Ралица Кацарска, ПДИ

За десетата годишнина Мрежата на застъпниците за свобода на информацията организира фотоконкурс „Аз имам право до знам”. Над 100 участници изпратиха снимки, представящи широк кръг ситуации и хора по света, които имат проблеми при търсене на информация или се радват на ползите от достъпа до нея. Победителите в конкурса са двама фотографи от Индия и един от Мадагаскар.

 

Европа

 

Европейският омбудсман заедно с Механизма за жалби и оплаквания към Европейската инвестиционна банка организираха на 28 септември еднодневен семинар „Международен ден на правото да знам – прозрачност и отчетност в международните банки за развитие” в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Бяха дискутирани ролята на независимите механизми за отчетност в международните банки за развитие и как да се постигнат по-добри резултати по отношение на прозрачността.      

 

В Молдова Денят на правото да знам се отбеляза със Седмица на правото да знам. Неправителствената организация Access Info Center- Молдова организира деветото издание на дебата „Правото на информация – Право да живеем у дома като в Европа”, който се излъчи онлайн. Молдовските активисти подготвиха и традиционната годишна конференция „Достъп до информация и прозрачност в процеса на взимане на решения: законодателство, реалност и перспективи” с участието на министъра на правосъдието, представители на публичната администрация, гражданското общество и медиите. На конференцията се обсъдиха необходимостта от разсекретяване на специалните архиви; необходимостта от по-добра законодателна рамка за аудио-визуалните средства за информация; изграждането на ефективен баланс между саморегулирането и законодателните разпоредби.

За Деня на правото да знам много институции в Молдова организираха кръгли маси, Дни на отворените врати. Държавни служители и представители на гражданското общество получаха наградата „Бронзова камбана” за постоянство и кураж при популяризиране на правото на достъп до информация.     

 

И Русия също празнува Деня на правото да знам. На 27 септември Прозрачност без граници – Русия организира в Лабораторията за антикорупционна политика на Висшето училище по икономика експертния семинар „Свобода на информация в Русия според законите и реалността”. Участниците - експерти от Фондацията „Свобода на информацията” и Института за Върховенство на закона - обсъдиха проблемите, свързани с достъпа до съдебна информация, прилагането на Закона за свобода на информацията и перспективите по отношение на  международната инициатива за открито управление.  Прозрачност без граници – Русия публикува и карта на законодателството за свобода на информацията в Русия. Тя очертава териториите с действащ закон за свобода на информацията; териториите, в които няма закон, но се прилагат укази и териториите, в които няма законодателство, свързано със свобода на информацията. 

 

Фондация „Свобода на информацията” тази година учреди награда „Правото да знам” , за да отличи тези, които имат наистина принос в развитието на свободата на информация в Русия. Наградата се дава в няколко категории: Личност на годината; Организация на годината; Проект на годината и Пробив на годината (събитие, което е оказало положително влияние в развитието на свободата на информация). Връчва се и антинаграда на тези, които възпрепятстват откритото получаване на информация в Русия. Носителите на наградите и антинаградите се определят чрез двуседмично онлайн гласуване, което ще приключи на 12 октомври 2012 в 18:00 часа. 

 

Независимата неправителствена организация NATO Watch със седалище във Великобритания излезе с призив към НАТО да огласи текущите си разходи и да публикува годишния си финансов отчет. Това вече е направено от други междуправителствени организации като Европейския съюз и Световната банка. Ян Дейвис, директор на NATO Watch подчерта, че  „правото на обществеността да знае е най-ефективният и евтин начин да се спре корупцията и прахосването на средства и да се засили ефективността и доброто управление”.

 

Америка

 

В навечерието на 28 септември няколко неправителствени организации в Аржентина публикуваха карта, показваща как е регулирано правото на информация на национално ниво и местно ниво - в провинциите и общините. 

 

Канадската неправителствена организация Център за право и демокрация отбеляза Международния ден на правото да знам с Изследване на добрите практики на избирателните комисии. То обхваща 7 ключови области – обучение на избирателите, информиране на електората за партиите и кандидатите и противоречивия въпрос за оповестяване на изборните резултати. 

Центърът за право и демокрация бе и домакин на дебат за състоянието на достъпа до информация в Канада и по света.

На 28 септември Центърът за право и демокрация и Access Info Europe (Испания) пуснаха допълнен и подобрен вариант на Рейтинга на правото на информация. Интернет страницата съдържа актуализирани резултати за 93 държави с национални закони за право на информация и в нея може да се търси по различни параметри. Първият вариант на  рейтинга бе качен в интернет през септември 2011.    

 

Азия

 

Международният ден на правото да знам бе отбелязан в Катманду, Непал, със сутрешна манифестация, която събра близо 300 души – активисти за свобода на информацията, главният комисар на Националната информационна комисия, журналисти, юристи, защитници на правата на човека, представители на гражданското общество. Участниците носеха плакат с думите „Право на информация за демокрация. Право на информация за добро управление. Нашата информация – наше право.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.