ПДИ обяви победителите в областта на свободата на информация на онлайн церемония

Ралица Кацарска, ПДИ

На 28 септември Програма Достъп до информация обяви носителите на награди и антинагради по повод Международния ден на правото да знам. Заради извънредната епидемична обстановка церемонията се проведе онлайн в платформата Zoom, което не попречи на широкия обществен и медиен интерес.

Решението 28 септември да се отбелязва като Международен ден на правото да знам бе взето на международна конференция за свобода на информацията през 2002 в София. На тази дата бе създадена и Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (FOIAnet). Сега членовете на мрежата наброяват 250 организации от цял свят.   

Церемонията се провежда в условията на карантина, на протести в много от големите градове на България. Номинациите, които получихме, бележат времената, в които провеждаме церемонията. Номинациите са свързани главно с участие в обсъждане на публични политики и с възможността за граждански контрол върху работата на институциите. За разлика от други години, половината от всички номинации бяха свързани с антинаградите, което е показателно какво става в обществото и какво е доверието в институциите ни“, отбеляза изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева при откриване на церемонията. 

Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, представи номинациите в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ“ – Димитър Пецов, Дияна Бончева, Петър Кърджилов, Петър Пенчев, София Ключкова и Станимир Стоянов. Кашъмов подчерта, че журито тази година е обърнало специално внимание на гражданите от местните общности. И че силата на ЗДОИ е в това, че чрез него гражданите държат институциите отчетни.  

Със „Златен ключ“ бе отличен Димитър Пецов от Силистра за дългогодишната му упоритост в използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за да осветли как местната администрация разходва парите на данъкоплатците. Димитър Пецов сподели, че за него наградата е изключителен жест и признание, а подкрепата на ПДИ – лъч светлина за гражданското общество в България. 

В категорията бяха връчени две грамоти – на Дияна Бончева от Ямбол за активността й като дългогодишен и упорит ползвател на ЗДОИ. Благодарение на нейните заявления се разяснява ситуацията около проучвателните работи и предстоящия златодобив  в района на общините Болярово и Елхово. И на София Ключкова от Велинград за това, че от 2007 неспирно упражнява правото си на достъп до информация, като в повечето случаи получава информацията, която търси.

София Ключкова благодари, подчертавайки, че трябва да се говори повече за достъпа до информация, защото хората не знаят достатъчно какви са неговите предимства. Тя допълни, че „българският народ трябва да се научи, че трябва да знае“. 

Дияна Бончева благодари на екипа на ПДИ, от който се е научила как да борави със ЗДОИ и сподели, че самата номинация е вид награда, признание за труда, който полагат всички активни граждани. 

* * *

Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията „Неправителствена организация, най-активно използвала ЗДОИ“ – Антикорупционен фонд, Гражданско сдружение „БОЕЦ“, Грийнпийс – България и Екологично сдружение „За Земята“ и фондация „Последна клетка“.   

Антикорупционният фонд (АКФ) заслужи наградата „Златен ключ“ за усърдната работа в разследването на обществено значими — и нерядко чувствителни — теми, като дори се стигна до тормоз над хора от екипа на организацията. За последните две години от АКФ са подали над 30 заявления по ЗДОИ и водят дела срещу институции, отказали обществена информация.

Грамота получи Гражданско сдружение „БОЕЦ“ за битката за достъп до информация, която печелят в четири дела по ЗДОИ – срещу Софийска градска прокуратура за информация относно свършената от Иван Гешев работа като редови прокурор; срещу Специализираната прокуратура за дейността й и получените бонуси към заплати на магистрати; срещу КПКОНПИ за дейността й и в частност размера на отнетите от Комисията средства (във връзка с изказване на министър-председателя);  срещу НАП за информация за отписани вземания, несъбран корпоративен данък и данни за хазартния бизнес.

Изпълнителният директор на АКФ Бойко Станкушев благодари на ПДИ „за изключителната упоритост, кураж и изобретателност благодарение на които десетилетия работи в полза на новото българско общество.“ Той подчерта, че ЗДОИ е изключително важен инструмент в работата на АКФ. 

Георги Георгиев, лидер на ГС „БОЕЦ“, поздрави номинираните и отличените: „Няма как да сме истински свободни без правото да знаем. ЗДОИ е сред добрите закони, който е чиста форма на граждански контрол върху управлението“.  

* * *

Генка Шикерова представи категорията „Най-добър журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“ и сподели, че тази година категорията е изключително оспорвана – Дияна Бончева, Радио 999, Диана Йонкова и Катя Илиева, „Фрогнюз“, Венелина Попова, „За истината“, Мила Чернева, „Капитал“ и Спас Спасов, „Дневник“.  


Наградата „Златен ключ“ бе присъдена на Мила Чернева от „Капитал“ за активното ползване на ЗДОИ в нейни разследвания, за редица заведени дела срещу откази и за три спечелени дела по важни за обществеността теми.

