Ветеринарните власти мълчат две години за опасна зараза по животните в Разградско

Стела Ковачева, координатор на ПДИ в Разград
Стела Ковачева
Стела Ковачева

Опасна за животните и хората заплаха от туберкулоза остана скрита над две години от местната общност в разградско, заради упорството на ветеринарните власти да прикрият огнището на зараза в региона. Българската агенция по безопасност на храните дълго отрича положителните проби, доказани от изследвания в собствената й лаборатория, само и само да не стане публично достояние фактът, че опасната болест върлува по кравите в Лудогорието.

 

Сагата със заразените крави започва през февруари 2012, когато частен ветеринар открива опасния бацил върху 23 животни от  кравеферма в исперихското село Лудогорци. Пробите в Националната лаборатория на БАБХ потвърждават диагнозата на д-р Никола Досев, но чиновниците от ветеринарната служба в Разград, насърчени от шефовете си в столицата, налагат

 

забрана върху огласяването

на тревожния факт

 

Година по-късно, когато са поразени вече 92 крави от 200- членното стадо, докторът поръчва втора проба в лабораторията на Тракийския университет в Стара Загора и диагнозата отново е пътвърдена. Върху истината пак е наложено ембарго от местните и централни ветеринарни власти. Този факт може би щеше да остане скрит и досега, ако през февруари тази година, частна лаборатория на месопроработвателна фирма, купила животни за клане от заразената ферма, не даде гласност на проблема.

 

В резултат от тревогата службите по безопасност на храните в София и Разград най-после признаха за заразеното стадо и започнаха изследвания върху хора и животни. През март се оказа, че 61 крави от изследваната ферма са болни и незабавно трябва да бъдат ликвидирани.

 

Огнището на зараза се е разпространило

в 8 близки до Лудогорци села

 

от общините Разград, Исперих, Лозница и Самуил. 37 души, работили в пряк контакт със заразения добитък, също се изследват.

 

Никой не може още да каже дали няма и други засегнати, в това число и деца, след като се знае, че практика в този край е да се купува мляко за домашна консумация направо от фермата, а около празниците да се продава месо на близки и съседи от животни, минали под ножа в частното стопанство.

 

Целият този хаос е създаден от упоритото мълчание на чиновници, назначени да се грижат за безопасността на храните и да бдят за общественото здраве. Те обаче са мълчали с години. И дори, след като истината излезе наяве, нито една отговорна за това институция не пророни и дума за вина и виновни. Ветеринарните и здравни власти в Разград започнаха да дават пресконференции в областната управа, за да обяснят как болните животни вече са откарани на заколение, а заплашени хора -  подложени на медицински  контрол. Но никой не отронва дума защо се е стигнало дотам и чия е вината за потулваната дълго тайна.

Понеже властта свенливо навежда очи с надежда бурята на общественото недоволство да отмине,

 

ролята на контрольор

отново остана за третия сектор

 

Центърът на НПО в Разград, познат като организация, която активно прилага ЗДОИ, и този път отправи питане към властимащите. В заявлението по ЗДОИ  сдружението иска отговор на въпроса “Кой?” Този път рефренът, залял България в последно време, е фокусиран към БАПХ, РЗИ и областната управа в Разград. Кой скри истината за опасната зараза? Кои са длъжностните лица, отговорни за скандалния прецедент? Коя институция не е изпълнила законовите си задължения да информира гражданите за опасността?

 

Времето за отговор тече. Ако в законния срок той не бъде даден, ще се видим в съда, предупреждават гражданските активисти, решени да разплетат загадката.

© 2014 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.