Според Георги Сербезов отказите с абсурдни мотиви нарастват, а администрацията заобикаля ЗДОИ

Галина Константинова, координатор на ПДИ в Пловдив
Галина Константинова
Галина Константинова

Той е инженер по образование и природозащитник по душа. В дома му винаги има животни, за които се грижи, а компютърът му е пълен със заявления по ЗДОИ. За Георги Сербезов защитата на животните е въпрос на мироглед и лична позиция. Заедно с верните си съмишленици Пенка Попова и д-р Георги Литов той е убеден, че една НПО не върши работа – работа вършат мотивирани хора. Затова и замислят да направят сдружение, за да бъдат по-ефективни в работата си. Първите години тримата действат като упълномощени представители на „Сдружение за защита на животните Пловдив”. Но организацията е занемарена, дори няма кой да ги приеме за членове. И в края на 2011 регистрират „СНЦ Граждански контрол – защита на животните”, а Сербезов става председател.

Проблемът с бездомните животни е резултат от бездействието на общините и покровителството на държавните контролни органи за безхаберието. Тази позиция членовете на сдружението изразяват многократно пред парламента, омбудсмана, Министерски съвет, в прокуратурата, полицията. Другата дума на това бездействие е беззаконие, тъй като защитата на животните е законова разпоредба в сила повече от три години.

На практика

 

общините открито саботират

Закона за защита на животните

 

тъй като никой не работи по мерките за овладяване на популацията, категоричен е Сербезов, който подава три заявления от името на сдружението – до кмета на Плевен, до кметицата на Смолян и до министъра на Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Първият предоставя пълен достъп, втората отказва и сдружението я съди. Министърът също отказва справка колко кметове са внасяли годишните си отчети по изпълнението на програмите по чл. 40, ал.1 във връзка с ал.2 от ЗЗЖ, както и копие от неговите отчети. Делата са насрочени за 2012.

Георги Сербезов неуморно внася заявления по ЗДОИ, убеден, че това е интелигентният и законен начин да накара институциите да си вършат работата и да спазват законите. 80 процента от заявленията са свързани с животните, но инженерът и приятелите му са готови да се борят за всяка кауза от обществена значимост. Те бяха особено активни на публичните обсъждания за съдбата на една от емблематичните сгради в центъра на Пловдив – кино „Космос”.

Според Сербезов отказите с абсурдни мотиви нарастват, увеличават се и „врътките” на администрацията в желанието да заобикаля закона. Инженерът разказва как трима заявители искат информация от бившия кмет Славчо Атанасов за незаконосъобразен митинг пред общината, проведен по същото време, когато Инициативният комитет за спасяване на кино „Космос” е обявил и провежда пресконференция. Никой от тримата не получава решение по реда на ЗДОИ. Спорът отива в съда, където се изяснява, че кметът издал решение, за което не е уведомил заявителите. Това би могло да бъде използвано от администрацията като

 

схема за санкциониране

на търсещите информация

 

опасява се Сербезов. Оказва се, че ако органът не уведоми за решението си, единственият начин заявителят да разбере съществува ли изобщо такова решение, е да заведе дело срещу хипотетичен мълчалив отказ. На делото обаче юрисконсултите вадят решението и всичко приключва, а проблемите започват. Накратко: администрацията може да хързулне „любимите” си заявители на информация, като ги въвлече в предварително объркано дело. Инженерът има горчив опит в това отношение. По едно от многото дела, които води срещу кмета и областния управител, е осъден да плати 100 лева за юрисконсултски разноски, за които общината още на първия месец без покана за доброволно плащане започва изпълнително производство. С всичките такси на ЧСИ Сербезов плаща 250 лева за „тарикатлъка” да съди кмета, въпреки че по две от три точки печели. Това е тенденция, която се очертава напоследък. По делата юристите на общината претендират за „юрисконсултски разноски” в размер на 150 лв, които съдът неизменно присъжда пропорционално на неуважената част от жалбата. Това представлява имуществен ценз за упражняване правото на достъп до информация, който е в състояние да откаже мнозина да търсят правата си, убеден е Сербезов. Той не крие разочарованието си, че е водил поне 10 дела по ЗДОИ и е помагал с консултации на още толкова, но досега длъжностно лице не е глобявано по реда на закона.

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.