ОЩЕ ОТ БРОЯ:
Съдебна практика по законодателството за достъп до обществена информацияИменно практиката на съдилищата ще подпомогне администрацията как да прави баланс на надделяващия обществен интерес и този на третите лицаСъдебна практика по законодателството за достъп до обществена информацияНалице е тенденция към широко разбиране за правото на достъп до обществена информация и стеснено тълкуване на неговите ограниченияКоя дата сме?Защитата на данни за здравословното състояние е с по-висока степенОт съдебната зала Офицер от резерва осъди военното министерство Кога и как да се използва свободата на информация като изследователски инструментНовини
Годишни доклади за състоянието на достъпаКнигиНаръчници и брошуриДоклади и анализиПДИ в медиитеРадиопредаване "Правото да знам" 2006Информационен бюлетин на ПДИ
Подбра Ралица Кацарска, ПДИ
Ралица Кацарска
Ралица Кацарска

Достъпът до писма на Принц Чарлз забранен

Доминик Грийв, главен прокурор на Великобритания, наложи вето върху предоставянето на 27 писма, изпратени от принц Чарлз до седем министерства. С ветото се прилага абсолютното ограничение, свързано с кралското семейство и то отменя решение на трибунала по свобода на информацията от 18 септември 2012 г. Тогава съдиите  постановиха, че писмата представляват „кореспонденция, оказваща влияние за промяна на политики” и обществото има право на достъп до тях. Според  главния прокурор обаче оповестяването на писмата са част от подготовката на принца за приемането на кралската корона и публикуването им би довело до „евентуално уронване на позицията на политически неутралитет”.

Развитията са по случай на журналиста от в. „Гардиън”, Роб Ивънс, който през 2005 г. подава заявление за достъп до копия от писмата между принц Чарлз и седем  министерства, Представителството на Северна Ирландия и Кабинета на министър председателя за период от седем месеца. Достъп бе отказан на основание, че кореспонденцията трябва да се пази в тайна по силата на норма от традиционното конституционно право на Великобритания.

В. „Гардиън” ще обжалва ветото пред върховен съд. В продължение на няколко години Уелският принц е критикуван, че се бърка в работата на министерствата и се опитва да променя тяхната политика.

Подробности може да четете на адрес:  http://www.guardian.co.uk/politics/freedomofinformation

 

ФБР трябва да плати на журналист 470 000 долара по две дела за достъп до информация

Федерален съдия постанови ФБР (Федерално бюро за разследване) да плати на Сет Розенфелд - журналист от Сан Франциско, почти половин милион долара за забавяне при предоставянето на информация по Закона за свобода на информацията.  Розенфелд е репортер на вестниците The Chronicle и San Francisco Examiner и изследва протестното движение в Бъркли, Калифорния от 1960-те години. Журналистът иска различни документи, свързани със секретната операция на ФБР в университетския град и тайните отношения с бившия президент Роналд Рейгън, по това време губернатор на Калифорния. Завежда пет дела за забавяне на предоставянето на информация. Печели две, по които получава адвокатските възнаграждения. „Надявам се тези решения да улеснят достъпа до информация за журналисти, историци и общественост относно това, което върши правителството”, споделя Розенфелд.

Получената информация е използвана за статии във вестниците  The Chronicle и San Francisco Examiner и за книгата "Subversives: The FBI's War on Student Radicals, and Reagan's Rise to Power,", публикувана през месец август 2012 г.  
Източник: http://www.sfgate.com/bayarea/article/FBI-must-pay-S-F-journalist-470-000-3965054.php#photo-3328525

 

Договорено между политическите партии изменение на Закона за достъп до информация в Дания предизвиква критики

Лявоцентристкото правителство сключи политическа сделка с две от опозиционните партии относно нов закон за достъп до публични документи и информация. Сделката, направена при закрити врата все още не е официално предложение, но е много вероятно да се превърне в закон в близките шест месеца.

Някои от предложените изменения в закона се приемат позитивно – като подаването на заявления онлайн, разширяване правото на достъп до регистри с имейл кореспонденцията на местните и регионалните органи на власт, както и държавни компании.

Журналистически организации и застъпници за свобода на информацията критикуват проекта за: спирането на заявления за достъп до информация, ако разглеждането им ще отнеме повече от 25 часа, с изключение на заявленията от журналисти и изследователи от известни медии и институти; ограничаването на достъпа до документи, свързани с процеса на взимане на решения относно законодателни инициативи в рамките на министерствата. Организациите, критикуващи проекта смятат, че това ограничение би било в противоречие с духа на конституцията.

Източник: Wobbing.eu и Freedominfo.org      

 

Разширен достъп до информация за регистрацията на партиите в Русия

Министерство на правосъдието на Руската Федерация разшири формата със сведения за регистриране на политически партии, която се намира на интернет страницата на министерството. Това е резултат от обръщение на експерти от Комитет за граждански инициативи, че има празноти в това отношение. По-конкретно се казва, че „на обществеността не се предоставят пълни сведения за политическите партии, в резултат на което общественият контрол при формиране на самите партии и върху дейността на регистриращия ги орган е затруднена”. Сега вече е достъпна информация за начина на създаване на партиите, дата и номер на регистрацията в Единния държавен регистър на юридическите лица.

Източник: http://www.svobodainfo.org/ru/node/2289

 

Пилотен портал за подаване на заявления в Канада

Канадското правителство обяви план за създаване на онлайн портал, който ще позволи на гражданите да подават заявления до три агенции. Порталът ще насочва заявленията до съответния отдел, ще има възможност за плащане на таксите за достъп по електронен път и ще може да се проследи обработването на заявлението.

На първо време ще бъдат включени  Службите по гражданство, имиграция и услуги и Секретариата на хазната. Говорителят на Хазната заяви, че от 2014 година ще има онлайн база данни с търсачка за обобщените отговори на заявленията за достъп до информация  от всички отдели и агенции.

Сюзан Лего, информационен комисар на Канада смята, че „онлайн портал, който да  улесни и подобри процеса на подаване на заявления за достъп до информация, както и разпространението на информация от страна на правителството, е отдавна необходима стъпка.”

Източник: Freedominfo.org

 

Ливанският парламент обсъжда Закон за свобода на информацията

На 3 октомври започна обсъждане на проектозакон, който ще даде право на гражданите да търсят информация от всички публични институции. Проектът е изготвен още през 2009 година, но досега е игнориран от парламента. Включването на проектозакона в програмата на парламента и на правната комисия е резултат от лобистките усилия на депутата Робърт Ганем.

Съгласно текстовете на закона всеки ще има право да изисква данни от публични институции, включително съдилища, частни фирми, предоставящи комунални услуги, правителствени корпорации и асоциации, чиято дейност е свързана с обществения интерес. Изключенията от достъпа са свързани с националната сигурност и защитата на личната неприкосновеност. Всяка институция ще трябва да назначи служител, който да отговаря за заявленията за достъп до информация. Срокът за предоставяне на информация е 15 дни.  

Имад Манна от Ливанската асоциация за прозрачност подчертава, че бъдещият закон ще е жизненоважен инструмент за разследване на публичните институции от страна на журналистите. В момента е трудно да се получи дори базисна информация или документ без да се даде подкуп. По-голяма част от информацията е подправена и недостоверна.

Източник: Freedominfo.org  

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.