Студенти, преподаватели и журналисти участваха в семинара „Достъп до информация и обществени комуникации“, проведен от ПДИ в НБУ

ПДИ и НБУУчастници в семинара, 24.02.2017

Семинарът „Достъп до информация и обществени комуникации“ събра на 22 март в Нов български университет студенти и преподаватели, журналисти и гости на департамент „Масови комуникации“.

 

В периода ноември 2016 – януари 2017 ПДИ проведе практически курс със студенти от направление „Обществени комуникации“ в НБУ. Всеки от участниците имаше собствен казус, по който да работи, като на всеки бе оказано съдействие по избраната тема. Като част от проекта двама студенти продължават стажа си в ПДИ.

 

Проф. Михаил Мелтев, ръководител на департамент „Масови комуникации“, поздрави участниците в семинара, определяйки практическия курс като „перманентно потребен“, предвид необходимостта от разширяващо познаване и упражняване на правото на достъпа до информация  от публичните институции.

 

ПДИ израстваше заедно с развитието на стандартите

 

Изпълнителният директор Гергана Жулева разказа за ролята на Програма Достъп до информация като застъпник за свободата на информация в България, чиято мисия е да подпомага упражняването на правото на информация. Д-р Жулева представи основните дейности на организацията, правния екип на ПДИ, предоставящ помощ на граждани, неправителствени организации и журналисти по конкретни казуси, както и ролата на координаторската мрежа на фондацията в страната.

Според Гергана Жулева през годините са проведени редица проучвания след приемането на ЗДОИ и след измененията му за практиките по неговото прилагане. Посредством разяснителни кампании и обучения гражданите познават по-добре правото си на информация, а администрацията изпълнява задълженията си.

 

Информацията е кислородът на демокрацията

 

Диана Банчева представи филма „Имам правото да знам“, създаден по поръчка на ПДИ, който съдържа различни случаи, свързани с упражняването на правото на информация.  

Вдъхновени от видеото, участници в семинара споделиха свои казуси, какво е последвало от действията им. И запитаха експертите на ПДИ защо администрациите отказват достъп до информация, някой бива ли наказан, кой ги контролира, има ли санкции. Александър Кашъмов, Дарина Палова Гергана Жулева 

коментираха реакциите на институциите и отговориха на поставените въпроси.

 

ЗДОИ дава сила на гражданите и може да създаде

доста проблеми за администрациите

 

Александър Кашъмов запозна участниците в семинара със Закона за достъп до обществена информация, като подчерта, че правото на информация е принцип, а неговото ограничаване е изключение от този принцип. Адвокат Кашъмов представи казуси, които през годините са постъпвали в ПДИ и организацията е подкрепяла. Благодарение и на съдебната практика по тях са се променяли практиките на институциите към по-голяма прозрачност и отчетност.

 

Законът като инструмент за разследвания

 

За свои разследвания, за които са ползвали Закона за достъп до обществена информация, както и подкрепата на ПДИ, разказаха водещи журналисти. Мартина Бозукова от сайта Медиапул проследява къде отиват парите от здравните ни вноски в „Хапчетата, които задавиха здравната каса“. Красен Николов, също от Медиапул, показва неефективността от работата на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество в „За всеки спечелен от конфискацията лев държавата плаща пет“. Николов представи и разследванетото си „Невероятната история със секретния допуск на Делян Пеевски“. Христо Христов от Държавна сигурност.com, преминава през документи от архивите, за да отговори на въпроса „Къде са откраднатите от Държавна сигурност културни ценности“. Росен Босев от в. Капитал даде примери от случаи в практиката му, както и тактики, които е използвал, за да получи достъп до обществена информация от различни институции. Евелина Гечева от Академика.bg пък разследва конфликта на интереси в процедурата по оценка и одобряване на учебниците и съдържанието в тях в „Как се оценяват и одобряват учебниците?“. Спас Спасов, кореспондент на в. Капитал и Дневник във Варна представи разследванията си за условията, при които се отдават под наем два ферибота и какви са средствата, които 10 общини в България плащат за медийни услуги.

 

ЗДОИ в работата на бъдещи журналисти и ПР-и

 

Студенти от НБУ представиха резултатите от обучението си в рамките на курса „Достъп до информация и обществени комуникации“. Аида Бурнучян разказа за своето заявление за достъп до информация до Столична община, свързано с бюджета за почистване на речните корита. Мирослава Кънева търси със заявление до МОН информация за практики за студенти, които не учат в България, но са българи. Тя се интересува защо граждани на България, учещи зад граница, „не заслужават“ да практикуват у нас и да се развиват кариерно в страната си. Десислава Пенева също подава заявление до МОН за броя на завършилите и дипломираните бакалаври и магистри, профил журналистика. След направено от нея проучване става ясно какво е съотношението на кадрите и колко нищожен е процентът на тези, на които бива предоставена възможност да се реализират.

Анкета за оценка на семинара в НБУ показа, че 95% от присъстващите са научили нещо ново, 100% ще го използват това знание в бъдеще, а 70% са посочили нужда от още обучение по достъпа до обществена информация.

 

Публикацията подготви

Станимира Ковачева, стажант в ПДИ

 


Семинарът „Достъп до информация и обществени комуникации“ бе проведен в рамките на Програма за подкрепа на студентски иновации, подкрепена от Институт „Отворено общество“ – София и „Микрофонд София“, изпълнявана от ПДИ в партньорство с НБУ. 

© 2017 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.