Администрацията в „Града на скалите“ зае второ място в Рейтинга на активната прозрачност

Цветомир Цветанов, координатор на ПДИ във Видин

Белоградчик не е малка, но не е и голяма община. Известна е с природните и историческите си забележителности. Местната администрация обслужва около 5600 жители. Намира се в най-бедния регион на Европейския съюз и от почти десетилетие работи в тежка финансова обстановка, заради наследени от предишното управление непосилни дългове. Въпреки това тази година община Белоградчик се нареди сред лидерите в Рейтинга на активната прозрачност, изготвен от Програма Достъп до информация. Тя е на второ място сред 564 публични администрации, само на 0,7 пункта зад първенеца по прозрачност - община Търговище. Освен това администрацията в „Града на скалите“ отбелязва значителен напредък спрямо предходната година, като се изкачва с 9 места в класацията. Основният „виновник“ за отличните резултати е заместник-кметът Росен Младенов.

 

„Няма как да не сме доволни от класирането, но това означава, че доста се трудим да публикуваме информация, която е задължителна по закона. Стремим се да изпълняваме изискванията на нормативната база. На сайта на община Белоградчик периодично и постоянно се актуализира информацията, задължителна по ЗДОИ“, обяснява Младенов и допълва, че сам наблюдава какво трябва да се качи и актуализира и винаги изисква от служителите на администрацията.

 

По думите му през последните години община Белоградчик последователно следва философията, че гражданите трябва да са добре информирани за дейността на публичните администрации. Живеем в 21 век – всичко е в интернет и от нас зависи информацията там да е актуална. Несериозно е да се търсят оправдания, за да не бъдат изпълнени изискванията на ЗДОИ, категоричен е още Росен Младенов: „Наистина имаме сериозни финансови затруднения и ред други отговорности, но в случая не се изискват почти никакви средства и усилия, за да поддържаме сайта си отговорно и да публикуваме информацията, която, в крайна сметка, е задължителна по закон“. 

 

© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.