Стела Ковачева, координатор на ПДИ в Разград
Стела Ковачева
Стела Ковачева

Нови  4 огнища на туберкулоза по кравите  са открити в разградско през последните два месеца. За болни стада в селата Голям Извор, Голяма вода, Липник и Тодорово информират ветеринари. Съобщението до медиите е изпратено от  д-р Стойчо Колев, председател на съсловната организация в региона. Професионалистите алармират средствата за информация, защото не вярват, че тревожните факти за хората ще станат обществено известни, ако за огласяването им се разчита на  държавните институции.

 

Откъде това недоверие?

 

То е последица от скандалното информационно затъмнение по проблема, поддържано две години от всички отговорни това да не става държавни институции в областта.

През февруари т.г. стана ясно, че 92 крави от частно стопанство в исперихското село Лудогорци са носители на опасната зараза. Знаещите за това институции обаче са го пазили в тайна. Истината  излезе на светло, след като частна лаборатория е направила изследвания по поръчка на голяма месопреработвателна компания, закупила животни от заразената ферма. Принудени да излязат на светло, държавните органи, които съществуват за да опазват общественото здраве, се оплетоха в обяснения, че знаели за случая, но не било вярно, че  стадата, в които са открити болни крави, били заразени, нито че хората, работили във фермите и другите, които са купували мляко и месо оттам, са в опасност. Сагата  през февруари завърши с

 

гузни оправдания и едно дело,

заведено по ЗДОИ

 

от гражданска организация в Разград. На съдебното дирене разчитаме да установи истината за това кой какво е прикривал с мълчанието си.

Месеци по-късно отново частно практикуващи ветеринари, а не държавните ветеринарно медицински служби в Разград, повдигат проблема със заразените с туберкулоза крави. От страна на задължените по ЗДОИ институции отново идва мълчание, което  вече кънти оглушително. Уточнението на  шефа на  областната агенция по безопасност на храните  д-р Ибрахим Яхов, че става дума не за 30 (както твърдят колегите му заразени животни), а само за 20, звучи повече от нелепо. Като че ли, за да се зарази човек е нужно да пие  мляко от десетки болни  добичета, а не само от едно.

 

И отново никой нищо не споменава за генезиса на проблема, довел до разпространението на заразата. А той е свързан  с това, че истината е била  скрита за обществото години наред.  Въпросът  “Кой?” и тук остава все още открит, а въпросът “Защо?” дори не е поставен на дневен ред.

© 2014 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.