Подбра Ралица Кацарска, ПДИ
Ралица Кацарска
Ралица Кацарска

Австралия отказа да оповести кореспонденцията си с ЮНЕСКО. Правителството на Австралия отказа да предостави документите, свързани с премахването на всички препоръки в доклада на ООН за вредата от климатичните промени върху Големия бариерен риф (кораловият рай на Австралия и едно от седемте природни чудеса на света) и други австралийски забележителности, част от световното природно наследство. 

ЮНЕСКО премахва препоръките, след като представители на австралийското правителство възразяват с аргумента, че споменаването на вредите от климатичните промени би се отразило негативно на туризма. Според статията в ClimateHome заявлението, с което се търси информация за разменените писма между Австралия и служителите на ООН, до голяма степен е отхвърлено. В крайна сметка имейлите са предоставени, но почти цялото съдържание и имената на служителите са заличени. По-голяма част от заличаванията се базират на изключенията в австралийския закон за свобода на информация, а именно, че информацията може да навреди на международните отношения. Като основание за неразкриването на имената на служителите се изтъква защита на личните данни.  

Източник: Freedominfo.org

 

Бразилия: мерките за сигурност на Олимпийските игри са непрозрачни. Неправителствената организация ARTICLE 19 е сериозно обезпокоена от факта, че мерките за сигурност на Олимпийските игри се пазят в тайна. През януари-февруари 2016 Article 19 и Глобално правосъдие подават 16 заявления за информация до шест правителствени агенции в Бразилия, които отговарят за сигурността по време на Олимпийските игри. От изпратените заявления, отговор получават 9. Половината от заявленията получават отказ на основание, че търсената информация е класифицирана като „тайна“. От предоставената информация става ясно, че:

  • Бразилската държава е придобила 18 000 гумени куршума, 4 500 гранати със сълзотворен газ, 4 500 шокови гранати, 900 спрея с пипер, за да се използват от силите за сигурност
  • Не се знае какво програмно и електронно оборудване е закупено в щата Рио де Жанейро
  • По време на игрите по улиците на Рио има 20 000 войници
  • Министерство на отбраната може да използва заглушаване на клетъчните честоти, за да „неутрализира терористични заплахи“. Определението на този тип заплахи е твърде неясно и заглушаването може да е насочено срещу протестиращи гражданииии и социални движения.

Източник: Article 19

 

Бразилия: мътни води на залива Гуанараба. Последният доклад на Article 19 „Мътна вода: прозрачност на програмите за почистване на залива Гуанараба“ разследва отчетността на изпълнението на две програми, създадени за почистване на района на залива. Става дума за Програмата за отстраняване на замърсяването на залива Гуанараба, която се изпълнявала от 1994 до 2006 и Програма за почистване на канализацията в общините, заобикалящи залива Гуанараба, по която се работи от 2006 и още е активна. Article 19 проучва работата по двете програми от гледна точка на достъпната информация на техните интернет страници (активна прозрачност) и отговорите на изпратените заявления за достъп до информация (пасивна прозрачност) въз основа на критериите достъпност, качество и разбираемост на информацията. Изследването е фокусирано върху ресурсите, използвани за изпълнение на програмите; графика за извършване на пречиствателните работи; планирания брой хора и домакинства, които ще се ползват от подобренията и източниците на финансиране. Article 19 призовава министерствата и държавните институции, които отговарят за програмите за опазване на околната среда, да предприемат стъпки за увеличаване на прозрачността и да гарантират, че е лесно да се търси, споделя и обсъжда важна информация за инфраструктурни проекти.

Източник: Article 19   

 

Проектозакон за свобода на информация в Танзания. На 25 август парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси на Танзания кани на консултация всички участници в изготвянето на Закона за право на информация, за да дадат своите последни бележки. Това е кулминацията на 10-годишните дебати във връзка с проектозакона. За първи път през 2006 Директоратът за информационни услуги оповестява проектотекста.

Източник: Freedominfo.org

 

166 изключения във филипинския закон за свобода на информация.  Проектът за наръчник за прилагането на Закона за свобода на информация включва изключения, вариращи от въпроси за националната сигурност до криминални разследвания.

Проектът идва след като на 23 юли 2016 президентът на Филипините Родриго Дутерте подписва Указ за пълно публично оповестяване на информация от цялата изпълнителна власт.

Групата на изключенията включва информация за т.нар. съвещателен процес – протоколи и мнения, изразени по време на формулиране на политики и в процеса на взимане на решения; имуществените декларации на държавните служители; бизнес информация, събирана от държавните агенции  - търговска тайна, поверителни финансови данни, счетоводни книги и записи на частни корпорации.

Източник: Rappler.com

© 2016 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.