Подбра Диана Банчева, ПДИ

Сборник с решения и определения по съдебни дела за свобода на информацията в Нигерия. Изданието е на Програма за медийни права Media Rights Agenda (MRA). Със заглавие „Торба с късмети: Компилация на определения и решения по дела за свобода на информацията в Нигерия (2012 – 2018)“, сборникът съдържа съдебни актове от щатски върховни съдилища, Федералния върховен съд и Апелативния съд от влизането в сила на Закона за свобода на информацията в Нигерия през 2011. „Целта на тази първа публикация е да улесни работата на адвокати, водещи дела за свобода на информацията, както и на съдии, решаващи тези дела. Съдържанието би представлявало интерес и за изследователи на съдебната практика по дела за свобода на информацията по закон, който е нов за Нигерия“, споделя изпълнителният директор на Програмата за медийни права Едетен Ойо.

Източник: http://mediarightsagenda.net/web/mra-publishes-compilation-of-rulings-and-judgments-in-foi-cases-2/

 

Комитетът на репортерите за свобода на пресата с Наръчник за добро управление в САЩ. Наръчникът е събрал законите за открити заседания и достъп до документи във всеки щат, като дава възможност за сравнение. Предстои допълнение на съдържанието, свързано със законодателството в щатите Алабама, Флорида, Масачузетс, Пенсилвания и Уисконсин.

Източник: https://www.rcfp.org/open-government-guide/

 

Победа за прозрачността в Бразилия. Бразилският президент Жаир Болсонару е отменил Постановление за секретност 9690, с което се даваше право на голям брой служители да класифицират информация като секретна. Това съобщи директорът на програмата за публична прозрачност в Бразилия, проф. Грегъри Миченер в Мрежата на застъпниците за свобода на информация. Действието на президента е в резултат на активна кампания от страна на пресата, на неправителствени организации и на изследователи и експерти в страната.

Източник: Международна мрежа на застъпниците за свобода на информа

© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.