Мирослав Семов обвини гражданин, че води дела срещу отказ да получи информация по Закона за достъп до информация, за да печели от присъдени разноски

Емилия Димитрова, координатор на ПДИ в Габрово
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова

Гражданинът Ангел Ангелов използва Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) не за да търси отговори, а за финансова облага, твърди кметът на Дряново Мирослав Семов. Това е все този кмет, който през есента на миналата година даде същия Ангелов на прокурор, заради подадени заявления по ЗДОИ.

 

Тогава Семов поиска прокуратурата да установи дали Ангелов не злоупотребява с права и на кого докладва получената информация. Обвинението не намери данни за престъпление и отказа да образува наказателно производство. Семов обжалва прокурорското постановление, но и Окръжна прокуратура в Габрово не намери данни за повдигане на обвинение. С това случаят приключи. До юни т.г., когато общински съветник в Дряново попита кмета колко е похарчила общината за дейности по ЗДОИ.

 

„Само“ 9000 лв. за една година

 

За малка община като Дряново е меко казано странно да похарчи почти 9000 лв. за една година за дела по ЗДОИ, по които е била ответник. Какво се крие зад тази сума, с която индиректно са задължени данъкоплатците?

Това са разходите за адвокатски хонорари по пет дела, всичките образувани по жалби на Ангел Ангелов. Четири от делата са срещу частичен отказ от информация, едно е срещу пълен отказ. По четири от делата съдът отсъжда в полза на Ангелов, по едно - в полза на община Дряново.

 

Ако изглежда, че става дума за надути адвокатски хонорари, не е така. Разходите, присъдени на Ангелов по спечелените от него дела, са близо 3700 лв. За да получи присъдените му разноски обаче, той е бил принуден да заведе изпълнителни дела и така сумата става двойна. Отделно от нея община Дряново е платила 1200 лв. на нает да я представлява адвокат.

 

Смехотворна „злоупотреба“

 

„От тази сума мисля, че става ясно защо г-н Ангелов води тези дела и как той злоупотребява с правата, които има по ЗДОИ. Той не просто търси отговори като гражданин, а използва правото си да получи отговор за финансова облага“, заявява кметът на Дряново пред общинския съвет в града и така прехвърля „вината“ за големите разходи по ЗДОИ на гражданина.

 

Всъщност обвинението, че Ангелов отстоява правото си на информация, за да получи финансова облага, е смехотворно. Законът за достъп до информация ясно е разписал понятието обществена информация и задължените да я предоставят. Обществена информация е тази, която дава възможност на гражданите да си съставят мнение как работят институциите на всички нива. В този смисъл Ангелов не само има право да пита как работи общинската администрация в Дряново, но и да обжалва пред съда, когато оттам му отказват исканата информация. 

 

Очевидно

 

Кметът на Дряново, като представляващ общината, има задължението да предостави на гражданите исканата информация, когато не са налице ограниченията за това, разписани в закона. Фактът, че от пет заведени жалби срещу пълен или частичен отказ от информация, по четири съдът се произнася в полза на Ангел Ангелов, е красноречив, че става дума за информация, която община Дряново е била длъжна да предостави. А след като не го е сторила, не е коректно да прехвърля вината за съдебните разноски на гражданина, използвал правото си да защити правото на информация в съда.

 

Идеята нещо да се скрие, защото не бива да излиза от общината, е напълно изключена от хипотезите на ЗДОИ. Институциите са задължени да отговарят на граждани, без да окайват служителите си, че губят време, за да открият исканата информация, нито че ЗДОИ бил по-либерален към гражданите, отколкото към администрациите, както смята Мирослав Семов. Освен това всички заявления за достъп до информация на Ангелов са подадени по електронен път, което не натоварва с разходи администрацията. Разбира се, ако оттам не искат да крият справки и обстоятелства, а срещу себе си имат някой, твърдо решен да ги получи.

 

Б.а.


В момента Специализирана прокуратура е образувала проверка по два сигнала, внесени от Ангел Ангелов, за нарушения от община Дряново. И двата сигнала са в резултат на отговори, получени по ЗДОИ.

 

© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.