Почетна грамота получи Спас Спасов от „Дневник“ за задълбоченото му разследване по казуса със замърсяването на Варненското езеро от изтекли отпадни води. Материалите на Спасов предизвикаха гражданската реакция на варненци, които поискаха оставката на кмета Портних за това, че 9 месеца укривал информация за скъсания тръбопровод. Стигна се до проверка на Окръжната прокуратура и до сезиране на ЕК по случая.

Благодаря на ПДИ за всичко, което правят от толкова години, може би ако не бяха те изобщо нямаше да знам за съществуването на този закон. Разбира се, благодаря на адв. Стефан Ангелов, че всеки път ме насърчава да обжалваме отказите и да се явяваме по дела. Благодаря на всички колеги и журналисти, на граждани и организации, които ползват активно ЗДОИ и не се отказват при натиск“, сподели Мила Чернева.

За мен е важно, че един проблем, свързан със злоупотребата на европейски средства, беше осветен през публикациите ми, за да стане ясно как това се отразява на околната среда и качеството на живот. Честит празник на всички, защото всички имаме нужда да знаем“, сподели Спас Спасов

* * *

Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, представи номинациите в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“ – Община Златоград, Община Челопеч, Община Белослав, РЗИ- Монтана и РИОСВ Пазарджик. Тя подчерта, че всички номинации са постъпили от журналисти и  шестте номинирани институции имат много добре поддържани интернет страници от гледна точка задълженията в ЗДОИ.  


Наградата „Златен ключ“ се присъди на Община Златоград за подробните ежемесечни справки за разходването на бюджетни средства като устойчива практика на институцията от 2012 година насам; за това, че е пример в изпълняването на задълженията за активно публикуване на информация, както и за липсата на откази за достъп до информация. Община Златоград през последните години е в Топ 10 сред органите на местно самоуправление в Рейтинга на активната прозрачност, извършван ежегодно  от ПДИ.  

РЗИ-Монтана получи почетна грамота за тазгодишното челно място сред териториалните органи на изпълнителната власт според рейтинга на ПДИ. РЗИ-Монтана е пример за изрядност що се отнася до задължителната за всеки институционален сайт секция „Достъп до информация“, както и за своите Вътрешни правила и в секцията, свързана с Ковид-19. През 2020 година няма постановени откази на заявления по ЗДОИ. 

* * *

Кирил Терзийски от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията "Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ". Тази година за антинаградата „Катинар“ постъпиха най-много номинации – за Министерство на правосъдието, МВР и СДВР, Столична община, Народно събрание, Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, Община Варна, Община Радомир и Община Баните, АЯР, МВнР и министър Екатерина Захариева, Общините Гоце Делчев, Етрополе, Калояново, Родопи, Рудозем, Сапарева баня, Твърдица и Хаджидимово.  


Журито определи антинаграда „Катинар“ за Министерството на правосъдието за отказа да изпълни съдебно решение, което го задължава да достави достъп до паметните бележки от срещите, проведени от членове на Висшия съдебен съвет, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор и неговите заместници, както и от всички други представители на съдебната власт, КОНПИ и КПКОНПИ, с представители на Европейската комисия в рамките на експертните мисии в България по Механизма за сътрудничество и проверка, проведени между 2007 и 2018 г.  Вместо да изпълни съдебното решение и да предостави търсената информация, МП отказва повторно с мотиви, идентични на вече отменените от съда.

„Срамота” получиха МВР и СДВР за отказа им да отговарят на въпроси за полицейското насилие, използвано по време на протести срещу правителството и главния прокурор, и по-конкретно за това какви наказания са получили представители на органите на реда, употребили прекомерна физическа сила.  

* * *

Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията „Най-абсурден или най-смешен случай или практика за достъп до информация” – МОСВ, ДАБЧ, кмет на Община Ивайловград, министър на вътрешните работи и директор на дирекция „Правно-нормативна дейност“ Росица Грудева, Главен инспектор Теодора Точкова и Инспекторат към ВСС, УМБАЛСМ Пирогов, МБАЛ Пазарджик и УМБАЛ Стара Загора. 

Носители на антинаградата „Вързан ключ“ са Главен инспектор Теодора Точкова и Инспекторатът към ВСС за това, че вместо да изпълнят влязло в сила съдебно решение, задължаващо Инспектората да предостави данни за извършената проверка по случая „ЦУМ-гейт“, главен инспектор Точкова е подала молба до ВАС за отмяна на решението на АССГ. Мотивите са, че делото е гледано в две съдебни заседания без представител на ИВСС. В същото време делото е отлагано два пъти  по вина на ИВСС – първия път заради отпуск на единия юрисконсулт, който трябвало да гледа детето си вкъщи по време на извънредното положение, а след това заради работа от вкъщи на двамата юрисконсулта, отново в деня на заседанието.Церемонията за Деня на правото да знам е част от проекта Форум „Достъп до информация“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. 


Основната цел на проект Форум „Достъп до информация“ е подобрена прозрачност и отчетност на публичните институции. За прехвърляне към страницата, посветена на проекта, натиснете тук.

© 2020 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.