ОЩЕ ОТ БРОЯ:
Съдебна практика по законодателството за достъп до обществена информацияИменно практиката на съдилищата ще подпомогне администрацията как да прави баланс на надделяващия обществен интерес и този на третите лицаСъдебна практика по законодателството за достъп до обществена информацияНалице е тенденция към широко разбиране за правото на достъп до обществена информация и стеснено тълкуване на неговите ограниченияКоя дата сме?Защитата на данни за здравословното състояние е с по-висока степенОт съдебната зала Офицер от резерва осъди военното министерство Кога и как да се използва свободата на информация като изследователски инструментНовини
Годишни доклади за състоянието на достъпаКнигиНаръчници и брошуриДоклади и анализиПДИ в медиитеРадиопредаване "Правото да знам" 2006Информационен бюлетин на ПДИ

Тодор Бойчев е водил шест дела по ЗДОИ, подготвя се за седмо

Божидар Събев, координатор на ПДИ в Хасково
Божидар Събев
Божидар Събев

"Да бъдеш гражданин и да отстояваш позициите си, дори когато каузата изглежда безнадеждна" е кредото на Тодор Бойчев от Хасково. Авиационен офицер от резерва, един от основателите и активните дейци на офицерската легия "Раковски" докато е на служба, Бойчев е водил шест дела по ЗДОИ, подготвя се и за седмо.

В канонадата от дела срещу институциите Тодор Бойчев има едно много точно попадение - спечелено дело срещу министъра на отбраната. То е с № 16/606 от 2011, гледано от Пето отделение на Върховния административен съд. През 2002 Бойчев иска от Министерството на отбраната да му бъде предоставен конкретен документ - списък 9/1 от Заповед на министъра с № 110 от 2002 със съкратени и закрити щатове във военното ведомство. Делото има и любопитна предистория. Първоначално Бойчев иска да се запознае с протокола, с който го уведомяват за пенсионирането му. След като му отказват, той завежда дело по ЗДОИ. И го губи, тъй като съдът решава, че документът визира частният случай на Бойчев без да е налице обществен интерес.

Упоритият гражданин не се предава: настоява за пълния списък със съкратените и закрити щатове в армията през 2002. И печели делото на всички инстанции, защото този път не става въпрос за частен случай. По делото има влязло в сила съдебно решение, но военното министерство така и не предоставя на Тодор Бойчев документа. Не е наложена и административна санкция на сегашния министър Аньо Ангелов, която според разпоредбите на закона е глоба между 200 и 2000 лв.

Отново във връзка със съкращенията в армията Бойчев има и друго дело по ЗДОИ, прекратено. Причина: съдът отказва да приеме плащането на таксата за образуване на съдопроизводство с държавни таксови марки.

Самият

 

Бойчев отказва да плаща

държавни такси по банков път

 

защитавайки тезата, че гражданите могат да избегнат комисионните на банките, ако плащат с таксови марки или в брой. Така от три водени дела срещу военното министерство Бойчев е спечелил едно. Което е пробив, като се има предвид колко трудно се получава информация от цитаделата на военните тайни, където системно се налага етикета "Оперативна" или "Служебна" информация на всякакви данни. Какъвто е случаят и с искания документ от преди 10 години. И дистанцията на времето, и самото му съдържание  - списък на вече закрити военни щатове -  едва ли могат да навредят някак на Въоръжените сили, ако бъдат огласени, смята Бойчев.

На хасковлията предстои нов сблъсък с МО. Той планира да поиска анализ на причините и обстоятелствата около злополуката с изтребителя МИГ-29 на 28 август т.г. на военното учение "Тракийска звезда". Тогава при излитане възникна пожар на самолета и двамата летци катапултираха. Бойчев е получил лаконичен отговор от два реда във "Фейсбук" и на електронната си поща от военните, но те не го удовлетворяват. Затова ще

 

търси правото си

да бъде информиран в съда

 

Другите три дела, които Бойчев води са срещу НОИ и Окръжната прокуратура в Хасково. От НОИ хасковлията иска със заявление да му се предостави на електронен носител метода, по който се изчисляват пенсиите на българските граждани и в частност неговата пенсия. Изисква се методът за обработка на данните и начинът, по който се стига до конкретните цифрови стойности. Бойчев се опасява, че в хода на изчисленията е възможно да има ощетяване за пенсионерите. Тук съдът е решил, че данните, искани от Бойчев, са приложени в неговото пенсионно досие, а цифровите данни са служебна информация. Решението е потвърдено и на втора инстанция.

Делата на Бойчев срещу окръжната прокуратура са на различни фази. Едното е искане на информация за преписка срещу служители на МВР, нарушили закона и административния правилник на МВР. Става дума за служители, съставили акт за пътно транспортно произшествие, без да присъстват на мястото на лека катастрофа на 2 февруари 2008. Тогава Бойчев се преобръща в канавка с лек автомобил на пътя Хасково-Узунджово. В произшествието няма пострадали, няма повредена държавна или общинска собственост. Бойчев се обажда два пъти на тогавашния телефон на МВР 166. И в двата разговора му казват, че не е необходимо да идват представители на КАТ. Въпреки това месеци по-късно му съставят акт за катастрофата. Без на място да дойдат служители на МВР и след като катастрофиралият автомобил отдавна е напуснал местопроизшествието и даже е даден за скрап. Актът е отменен в съда именно по тези причини, а

 

двамата пътни полицаи са наказани

 

от тогавашния директор на ОД на МВР Атанас Ненков.

В другото дело срещу Окръжната прокуратура Бойчев настоява магистратите да му предоставят данни за прекратени преписки в МВР по сигнал на самия Бойчев, че е нарушена тайната на личната му кореспонденция. "Чиновниците извършват престъпления по служба, като не дават пълна информация и по този начин поставят гражданите в заблуда. Това е престъпление по смисъла на член 283 от Наказателния кодекс", убеден е Тодор Бойчев.

Упоритостта на бившия авиатор стана и причина той да е сред тазгодишните номинирани за "Златен ключ" в раздела за активни граждани по повод Международния ден на правото да знам.

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.