Подбра Ралица Кацарска, ПДИ

2005 година: изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева получава наградите "Темпълтън" от Алехандро Чафуен, изпълнителен директор на фондация "Атлас" (вляво) и Леонард Лиджио, изпълнителен вице-президент

Преди 14 години, на 27 април  2005, Програма Достъп до информация получи първа награда „Темпълтън“ в категорията „Етика и ценности" и приз за цялостно институционално развитие.

 

Европейският омбудсман Емили О`Райли подкрепя искането на EUObserver за прозрачни разходи на депутатите в ЕП. Европейският парламент (ЕП) трябва да предостави достъп до документите относно решението за прозрачността на разходите,  направени от евродепутатите в бъдеще. Миналата година ЕП не изпълни искането на EUobserver да публикува докладите и това бе определено като „лошо управление“ (maladministration)  в становището на Европейския омбудсман от 2 май 2019.

Източник: EUObserver

 

Разговорите между Блеър и Сорос за Брекзит са тайна. Европейската комисия пази в тайна подробности около разговорите между комисаря по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси, бившия премиер на Великобритания Тони Блеър и Джордж Сорос относно втория референдум за Брекзит. Необходимостта да се защити  процеса на взимане на решения в Европейския съюз надделява над публичния интерес какво се е обсъждало на срещата в Давос миналия януари – това казва ЕК в отговор на заявлението за достъп до информация, подадено от EUobserver.

Източник: EUobserver 

 

Испания опитва да ограничи правото на търсене на информация до граждани с валидни ID номер, електронна поща и мобилен телефон.

Испанското правителство обяви нова система за идентифициране на хора, които искат да подадат заявление за достъп до информация съгласно Закона за прозрачност от 2013. От всеки заявител ще се искат име, издаден в Испания идентификационен номер, електронна поща и номер на мобилния телефон. На 12 април т.г. неправителствената организация Access Info Europe излезе със съобщение, критикуващо тази система, тъй като тя е дискриминация спрямо заявители, които не са граждани или жители на Испания или нямат мобилен телефон. „Правото на информация е човешко право, така че всеки трябва да има възможност да го упражнява, независимо от своята националност или технически средства“, подчертава Хелън Дарбишър, изпълнителен директор на Access Info Europe. Отмяната на изискването за ID е един от ангажиментите в третия план за действие на Испания в инициативата „Партньорство за открито управление“, след като гражданското общество изрази своята тревога, че издаването на дигитален сертификат за удостоверяване на идентичността е твърде тежко (само 13% от испанците имат такъв дигитален сертификат). Access Info Europe иска опростяване на процедурата, за да се позволи на всеки с достъп до интернет да подава заявление.

Източник: Access Info Europe

 Нова база данни за Национални нефтени компании. От 25 април е достъпна онлайн база данни на Националните нефтени компании, създадена от Института за управление на природните ресурси (NRGI). Базата данни предлага най-големия набор от отворени данни за дейността на Национални нефтени компании по света – производство, приходи, разходи, трансфери към правителства с 70 000 точки за данни от 71 нефтени компании за периода 2011 – 2017 година. Националните нефтени компании произвеждат голяма част от световния нефт и газ. Компаниите в базата данни притежават общо активи от над 3,1 трилиона долара. Патрик Хелър, съветник в NRGI, смята че „ Комбинацията от масивно икономическо влияние и слаб контрол може да доведе до огромни икономически рискове в много държави.“ Освен проблема с прозрачността, някои национални петролни компании носят огромни дългове, които натоварват националните икономики. Според доклада на NRGI най-малко 25 държави са „зависими от националната петролна компания“, което означава, че НОК самостоятелно събира приходи, равняващи се на повече от 20% от общите приходи на правителството. Фискалното здраве на много страни и способността на техните правителства да използват приходите от петрол за развитие зависят в голяма степен от това колко добре се управлява НОК, колко приходи се прехвърлят на държавата и качеството на разходите.

Източник: FOIAnet   

 

Препоръка на Европейския омбудсман по случай 805/2018/ТНН относно отказ на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да предостави публичен достъп до документи за заем на Фолксваген.  

Случаят се отнася до заем от 400 милиона евро публични средства, дадени от ЕИБ на Фолксваген (една от най-големите европейски компании), които впоследствие се оказва, че са използвани за измамни цели. Фолксваген е получила съфинансиране за изследователски и развоен проект, насочен към намаляване вредните емисии. През 2015, след разпространението на новината за „Дизелгейт“ из цял свят, се засилват опасенията, че Фолксваген използва заема за производство на „дефектна част“, която дава погрешни резултати при тестовете за вредни емисии. През ноември 2015 OLAF започва разследване на взетия заем. Разследването приключва през лятото на 2017, когато ОЛАФ изпраща доклад на ЕИБ, в който се казва, че Фолксваген е подвела ЕИБ при взимане на заема. Разследващ журналист иска от ЕИБ да получи доклада с препоръките и свързаните вътрешни документи. Банката отказва. В резултат журналистът подава жалба пред Европейския омбудсман. Емили О`Райли решава, че има голям обществен интерес от оповестяването на тази информация, който надделява над интересите на ЕИБ.

Източник: Европейски омбудсман

 

Унгарското правителство е изхарчило 48 милиона евро за пропаганда през първите три месеца на 2019. Екипът на Atlatszo проследява колко пари е изхарчило унгарското правителство за пропаганда. Официално, парите са изхарчени за информиране на гражданите за взетите от правителството решения. В повечето случаи обаче, това означава, че парите на данъкоплатците са използвани за разпространяване на съобщение от управляващата партия ФИДЕС. По-голяма част от средствата (около 31 милиона евро) са изразходвани за кампания, оповестяваща „решения за бъдещето на Европа, осъществени в Унгария и в чужбина.“ Това най-вероятно е скандалната анти-ЕС кампания с билбордове със снимките на Жан-Клод Юнкер и Джордж Сорос. Тази кампания доведе до напрежение между лидерите на ЕНП (Европейска народна партия) и партията на Виктор Орбан. Парите са спечелени чрез обществени поръчки от две компании, собственост на бизнесмена Csaba Csetényi.

Източник: ATLATSZO

 

© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.