Станимира Ковачева*, Нов български университет

Колелото е чудесен начин да се придвижвате – разходка за удоволствие, тръгнали сте за работа или това всъщност е Вашата работа.

Избягвате задръстванията, не замърсявате околната среда, поддържате фигурата си.

Но не във всеки град по света има добри условия за това.

 

Амстердам/ Холандия

 

 

Копенхаген/ Дания

 

 

 

София/ България

 

 

 

По всеобщо мнение на професионалисти и велосипедисти, състоянието на велотрасетата в София е повече от незадоволително. Обръщам внимание на настилката и на факта, че висок процент от изградените велотрасета са всъщност обозначени с жълта маркировка ивици от съществуващи територии със смесено ползване, най-често тротоари и булеварди.


Безопасност – има ли я?

Велоалеята по тротоара ли е? Пресича ли пътя на пешеходците? Маркирана ли е достатъчно добре, така че пешеходците ясно да правят разлика между тротоар и велоалея?

Имат ли автомобилите възможност да паркират върху велоалеята или да я запушат по някакъв начин? Има ли опасност от отваряне на врата на кола? Как са направени пресичанията на улиците? Имат ли завиващите автомобили видимост към велосипедното движение?

Има ли велоалеята физическо ограничение от автомобилния трафик?

Има ли светофарни уредби за велосипедисти? Ако има, светват ли те няколко секунди преди тези за автомобилите? Маркирано ли е добре предимството на каращите направо велосипедисти, пред завиващите надясно автомобили?


Свързаност 


Аз лично бих се радвала, ако велоалеята има адекватни начало и край. Как са направени преходите от път към тротоар, от велоалея към велоалея?

 

Удобства

 

Достатъчно широка ли е велоалеята? Тя трябва да е минимум 1.5 метра, ако е еднопосочна, и минимум 2 метра, ако е двупосочна.

Какво е качеството на настилката? В идеалния случай тя е асфалтова. Има ли дупки, други опасни места?

Ако има скосявания на тротоар за качване/слизане от велоалеята, на еднакво ниво са?

Има ли други проблеми с инфраструктурата по велоалеята? Кошчета и стълбове по средата й? Липса на маркировка? Възможности за блокирането й от маси, пейки, импровизирани сергии? Има ли колчета и огради, прекалено близко до границите на велоалеята?

    

С помощта на Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ написах и изпратих заявление за достъп до информация до заместник-кмета на Столична община по направление „Транспорт и транспортни комуникации“. На въпросите ми изградени ли са всички велотрасета, предвидени в Програмата за развитие на велосипедния транспорт на територията на Столична община за периода 2012 – 2015 г. и ако има неизградени, кои са те и какви са причините за забавянето на изграждането, получих следния отговор.

 

 

 

Изводът, който направих за себе си, е съществен - задаването на въпроси и към кого да ги отправиш е изключително важно.


* Станимира Ковачева е сред студентите, преминали курса „Достъп до информация и обществени комуникации“ и след това стаж в ПДИ в рамките на проекта „Достъп до информация и обществени комуникации – практическа програма“, изпълняван от ПДИ в партньорство с Нов български университет в рамките на Програма за студентски иновации, подкрепена от Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд София“.

 

© 2017 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.