Обещавам да закача тази „Срамота” в рамка, за да ми напомня, че трябва да измия срама на Ямбол, каза Георги Славов минути преди да получи 3 години и 8 месеца затвор

Дияна Бончева, координатор на ПДИ в Ямбол
Дияна Бончева връчва Срамотата
Славов получава антинаградата от координатора на ПДИ в Ямбол

Минути преди на 14 ноември Окръжният съд да постанови 3 години и 8 месеца затвор за Георги Славов, кметът на Ямбол получи антинаградата „Срамота”. ПДИ присъди „отличието” на Община Ямбол на деветата церемония по повод Международния ден на правото да знам. Главният виновник за него обаче беше излязъл в предизборна кампания, а заместникът му Иван Кърцъков, изпълняващ длъжността кмет през септември и октомври, пресече достъпа на журналисти и граждани до кабинета на Славов. Кметът получи тази „чест”, заради непрекъснатите откази на информация, заради липсата на обществени обсъждания по важни за града проблеми и прозрачност по обществените поръчки, включително по делата, за които получи присъди.

Скандалът около незаконния водопровод, за който Славов бе осъден, избухна през декември 2008, когато собственикът на „Диана-комерс 1” Кольо Колев обяви пред журналисти, че е завършил строителството и е готов да блокира сметките на общината, ако не му бъдат платени дължимите по договора 4,5 млн. лв. Тогава успях чрез ЗДОИ да получа копие от строителните книжа. Оказа се, че строителството е започнало през лятото на 2008 и е извършено без строително разрешение. Водопроводът не е включен в капиталовата програма на общината, липсва и съгласието на Общинския съвет за финансиране на този обект. Самият договор между общината и „Диана-комерс 1” е подписан на 10 ноември 2008. Последваха сигнали на общински съветници до прокуратурата, а оттам и дело. 

Съдебната експертиза доказа, че кметът на Ямбол е ощетил общината с над 2 млн.лв. за водопровода. По тази причина два съдебни състава на Окръжния съд в Ямбол постановиха присъда затвор за градоначалника (веднъж присъдата бе върната от Бургаския апелативен съд, а сега отново е обжалвана от кмета).  

Георги Славов

 

има и условна присъда от 1 година и 6 месеца

 

заради издаването на общински информационен бюлетин чрез нагласена обществена поръчка. При разглеждането на това дело в Ямбол стана ясно, че областната управителка Таня Димитрова, спечелила 20 000 лв. от тази поръчка, е фалшифицирала трудов договор и трудова книжка на своя служителка. На този етап обаче срещу нея няма повдигнато обвинение.

На 21 ноември в Ямбол започна и друго дело срещу ямболския кмет -  за длъжностно престъпление и ощетяване на общинския бюджет с около 1,6 млн. лв. Следствените органи и прокуратурата потвърдиха сигналите на общинските съветници и журналистическите разследвания за умишлената разруха на общинското предприятие „Комуналуниверс”. Благодарение на публичността на Търговския регистър журналисти и съветници разкриха, че чрез фалшиви документи и без решение на Общинския съвет кметът е назначил за прокурист на фирмата Иван Божилов – човек с нечисто съдебно минало. По-късно същият този Божилов, отново с документи с невярно съдържание и без решение на Общински съвет, е подписал договор за учредяване на гражданско дружество с частна сливенска фирма. В резултат гражданското дружество печели обществена поръчка за озеленяване и почистване на града за над 4 млн. лв., а самата частна сливенска фирма – по 625 хил. лв. годишно.

„Обещавам тази „Срамота” да я закача в рамка на стената, за да ми напомня, че трябва да измия срама на Ямбол”, каза Георги Славов, когато приемаше антинаградата на ПДИ. Седмица по-късно обаче, успя да прокара в Общинския съвет нов кредит за града от 1,5 млн. Заемът ще е от фонд ФЛАГ за проекта, по който безобразно изсякоха Градския парк и парк Боровец в Ямбол и разкопаха възлова улица от съда до полицията. Търгът за избор на изпълнител се проточи близо половин година, като през това време Славов

 

опита на три пъти да извие ръцете

на бившите общински съветници

 

да му гласуват заем от 2 млн.лв. В крайна сметка на 23 август подписа договора с избрания консорциум „Европарк 2011”.

„След като започна изсичането на парка, поисках от кмета да ми предостави проекта в частта озеленяване. Отговориха ми, че проектът е тайна, според Закона за авторското право. Все едно да платите на фотограф за снимка и когато поискате да я видите, той да откаже, защото имал авторски права над нея”, припомни общинският съветник Наско Стефанов, оглавяващ съвета в предходния мандат. Той настоя Георги Славов да представи не само проекта, а и договора с „Европарк 2011” на общинските съветници. Мотивите му бяха, че в един момент може да се окаже, че фирмата-изпълнител дължи пари на общината, заради неизпълнение на договора. „Ами четете в регистъра за обществени поръчки. Не съм тук, за да ви ограмотявам”, отговори Георги Славов.           

Според информацията в регистъра договорът е на стойност 2 359 878.26 лв. без ДДС, а строителството и възстановяването на парковете трябваше да завърши до 7 ноември 2011. Нито обещаното залесяване с нови дървета обаче е извършено, нито е завършен ремонтът на ул. „Александър Стамболийски”. Все още се полага асфалта от едната й страна, предстои изграждането на паркингите върху изсечените в парковете площи, засаждане на нови фиданки, монтиране на ново осветление и т.н.

В края на миналия мандат бившите общински съветници гласуваха решението по искането на кмета за кредит от фонд ФЛАГ да бъде обсъдено след провеждане на референдум. Мотивите им бяха, че дори и главниците по заемите от фонда да са безвъзмездни, лихвите по тях се плащат от бюджета на общината. Гражданите, които плащат данъци, следва да изразят волята си чрез пряко гласуване дали да се тегли кредит за проекта за парковете, какъв да е неговият размер и как ще се изплаща.

Решението на Общинския съвет бе потвърдено и от Административния съд и влезе в сила. Според Георги Славов обаче мнението на гражданите е без значение.

 


© 2011 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.