да се съберат двете бази на МОБАЛ и всяка година да се икономисват по 600 000 лв. от комуникациите между новата и старата база на лечебното заведение. Възраждането на хирургическия блок е записано в концепцията за развитие на МОБАЛ от 2012, депозирана в Министерството на здравеопазването.

 

Според проведените експертизи през 2013, за завършването на хирургичния корпус щяха да бъдат нужни около 6 млн. лв., посочва

д-р Гецов.

 

“Съдбата на недостроения и изоставен хирургичен корпус в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново ще бъде решена след обществено обсъждане”. Това посочи през януари 2013 в парламента тогавашният здравен министър Десислава Атанасова в отговор на въпроса на депутата от „Коалиция за България” Бойко Великов относно откриването и провеждането на процедури за продажбата на терени и незавършения хирургичен блок на областната болница. Великов апелира тогава към Министерството на здравеопазването да не предприема действия по продажбата на каквито и да е имоти на болницата, защото има опасност от корупционен натиск върху акционерите.

През есента на 2013 д-р Людмил Гецов беше сменен от сегашния директор д-р Стефан Филев. Тогава д-р Филев категорично заяви пред медиите, че е финансово неизгодно да се възстановява хирургичният корпус.

 

Питане за предстоящата продажба на болнични терени във Велико Търново направи народният представител от "Патриотичния фронт" доц. Милен Михов. В отговора си на 29 януари 2016 министър Москов посочва: "Инвестиционни намерения за продажбата, съответно закупуването на недвижими имоти, заявени като собствени от дружеството, се отправят към управителните му органи, в частност към съвета на директорите. В Министерство на здравеопазването през 2015 е постъпило кратко писмо за интерес към имот на дружеството, без конкретни данни за планираните инвестиции и начини за реализация, което е предоставено за разглеждане и обсъждане на съвета на директорите с писмо наш изх. №26-00-199/30.03.2015".

 

С парите от приватизацията се планира да се построи нов болничен корпус, посочва д-р Филев в писмо от февруари тази година до кмета на Община Велико Търново. Същото посочва и в отговора си на депутатското питане министър Петър Москов.

 

Темата с продажбата на болнични имоти във Велико Търново продължава да виси във въздуха и да чака отговори и развитие.

 

© 2016 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.