Защо в последните години община Златоград заема челните места в рейтинга на активната прозрачност на ПДИ

Зарко Маринов, координатор на ПДИ в Смолян

Зарко Маринов

ЕТ „Марис – Ирина Иванова“ е получила 6 лева от община Златоград за наем на къртач, на ЕТ „Маестро – Стефан Мерков“ са платени 180 лева за изработка на болтове за снегорини, на „Спиди“ АД  - 71 лева за куриерски услуги, на „Крис – 97“ ЕООД – 90 лева за сервизно обслужване на прътова косачка, на ЕТ „Теро – транс“ – 45 лева за почистване на служебните автомобили, на „Микони“ ООД – 77 лева за панорамно огледало на ул. „Миньорска“, на „Сузана 97“ЕООД – 200 лева за изработка и монтаж на 10 цветарника.

 

Това са данни от справката за платените от кмета на Златоград Мирослав Янчев средства за външни услуги и за закупуване на материали през юни 2019. Информацията е публична на сайта на местната администрация и съдържа всички разходи по фактури през месеца в табличен вид.

 

От близо 8 години за всяко редовно заседание на Общинския съвет кметът внася в справка за неразплатените разходи, просрочените задължения и поети ангажименти, както и списък на разходите за материали, външни услуги, граждански договори, капиталови разходи през предходния месец. Задължението му е записано в Правилника на Общинския съвет. „Ние, кметовете, сме длъжни на 100% да се отчитаме пред общинските съветници. Всеки, който разходва обществени средства, трябва да дава пълен отчет“ – декларира кметът. Но не приема тази норма като ограничаване на неговите правомощия. „Това го искам и аз, за да може във всеки момент, ако сгреша, Общинският съвет да ми бъде коректив“, заявява Янчев.

 

Затова не е изненада, че община Златоград през последните години заема челни места в рейтинга на активната прозрачност на Програма Достъп до информация. В рейтинга за 2019 Златоград е на почетното десето място.

 

„Знае се на коя фирма колко лева плащаме и за какво харчим пари. Всеки може да провери това реален разход ли е, или не – добавя кметът на Златоград. - Когато е прозрачно и открито управлението, по-лесно се работи, по-лесно се взимат решения, смята той.

 

Мирослав Янчев приключва третия си мандат и смята за четвърти път да поиска доверието на своите съграждани. През последните пет години няма нито един отказ на заявление за достъп до информация, нито решение за предоставяне на частичен достъп.

 

Зарича се да отстрани всички пропуски, които са попречили на общината да заеме първото място в рейтинга на ПДИ. И това, по негови думи, не е самоцел. „Прозрачността ме кара да бъда постоянно в кондиция“, заявява Мирослав Янчев.

© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.