Подбра Ралица Кацарска, ПДИ

Мрежата на застъпниците за свобода на информацията (FOIAnet) отбеляза 15-ия Международен ден на правото да знам, като публикува и разпространи резултати от изследването за прилагането на законите за свобода на информацията. По обща методология от национални организации-членове на Мрежата, изследването представи по-глобална картина на достъпа до информация в рамките на изпълнението на Подцел 16.10.02 от Целите за устойчиво развитие на ООН: Гарантиране на обществения достъп до информация и защита на основните свободи, в съответствие с националното законодателство и международни споразумения. ПДИ приложи методологията в рамките на инициативата и изпрати резултатите за България. Националните доклади са публикувани на страницата на FOIAnet: http://foiadvocates.net/?page_id=11036.

 

Ден на правото да знам 2017
Източник: Article19.org

По повод 28 септември Международната програма за развитие на комуникацията (IPDC) към ЮНЕСКО бе домакин на еднодневно събитие под мотото „Утвърждаване на устойчивото развитие чрез достъп до информация“. Целта на  събитието, наречено IPDC Talks, бе да подчертае значението на достъпа до информация за успешното постигане на целите за устойчиво развитие. Философи, журналисти, интелектуалци, предприемачи, представители на академичните среди и обществени лидери  говориха за ключовата роля, която достъпът до информация, независимите и свободни медии и свободата на словото имат за постигане на устойчиво бъдеще.

Тук може да гледате видеото, в което генералният секретар на „Репортери без граница“ Кристоф Делоар обяснява защо достъпът до информация е важен за обществото.

 

Членове на Европейския парламент заедно с представители на граждански организации, учени и журналисти от Европейския съюз призоваха в декларация за по-голяма откритост при взимането на решения и пълна прозрачност по отношение на изразходването на средства от публичните фондове. Декларацията бе приета в Брюксел на 28 септември 2017. На срещата в Брюксел участва и Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма Достъп до Информация.

Четири са основните препоръки в декларацията от Брюксел. 

  1. Взимането на решения да е отчетно и достъпно.
  2. Необходим е публичен контрол по отношение изразходването на публични средства и използването на обществени ресурси.
  3. Прозрачност на властта, за да се избегнат конфликт на интереси и корупция.
  4. Прозрачността е основно право, което трябва да се прилага според съответните правила. 

Глобалният форум за медийно развитие (GFMD) – мрежа от над 190 медийни организации от цял свят – проведе 4 уебинара, свързани с достъп до информация и развитие; сравнителен анализ на законите за достъп до информация в Латинска Америка; достъп до информация като инструмент за разследваща журналистика; сравнение на напредъка по постигане на Подцел 16.10.1.

 

Офисът на омбудсмана на Нова Зеландия и комисарите по достъп до информация в Австралия отбелязаха 28 септември със съвместни инициативи. Проведе се онлайн дискусия PrivacyLive за правото на новозеландците за информация за тях самите и как това им влияе. В Брисбейн централно събитие беше годишната Соломонова лекция, произнесена от  Кери О’Брайън (един от най-известните и уважавани журналисти), посветена на 30-годишнина от разследването на полицейската корупция в Куинсленд.

 

Институтът за развитие свободата на информация (IDFI) в Грузия  организира лекция в Международния черноморски университет (IBSU). Акцентът бе законодателството за достъп до информация, практиката и свързаното законодателство в Грузия.

 

В Обединеното кралство се състоя двучасовия семинар „Колко открита е Британия през 2017 и сега накъде?“ с участието на Мартин Розенбаум (журналист от БиБиСи), Розмари Агню (бивш информационен комисар на Шотландия), Сара Чайлдс  (професор по политически и джендър науки в колежа Бирбек) и Бен Уърти (автор на книгата “Политиките за свобода на информация: Как и защо правителствата приемат закони, които застрашават властта им”, 2017). Участниците разговаряха за реалното състояние на откритостта във Великобритания и перспективите за прозрачност в контекста на непрозрачните преговори за Брекзит и неясното бъдеще на Европейски съюз.      

© 2017 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.